Tüm dünyada yaşayan müslümanların heyecanla beklediği 11 ayın sultanı Ramazan gelirken, uzun süre aç kaldıktan sonra nasıl beslenmeliyiz? Sağlıklı iftar ve sahur menüleri nasıl hazırlanır? Ramazan’da sağlıklı beslenmek isteyenlerin sorularını Pozitif Diyetisyen Hanife Kara cevapladı.
Diyetisyen Hanife Kara, “Ramazan ayı içinde orucu da barındıran mübarek aylarımızdan. Müslüman alemi 11 ayın sultanı Ramazan’ı ibadetlerle geçirirken aynı zamanda sağlıklı beslenmekte istiyor. Aslında Ramazan ayında kilo vermek çok daha kolay.Dikkat etmemiz gereken tek şey öğünlerimizdeki porsiyonların doğru bir şekilde orantılanması. Ramazanda iki öğünümüz var. En çok dikkat etmemiz gereken kısım ise sahurda yediklerimiz. Sahurda gece yarısı yemek yediğimiz için aç kalırım psikolojisiyle daha fazla yiyecek tüketilebiliyor. Aslında bu davranış da bizim hızlı bir şekilde kilo almamızı sağlıyor. Ramazanda iftar ve sahuru dengelediğimiz zaman kilo vermek diğer aylara göre daha da kolay olabiliyor. Önemli olan gece öğünlerimizi kahvaltı şeklinde değiştirmek. Yumurta, peynir gibi gıdaları ekleyip tuzlu gıdaları tamamen öğünden çıkarmak gerekiyor. Hedefimiz biraz daha hafif beslenebilmek olmalıdır. Daha sonrasında iftar menüsüne geldiğimizdede öğünleri yavaş yavaş yemeye dikkat etmemiz gerekiyor. Öğünlere yavaş başlamak gerekiyor. Uzun bir saat aralığında aç kaldığımız için bir anda yediğimiz şeyler sindirim açısında bizi çok zorlamaktadır. Öğünlere başlarken midenin enzim aktivasyonunun gerçekleşmesiyle birlikte sıralı ve yavaş bir şekilde yemekler yenilmelidir. İlk etapta bir bardak suyla orucumuzu açtıktan sonra bir kase çorba içilebilir. Vücudumuzun sindirim sistemini aktive edebilmesi için su ve çorbanına ardından 15 dakika bir dinlenme molası verilmelidir. Ana yemeğe geçtiğimizdede karmaşık bir menüden ziyade dengeli bir menü yapmalıyız. Et ve salata şeklinde ya da zeytinyağlı sebze ve yoğurt şeklinde menüler hazırlanabilir. Çok fazla yiyeceği aynı anda tabağımıza aldığımız zaman yemekten kalkınca şişkinlik, hazımsızlık hissedebilirsiniz. Bu da sizin sindiriminizi çok zorlar ve bağırsaklarımıza çok yüklenme meydana gelir. Kabızlık ve kilo alımı gibi etkileri olur. Önerim yavaş yavaş yiyelim. Yutkunarak yiyelim” şeklinde konuştu.
Ramazan menülerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan meyve ve tatlı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kara, “Meyve ya da tatlılar ise yemeğe de iftardan iki saat sonra yenilebilir. Meyve yedikten sonra bir bardak ayran ya da iki üç kaşık yoğurtla kan şekerimizi dengelememiz gerekiyor.”
Ramazan dışındaki diğer aylarda kilo vermek için aralıklı orucu tavsiye ettiklerini anlatan Kara, “Kilo verme sürecinde aralıklı orucu diyetisyenler olarak bizler öneriyoruz. Ramazanda da zaten doğal olarak bu döngüye girilmiş oluyor. Vücut uzun süre aç kalarak yağ yakımı gerçekleştirerek kilo verdiriyor. Öğünlerin içerikleri karbonhidrat ağırlıklı olmamalı ve dengeli hazırlanmalıdır. Bir ay sonra daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…