1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Pırasanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Pırasanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Pırasanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Pırasanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış aylarında oldukça sık tüketilen pırasanın sağlığa faydaları, içermiş olduğu vitamin ve mineraller nedeniyle birçok sebze türüne göre oldukça fazladır. Çeşitli şekillerde tüketilen pırasa temel vitaminlerin yanı sıra lif ve antioksidan açısından da zengin bir yapıya sahiptir.

Pırasanın Besin Değerleri ve Kalorisi

Aşağıdaki hesaplama yaklaşık olarak 100 gramlık bir porsiyon için yapılmıştır.

  • 1,8 gram lif
  • 0.30 gram yağ
  • 1,5 gram protein
  • 14 gram karbonhidrat
  • 60 kalori
  • 0.4 miligram B3 vitamini
  • 1600 IU A vitamini
  • 12 miligram C vitamini
  • 7 miligram K vitamini
  • 180 miligram potasyum
  • 20 miligram sodyum
  • 10 miligram demir
  • 1.2 miligram çinko
  • 35 miligram fosfor
  • 25 miligram magnezyum
  • 59 miligram kalsiyum içermektedir.

Bol miktarda B-6, K ve C Vitaminleri içermesi nedeni ile sağlık için farklı birçok faydası bulunmaktadır.

Pırasanın Sağlığa Faydaları

Damar Sağlığına Faydaları Vardır

Antioksidan özelliği nedeniyle kan damarlarının iç kısımlarında etkili olan pırasa, damar içlerindeki serbest radikallerle vücudun mücadele etmesine yardımcı olur. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan önemli sebzelerden biri olan pırasanın, genel anlamda kan damarları üzerindeki faydaları bilinmektedir.

Kemik Erimesini Önler

İçeriğinde yüksek K vitamini bulunması, kemik sağlığı üzerinde faydalı olmasını sağlamaktadır. Özellikle yaşlılıkta görülen kemik erimesi gibi problemlerin önlenmesi için düzenli olarak pırasa tüketilmesi tavsiye edilir. Uzun süre ve düzenli bir şekilde pırasa tüketen kişilerde, kemik erimesi ve eklem iltihaplarının daha az görüldüğüne dair bulgular vardır.

Sindirim Sistemine Yardımcıdır

Böbrekler, bağırsaklar ve mideyi uyarıcı özellikleri ile sindirim sistemine yardımcı olan pırasa, lifli sebzeler arasında bulunmaktadır. Bilindiği gibi lif içerikli besinler, sindirim sistemi için faydalı olmaktadır.

Merkezi Sinir Sistemini Destekler

Pırasanın sağlığa faydaları arasında öne çıkan bir özelliği de merkezi sinir sistemini destekleyici yapıda olmasıdır. İçermiş olduğu folat ve fosfor ile birlikte magnezyum bakımından da zengin bir sebze olması nedeniyle, sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Beynin bilgiyi işleme kapasitesini artırarak, hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir.

Afrodizyak Etkisi Olduğu Bilinmektedir

Kereviz, sarımsak ve soğan gibi sebzelerde olduğu gibi afrodizyak etkisine sahip olduğu bilimsel araştırmalar neticesinde görülmüştür. Ancak bu etkinin sarımsak ve kereviz gibi yüksek olduğunu söylemek mümkün değildir.

İyi Bir Antioksidandır

Polifenoller grubunda yer alan antioksidanlar bakımından zengin bir kaynağı sahip olması nedeniyle, vücutta toksin oluşumunu engeller ve dışarı atılmasına yardımcı olur. Özellikle damar içerisindeki serbest radikaller ile vücudun savaşmasına yardımcı olarak, antioksidan özelliğini göstermektedir.

İyi Kolesterolü Korur

Kötü kolesterolü düşürücü etkisinin yanı sıra iyi kolesterolün yükselmesine ve korunmasına yardımcı özelliklere sahiptir. Karaciğer üzerinde kolesterol oluşumunu azaltan pırasanın faydaları arasında, kolesterole bağlı olarak kalp sağlığını koruması da ayrıca öne çıkmaktadır.

Gebelik Döneminde Faydaları Vardır

B9 vitamini içeriğine sahip olan pırasa, hamilelikte yeni hücre oluşumunu artırır. Ayrıca DNA üretimine katkı sağlayan sebzelerden biri olarak bebeğin beyinin, omurga, kalp ve yüz oluşumunun sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

Kanserin Önlenmesine Yardımcı Olur

Kanser hücrelerinin oluşumunu engellediği gibi, mevcut kanserli hücrelerin farklı organlara yayılmasında da önleyici besinler arasında yer alır. Tek başına kanseri önlemek için hiçbir besin yeterli olmadığı gibi, pırasada bu anlamda yeterli değildir. Ancak yumurtalık, kolon ve prostat gibi kanser türlerinin görülme riskini azaltıcı bileşiklere sahiptir.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir