Kartal Yenilenebilir Enerji’nin 9-12 Temmuz 2021 tarihlerinde başarıyla tamamlanan halka arzının gong töreni Borsa İstanbul’da yapıldı. 16 Temmuz itibariyle Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan şirketin belirlenen halka arz büyüklüğü 120 milyon TL olarak gerçekleşti. Gong töreninde konuşan Koray Holding ve Kartal Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, elde edilen gelirle güneş enerji santralleri yatırımlarını sürdüreceklerini, 2022 yılında ise yeni bir enerji şirketini daha halka arz edeceklerini açıkladı.
Kökleri 1950’li yıllara dayanan ve 10 yıl öncesine kadar yalnızca inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde ses getiren projelere imza atan Koray Holding, bünyesinde yer alan Kartal Yenilenebilir Enerji’nin halka arzını başarılı bir şekilde tamamladı. Şirketin Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması nedeniyle gerçekleştirilen Gong Töreni’nde Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Koray Holding ve Kartal Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, Kartal Enerji Genel Müdürü Burhan Karademir ve Kartal Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ece Solmaz Saka günün ilk seansının açılış gongunu çaldılar.
Ergun: “Sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımımızı yeni finansal ürünlerle arttıracağız”
İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle, her alanda olduğu gibi finansal alanda da çevreye olan duyarlılığın gittikçe arttığını belirten Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Bu anlamda, yeşil finansal ürün ve hizmetler geliştirilmeye devam edilmektedir. Borsa İstanbul olarak, sürdürülebilirlik alanında, endeksimizle, şirket paylarıyla, yeşil tahville verdiğimiz hizmetlerimizi, yeni finansal ürünlerle arttırmaya devam edeceğiz. Kartal Yenilenebilir Enerji’nin sahip olduğu güneş enerjisi santralleriyle güneş enerjisinden elektrik üretimi gerçekleştirmesi, yenilenebilir enerji yatırımları açısından oldukça önemlidir. Yenilenebilir enerji yatırımlarının devletimizin teşvikleri ile desteklenmesi, şüphesiz şirketlerimiz için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bununla birlikte şirketlerimizin, yenilenebilir enerji yatırımlarını, borsamızda, halka arz ile gerçekleştirmeleri, bize ayrıca gurur vermektedir. Bu vesileyle, bu başarılı halka arzdan dolayı, emeği geçen herkese, şirketimize ve A1 Capital’e teşekkür ediyorum. Sermaye piyasalarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kartal: “2022’de bir başka yenilenebilir enerji şirketimizi halka arz edeceğiz”
İlk gongun ardından konuşan Koray Holding ve Kartal Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal, “Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Koray Grubu, Koray GYO olarak 1996 yılından bu yana Borsa İstanbul’da listelenmekte. 2017 yılında şirketi devralmamızla birlikte holding yapısına kavuşan Koray Grubu, ana iş kolları olarak müteahhitlik, gayrimenkul ve yenilenebilir enerji sektörlerine odaklanmış durumda. Geleceğe yatırım konusunda vizyoner yaklaşıma sahip holdingimiz, yenilenebilir enerjinin öneminin bilinciyle hareket ediyor; Güneş Enerji Santrali, Hidroelektrik Santrali ve Biyokütle Santralleri ile yenilenebilir enerji alanında global ölçekte yeni projeler geliştirmeyi planlıyor. Bugün Kartal Yenilenebilir Enerji ile Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, İspanya, Afrika, Balkanlar ve Orta Asya’da uluslararası solar projeleri üzerinde çalışan grubumuz, diğer grup şirketlerimizle de temiz geleceğe yatırımlarını durmaksızın sürdürecek. Bu noktada gurubumuzun yenilenebilir enerji portföyünün yüzde 25’ini oluşturan Kartal Yenilenebilir Enerji’nin ardından, enerji portföyümüzün yüzde 75’ini oluşturan bir diğer şirketimizi de gelecek yılın ilk çeyreğinde Borsa İstanbul’da halka arz etmeyi planladığımızı açıklamak isterim. Halka arz edilecek bu şirket bünyesinde yaklaşık 58 MW’lık güneş enerjisi santralinin yanı sıra 37 MW’lık hidroelektrik santrali ve 10+4 MW’lık büyüklükte biokütle hibrit enerji üretim tesisi yer alacak. Kartal Yenilenebilir Enerji’nin halka arzından elde edilen gelirle yatırım planlarımızı hızla hayata geçireceğiz. Var olan santrallerin alımını yaparak büyümemize ilave olarak, 14 Temmuz 2021 tarihinde ilan edilen ve 30 Mart 2022 tarihinde gerçekleşecek Türkiye’deki 1000 MW’lık yeni lisans ihaleleriyle de ilgileneceğiz. Böylece bu ve bunun gibi fırsatları değerlendirip yeni yatırım ve alımlarla Kartal Yenilenebilir Enerji’nin kapasitesini ve gelirini daha da artıracağız. Halka arz önemli bir finansman kaynağı ve bizler de yeni ortaklarımızla çok iyi bir gelecek inşa edeceğimize inanıyoruz. Bunun en önemli kanıtı, santrallerimizi devreye aldığımız 2014 yılından beri 7 yıldır her sene başında, iklimin cari durumu göz önüne alarak yaptığımız üretim tahminlerimizi artı-eksi binde 5 gibi oldukça iyi bir oranla tutturmuş olmamız. Bunun ötesinde Türkiye’yi geçmişte gayrimenkul ve bina yapımında mükemmel bir şekilde temsil ettiğimiz gibi, ulusal ve uluslararası yenilenebilir enerji projeleriyle de iş dünyasına damga vurmak istiyoruz. Bu noktaya gelmemize katkıda bulunan tüm ekip arkadaşlarımıza ve çalışanlarımıza emekleri için teşekkür ederim” dedi.
Karademir: “Daha yaşanabilir dünya bırakmak tek ortak hedefimiz olmalı”
Yenilenebilir enerji, özellikle de güneş enerjisinin önemine değinen Kartal Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Burhan Karademir, “Enerji üretimi ve ticari getiriler bir kenara bırakıldığında, asıl ve en temel hedef, gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakmak olmalı. Ve bu sadece bizim gibi şirketlerin değil, tüm dünya insanlarının başlıca görevi. Kartal Yenilenebilir Enerji olarak çevre dostu enerji üretiyoruz ve yıllık 68 bin ton karbon salınımına, yıllık 166 bin ton ağacın kesilmesi engel olabiliyoruz. Buna karşılık yıllık 38 bin hanenin de enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Biz, güneşten aldığımız enerji ile daha temiz bir gelecek için çalışıyoruz. Halka arzdan elde edilen gelirin yüzde 85’ini enerji sektöründe, özellikle de güneş enerjisi sektöründe yeni yatırımlar için kullanacağız çünkü bu sektörde daha da büyümeyi hedefliyoruz. Halka arzı bizim için gurur verici bir başlangıç oldu ve gelecek nesiller için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Kartal Yenilenebilir Enerji’nin halka arzına 16 bin 209 yatırımcı katıldı
Kartal Yenilenebilir Enerji’nin halihazırda 9 adet bağlı ortaklığı bulunmakta ve bunların sahip oldukları güneş enerjisi santralleri, güneş enerjisinden elektrik üretimi gerçekleştiriyor ve üretilen bu elektrik, ilgili enerji piyasası düzenlemeleri çerçevesinde dağıtım kuruluşlarına satılıyor. Borsa İstanbul tarafından paylaşılan verilere göre talep sonucunda halka arz büyüklüğünün toplamda 1,74 katına denk gelen 208.833.168 TL karşılığı filtre edilmemiş 26.104.146 TL nominal değerli talep geldi. Halka arza toplamda 16 bin 209 yatırımcı katıldı.
Kartal Yenilenebilir Enerji; Manisa, Aksaray, Denizli ve Sivas illerinde bulunan yüzde 100’ü kendine ait 9 adet güneş enerjisi santrali mevcut ve toplam kurulu gücü 41,7 MW.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…