Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, doğası ve kültürüyle Türkiye’nin benzersiz şehirlerinden biridir. Taş evleri, tarihi yerleri gibi barındırdığı pek çok özellikten dolayı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında olan bir şehirdir. Peki, Mardin’in neyi meşhur? Mardin’de yenir? Mardin gezilecek yerler nerelerdir? Hepsinin cevabı yazımızda sizleri bekliyor.
Mardin’in yöresel yemeklerinden biri olan Lebeniye çorbası, yoğurtlu çorba kategorisinde yer alan oldukça beğenilen bir lezzet. Nohut, pirinç ve yoğurdun bir araya gelmesi ile hazırlanan bu çorbayı bir kez tadanlar eminiz ki yeniden yemek isteyecek.
Şehrin en meşhur ve lezzetli yemeklerinden biri olan Dobo; kuzu kol, sarımsak ve yoğurt ile hazırlanan bir yemektir. Süryanilerin mutfağına ait olan bu lezzet közlenmiş patlıcan, pilav gibi eşlikçiler ile servis ediliyor.
Mardin’in neyi meşhur? Sorusunun cevabı olan Haşu Mardin’in yöresel pilavıdır. Kavrulmuş et, pilav, badem, maydanoz ve baharatların harmanlanmasıyla yapılıyor. Mardin’e yolunuz düşerse bu doyurucu lezzeti tatmadan geri dönmemenizi öneririz.
Mardin’in yöresel tatlılarından biri olan efsane lezzet zingil. Kelime anlamı olarak lokma anlamına gelse de tattığınız da fark edeceksiniz ki bu tatlı lokma tatlısından bir başka.
Un, şeker, süt, mahlep, anason, tarçın, rezene gibi ürünlerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan çörek Mardin şehrine ait en özel ve sevilen tatlardan biri. Hayat çöreği olarak da bilinen bu çörek Mardin düğünlerinde önemli bir yere sahiptir. Gelin ve damadın ikiye bölerek yediği bu çörek hayatı paylaşmanın önemini vurgulayan bir gelenektir.
Mardin’in efsane kahvesi Mırra sert kahve sevenler için harika bir lezzet. Sert ve lezzetli kahve tutkunlarının kesinlikle es geçmemesi gereken bu içecek Mardin’de oldukça popüler.
Mardin’in neyi meşhur? Sorusuna yiyecekler kadar ziyaret edilmesi gerek yerlerde cevap olarak rahatlıkla verilebilir. Çeşitli medeniyetlere ev sahibi yapmasından dolayı şehirde; manastırlar, camiiler, kiliseler gibi pek çok güzel yapı bulunmaktadır.
Taş işçiliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz yer kesinlikle Mardin’dir. Şehrin sokaklarını gezerken başka yerde ve başka zamanda hissetmeniz kaçınılmaz.
Artuklular döneminde yapılmaya başlanmış ancak Moğol saldırısı yüzünden yarım kalan Kasimiye Medresesi Mardin’de görülmesi gereken yerlerden. 15. Yüzyılda Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir tarafından tamamlanan medrese görkemli taş işçiliği ve Artuklu mimarisini yansıtan en değerli yapılardan biri.
Midyat’a bağlı Süryanilerin yurdu olarak bilinen Tru Abdin Yaylasında yer alan manastır, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından 397 yılında yapılmıştır.
Süryani Kilisesi tarafından “İkinci Kudüs” olarak ilan edilen manastır kesinlik görülmeye değer.
Şehidiye Camii, 1214 yılında Melik Mansur Nasreddin Aslan tarafından yaptırılmış taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir.
M.S. 5. yüzyılda Süryaniler tarafından yapılan ve 52 patriğin mezarının yer aldığı dini yapının en önemli kısımlarını Mor Hananyo (Kubbeli), Meryem Ana kiliseleri ile Azizler Evi ve Güneş Tapınağı oluşturmaktadır.
Mardin’in Neyi Meşhur yazısı ilk önce Gezi Bülteni üzerinde ortaya çıktı.
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
EduTalks, 6 Ocak'ta Marmara Üniversitesi'nde gençleri sektör profesyonelleriyle buluşturuyor!
SEO, yani arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlamanın en önemli parçalarından biridir. Bir işletmenin çevrimiçi görünürlüğünü…
Baharda, kar çiçekleri ile bezenen, yaz gelince sarının yeşilin en güzel renklerinin dans ettiği Allahuekber…
20 Aralık Cuma günü, “Karalahana Çorbası İçme Günü” vesilesiyle düzenlediğimiz özel etkinlikte, sosyal medyamızın değerli…
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…