Bu yıl koronavirüs pandemisi sürecinde çocuklar ilk kez tam zamanlı yüz yüze eğitime başlıyor. Anne ve babalar ise bu konuda biraz endişeli. Çünkü çocukların okul dönemine normal okul hastalıklarının yanında koronavirüs riski de eklendi. Bu süreçte çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle Çelik, okul sürecinde çocukları hastalıklardan korumak için vücut direncini artırmanın yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
Anne ve babalar çocuklarının okul sürecinde çok hastalanacağından ya da koronavirüse yakalanacağından korkmaktadır. Ancak pandemi nedeniyle çocukların eğitiminin de aksadığı bilinmektedir. Bu süreçte ebeveynler hem endişe taşımakta bir yandan da heyecanlanmaktadır. Özellikle ilkokula yeni başlayacak olan çocuklar, hayatlarının ilk yıllarında daha steril ve korunaklı büyümektedir. Bu nedenle kalabalık bir ortama girecek olan bu çocukların okulda yaşıtları ile bir araya gelince hastalanmaları çok doğaldır hatta hiç hasta olmamaları mümkün değildir. Ama okulda geçen her sene bağışıklık sistemlerinin gelişeceğini ve daha az hastalanacaklarını da unutmamak gerekmektedir.
Çocuğun bağışıklığına etki eden faktörler
Çocukların doğuştan itibaren vücut direncine sahip olması için bazı önemli etkenler bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Okula giden çocuğunuz için bağışıklık kalkanı oluşturun
Okul döneminde enfeksiyon hastalıklarına yakalanmak çok normal bir süreçtir. Bağışıklık sistemi bu durumda devreye girmektedir. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa okul dönemi hastalıklarına karşı bir o kadar güçlü olunur. Bunun için de bazı olmazsa olmazlar bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Çocuk izlemi büyük önem taşıyor
Sağlam çocuk izlemi, çocukların sağlıklı büyümeleri ve birçok hastalığın erken tanısı açısından oldukça önemlidir. 6 yaşından sonra da hiçbir problem olmasa bile çocukların bir pediatrist tarafından yılda 1 kez genel kontrolden geçirilmesi önem taşımaktadır. Özellikle okula başlamadan önce genel muayene, kilo-boy-tansiyon ölçümü, diş ve göz kontrolü, işitme testi, kan tahlili (açlık kan şekeri/ kolesteroller dahil), idrar tahlili, dışkıda parazit incelemesi (gerekirse), eksik aşıların tamamlanması, kardiyolojik kontrol yapılacaklar arasında yer almaktadır.
Eksik aşılar tamamlanmalı
Rutin muayenelerde eksik olan aşılar mutlaka tamamlanmalıdır. Aşı pek çok hastalığa karşı koruyucudur. Bu nedenle okul öncesi doktor kontrollerinde çocuğun aşı bilgileri veya aşı kartı doktorla paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…