Categories: Gündem

Rektör Prof. Dr. Budak, engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi

Ege Üniversitesinde, ortak akıl vizyonu ile gerçekleştirilen “Rektörle Akşam Çayı” programları kapsamında Rektör Prof. Dr. Budak, engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi. Öğrencilerin ve ailelerin taleplerini dinleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, engelsiz bir yükseköğretim kurumu olduğunu tescilleyen araştırma üniversitemizde oluşturduğunuz erişilebilir ekosistemi, bir kültüre dönüştürerek kalıcı hale getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Sosyal Tesislerinde engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi. Programa,  üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademik ve idari birimlerin yöneticileri katıldı. 

 

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, özel gereksinimli bireylerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ile sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif imkânlardan diğer bireylerle birlikte eşit bir şekilde yararlanabilmeleri için erişilebilir bir kampüs iklimi oluşturduklarını söyledi.

 

“Tüm birimlerimizi ‘engelsiz’ hale getirdik”

Hayata geçirilen nitelikli uygulamalar neticesinde Ege Üniversitesinin engelsiz bir yükseköğretim kurumu olduğunun tescillendiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “ Üniversitemiz kampüsünün her bir noktasını ‘Engelsiz Ege Üniversitesi’ mottosu ile tüm öğrencilerimiz ve personelimiz için erişilebilir kılmak adına önemli çalışmalar yürüttük.  Başta ortak kullanım alanları olan sosyal tesisler, barınma, beslenme mekânları olmak üzere bünyemizde bulanan tüm birimleri, engellilerin daha rahat, daha verimli faydalanmaları, daha iyi eğitim almaları ve tüm imkânlara kolaylıkla ulaşabilmeleri adına hem fiziki hem de teknik anlamda uygun hale getirdik. Binalarımızın fiziki koşullarını bu yönde iyileştirdik. Kütüphanemize görme engellilere yönelik seslendirilmiş eserler kazandırdık. Dijital uygulamamız olan EGEDERS sistemimizi hayata geçirerek tüm öğrencilerimizin eğitim öğretim materyallerine her yerden kolayca ulaşılmasını sağladık. Engelsiz Bilgilendirme Asistanı (EBA) uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk üniversite olduk” dedi.

 

“Engelsiz Üniversite ödüllerinde Türkiye birincisiyiz”

Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, son dönemde pek çok alanda olduğu gibi eğitimde fırsat eşitliğini öncelikleyen nitelikli uygulamalarla adını hem ulusal hem de uluslararası arenada duyurdu. Kampüsün tüm imkânlarını engelli bireylerin kolay erişimine uygun hale getirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar başta öğrencilerimiz olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan değerlendirmelerde ve anketlerde tam not aldı. Yükseköğretim Kurulu tarafından, yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödüllerine bu sene üniversitemiz damga vurdu.  Üniversitemiz, 8 nişan ve 4 bayrak kazanarak Türkiye birincisi oldu. Araştırma üniversitemizde oluşturduğunuz erişilebilir ekosistemi bir kültüre dönüştürerek kalıcı hale getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

“Kalplerdeki engelleri aşacağız”

Temel anlayışlarının her yönü ile tam erişilebilir bir üniversite konsepti olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Engelli öğrencilerimize eşit koşullarda eğitim hakkı sunmak en önemli hedeflerimizden birisi. Özel gereksinimi olan öğrencilerimizin güncel bilgi ve teknolojiyi kullanmalarını çok önemsiyorum.  Uluslararası standartlarda eğitim öğretim, araştırma ortamı sunmak için tüm imkânlarımızı kullanıyoruz. Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren bir konu. Üniversitelerin de sorumlulukları bulunuyor. Hem bilimsel anlamda hem de farkındalık anlamında tüm sorumluluklarımızın bilimciyle hareket ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmak için çalışmaya, onlarla birlikte düşünmeye, üretmeye devam edeceğiz. Temel sorunun fiziksel engellilik değil zihinlerdeki ön yargıları aşmak olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ege Üniversitesi olarak topluma katkı misyonumuz doğrultusunda yapacağımız çalışmalarla toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturarak, beyinlerdeki, kalplerdeki engelleri aşacağız” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Naylon Fatura Suçu

Naylon fatura nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmakta olup bu soruyu cevaplamak için Vergi suçları ve…

2 gün ago

Sukhamed – Geniş Ürün Yelpazesiyle Konforlu ve Güvenilir Tekerlekli Sandalye Çeşitleri

Sukhamed, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanmış geniş bir ürün yelpazesine sahip kapsamlı bir e-ticaret…

3 gün ago

Dawn İç Mimarlık ile Ev Dekorasyonu

Ev dekorasyonu, sadece görsel bir estetik sunmanın ötesinde, bir evin ruhunu ve sahibinin kişiliğini yansıtan…

3 gün ago

Whizzo ile Dijital Dünyada Fark Yaratın!

Yenilikçi dijital çözümler ve kullanıcı odaklı hizmetleriyle, web tasarımı, e-ticaret ve dijital reklam yönetiminde markalar…

6 gün ago

EduTalks 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde!

İş dünyasına dair farkındalık yaratan EduTalks, 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde sektör liderlerini öğrencilerle buluşturuyor.

1 hafta ago

Akciğer Kanserinin En Yaygın Nedeni: Sigara Kullanımı!

Akciğer kanserinin %90'ı sigaradan! Erken teşhis ve kişiye özel tedaviyle yaşam süresi artıyor.

2 hafta ago