Ortopedi ve Travmatoloji, geçmişten günümüze teknoloji ile ilerleyen kendisini geliştiren biyo mekanik bir tıp bölümüdür.
Ortopedi ve Travmatoloji, ortopedi uzmanlığı geçmişi uzun yıllar öncesine dayanan ve günümüzde modern tıbbın gelişmesiyle birlikte büyük ilerleme kaydetmiş teknolojiyi yakından takip eden bir tıp bilimidir. Vücudun hareket sisteminde meydana gelen bir hasar durumunda, kireçleme veya yaralanmada kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilenir. Ortopedi uzmanı ortopedik hastalıkların tanı ve tedavisini sağlarken insanların hareket kabiliyetlerini korumak ve iyileştirmek için gerekli önlemlerin alınmasıyla da ilgilenir.
Ortopedi ve Travmatoloji uzman doktorları, kemik, eklem, kas, tendon ve bağ doku gibi iskelet sistemi ile ilgili hastalıkları önlemek, teşhis ve tedavi etmekle ilgilenen tıpta uzmanlık bölümüdür. Bu bölümde hastaların doğuştan gelen şekil bozuklukları, yaralanmaları, kırıkları, çıkıkları, tendon ve bağ yaralanmaları, eklem ağrıları ve diğer ortopedik rahatsızlıklar tedavi edilir. Bu alanda çalışan uzman doktorlar aynı zamanda cerrahi operasyonlar gerçekleştirerek kesin tedavi çözümleri sunar. Ortopedi ve Travmatoloji bölümü uzmanları, başta sporcular, yaşlılar ve çocuklar olmak üzere her yaştan insan için tedavi sağlar.
Ortopedi ve travmatoloji uzmanları, sporcular, yaşlılar ve çocuklar gibi farklı grupların iskelet sistemi ile ilgili hastalıklarının tedavisi gerçekleştirilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlık bölümünde doktorların tedavi ettiği hastalıklar şöyle gruplandırılabilir:
Ortopedi ve travmatoloji hastalıkları, eklem, kemik, kas, tendon ve bağlarda meydana gelen yaralanmalar, şekil bozuklukları veya hasarlar sonucu ortaya çıkan sorunlardır. Bu hastalıkların başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Ortopedi ve travmatolojide uzman doktorlar tarafından hastalıkların tanısını koymak için detaylı bir öykü alınır ve ortopedi uzmanı tarafından fizik muayene yapılır. Fizik muayene önemli bilgiler verse de, kemik, kas ve bağ dokularının detaylı incelenmesi için çeşitli görüntüleme yöntemleri gerekebilir. Bu yöntemler arasında BT, röntgen, x-ray ve MRI bulunur. Tanı yöntemleri şunlardır:
Radyografiler (X-ışınları): Kırıklar, çıkıklar, kemik tümörleri, enfeksiyonlar ve diğer kemik sorunlarının tespiti için kullanılır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Kas, tendon, bağ, kemik iliği ve diğer yumuşak dokuların ayrıntılı görüntülenmesini sağlar.
Bilgisayarlı Tomografi (BT): Kemiklerin detaylı görüntüsünü almak için kullanılır ve 3 boyutlu bir görüntüleme sunar.
Elektromiyografi (EMG): Kasların elektriksel aktivitesini ölçerek, hastalığın kaslardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirler.
Ultrasonografi: Eklemler, kaslar ve tendonların durumu hakkında bilgi verir. Kas ve tendonların kopup kopmadığı hakkında ve hematom konusunda ortopedi uzman doktorlarına bilgi verir.
Ortopedi ve travmatoloji hastalıklarının tanısını koymak ve doğru tedavi planını belirlemek için ortopedi uzmanları tarafından çeşitli tetkikler yapılır. Bunlar şunlardır:
Kemik Dansitometresi: Kemikteki mineral yoğunluğunu ölçerek osteoporoz riskini belirler.
Artroskopi: Eklemlerin iç yapısını incelemek ve gerektiğinde cerrahi müdahale yapmak için kullanılır.
Biyopsi: Kemik tümörleri ve diğer anormal oluşumların teşhisi için kullanılır.
Kan Testleri: Enfeksiyon, romatizmal hastalıklar ve diğer sistemik hastalıkların tanısında kullanılır.
Fonksiyonel Testler: Kas ve eklem hareketliliğini, kuvvetini ve dengesini değerlendirmek için yapılan testlerdir.
Ortopedi ve Travmatolojide Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Ortopedi ve travmatoloji tedavisi, hastanın durumuna ve tespit edilen sorunun türüne bağlı olarak değişir.
hastanın durumunu değerlendirerek en uygun tedavi yöntemini belirler. Yaygın tedavi yöntemleri şunlardır:
İlaç Tedavisi: Ağrı kesiciler, antienflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler ve antibiyotikler kullanılarak hastalık belirtileri hafifletilir ve tedavi edilir.
Fizik Tedavi: Egzersizler, masajlar, elektrik stimülasyonu, sıcak ve soğuk terapi gibi yöntemlerle kas, tendon ve eklem sorunları tedavi edilir.
Protezler: Hasar görmüş eklemlerin yerine protez kullanılarak eklem fonksiyonları geri kazandırılır.
Cerrahi Tedavi: Kırıklar, çıkıklar, bağ yaralanmaları, eklem problemleri ve kemik tümörleri gibi ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Ortopedik Cihazlar: Ortopedik ayakkabılar, kemik düzeltici cihazlar, protezler ve koruyucu cihazlar, hastanın ihtiyaçlarına göre kullanılarak işlevselliğini artırır.
Ortopedik hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi, başarılı sonuçlar verir. Ortopedi Uzman hekimler tarafından yönetilen tedavi süreçleri hakkında daha fazla bilgi almak için www.ortopediuzmani.com ile iletişimde kalabilirsiniz.
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…
EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…
Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…
Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…
Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…
Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.