Categories: Sanat

“Oyun Yazarları Atölyesi”nin Yeni Konuğu Almanyalı Yazar Thomas Köck: Hasarlı Bir Gezegende Oyun Yazarlığı

Thomas Köck atölye katılımcılarıyla ve genç yazarlarla, “hasarlı bir gezegende” “dünyayı yeniden yaratmak” için gerekli olan şiirsel dilin kurulmasının yolları üzerine önerilerini tartışmaya açıyor.

 

İBB Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi’nin (ÇGSM) düzenlediği oyun yazarlığı atölyeleri bünyesinde, Almanya’nın yeni nesil tiyatro yazarlarından Thomas Köck “Hasarlı bir Gezegende Oyun Yazarlığı” başlığı altında bir atölye ve genç nesil oyun yazarlarımızla bir buluşma gerçekleştiriyor.

 

Tarabya Kültür Akademisi işbirliğiyle gerçekleştirilen yazarlık atölyesinde; Thomas Köck, 21 Kasım Pazartesi günü 11:00-16:00 saatleri arasında Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde tiyatro yazarlarıyla buluşacak. Atölye, “Şehir Yazarlarını Arıyor” projesi dâhilindeki yazarlık ve yönetmenlik atölyesi katılımcıları ve kurum dışında farklı tiyatrolarda yazarlık yapan şehrimizin oyun yazarlarının katılımıyla gerçekleştirilecek.

 

Tarabya Kültür Akademisi’nin konuk sanatçısı olarak İstanbul’da bulunan Thomas Köck’ün atölyesi, tiyatroda ekolojik temaları olan oyunları yazarken kullanılan dil, yapı, kurgu gibi özellikleri tartışmaya açarken, “hasar görmüş bir gezegende” oyun yazarlığını ve olanaklarını tartışmaya açıyor.

 

Hasar görmüş bir gezegende nasıl yazarız?

Thomas Köck bu yazarlık atölyesinde, günümüzün birçok krizini kapsayabilecek; ataerkil düzen, kapitalizm, sömürü ve sözde doğal felaketlerin birbiriyle bağlantısını ortaya koyacak bu alanlarının hepsiyle uyumlanacak ve paralel çalışabilecek şiirsel dili (sym-poetic language) nasıl yaratacağımız üzerine çalışma önerileri geliştirmek istediğini söylüyor. Köck, ayrıca atölyede yapmayı planladığı çalışmaların temelde şu sorulara odaklanarak gerçekleşeceğini söylüyor: “Bu krizlerin özneleri kimler? Nasıl konuşurlar? Onlara nasıl bir ses vermeliyiz? Kapitalizm, mümkün olan dünyaların en iyisinde yaşadığımızı sürekli bize anlatıyor olsa da, biz diğer tarih anlatılarını bu anlatılara nasıl dolayabiliriz? Ve böylelikle yaşatabiliriz? Nasıl ki toplulukları, siyasi konuları ve amaçları birbirinden ayırmamamız gerekiyorsa, bu konuları da birbirinden ayıramayız. Yazarlar olarak birincil ve en önemli malzememiz dildir ve ortak şiirsel dilin nasıl yaratılacağı sorusu bizi temel soruya ve temel malzememize götürür. Bu temel, kuralları olan, ritmi olan, sesi olan bir şeydir, herkesin her gün kullandığı bir şey: ayırmak için, üretmek için, bağırmak için, tartışmak için, şarkı söylemek için ve dünyayı yeniden yaratmak için.”

 

İBB Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları ÇGSM’nin Tarabya Kültür Akademisi ile birlikte organize ettiği bu yazarlık atölyesi, “Şehir Yazarlarını Arıyor” projesine dâhil olan katılımcılarla birlikte, davet usulü çağırılan genç nesil oyun yazarları ve katılmak isteyen diğer yazarlarımızla gerçekleştirilecek. Sınırlı sayıda kontenjanda oyun yazarlığı konusunda deneyimi olan yeni katılımcıların başvurularına açık. Katılmak isteyenler, 18 Kasım Cuma 16:00’ya kadar kısa özgeçmişleri ve oyun yazarlığı deneyimleri ile birlikte cgsm.atolye@ibb.gov.tr adresine yazabilirler.

 

Thomas Köck

1986 yılında Steyr, Yukarı Avusturya’da doğdu. Müzikle büyüdü, Viyana ve FU Berlin’de felsefe ve Universität der Künste Berlin’de sahne yazarlığı ve sinema öğrenimi gördü. Theatercombinat Wien’de çalıştı, Beyrut hakkında bir belgesel film projesiyle Berlinale Talents’a (Berlinale Film Festivali Genç Yetenekler Bölümü’ne) davet edildi, Nationaltheater Mannheim’da sanatçı kadrosunda tiyatronun yazarı olarak yer aldı. Halen diğer yazar meslektaşlarıyla birlikte nazisundgoldmund.net’te yükselmekte olan aşırı sağ eğilimler karşıtı blog’da yazılar yazmakta ve Andreas Spechtl ile “Ghostdance” başlığı altında müzikal readymade’ler geliştirmekte. Bunun yanı sıra, aralarınde Arte televizyonunun da bulunduğu kuruluşlar için yönetmenlik ve kısa film çalışmaları da sürdürmektedir.

 

Dünyanın dört bir yanında sahnelenen ve 15’ten fazla dile çevrilen tiyatro metinleriyle, 2018’de Kulturkreis der Deutschen Wirtschaft’ın “Text & Sprache” (Metin ve Dil kullanımı) Edebiyat Ödülü ve 2018 ile 2019 yıllarında “Mülheimer Dramatikpreis” da dahil olmak oyun yazarlığı dalında olmak üzere çok sayıda ödüle layık görüldü. Son olarak radyo çalışmaları için “Hörspielpreis der Kriegsblinden” ödülünü aldı. “Eure Paläste Sind Leer” ve “Klimatrilogie” adlı oyunları yakın zamanda Almanya’nn en önemli yayınevlerinden Suhrkamp Verlag tarafından kitap olarak yayımlandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

İstanbul Böcek İlaçlama Hizmetleri

İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…

2 gün ago

EduTalks Serisinin İkinci Durağı İstanbul Aydın Üniversitesi

EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…

2 gün ago

Kadın Kazak Modelleriyle Sıcak Bir Kışa Hazırlanın

Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…

5 gün ago

Kadın Giyimde Renklerin Psikolojisi ve Kombin İpuçları

Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…

6 gün ago

Duvar Paneli Nedir?

Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…

1 hafta ago

Toplumsal Roller Üzerine Bir Eleştiri

Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.

1 hafta ago