Giresun ili, Görele ilçesi, Daylı köyündeyiz. Ali Kaya’nın bahçesinde Fındık ağaçları ışkınlarını alıyoruz. Fındık ışkın alma nasıl olur ile ilgili video’muzu izleyebilirsiniz.
Fındık yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusu yanıtlanırken fındık ağacı bakımı önemli yer tutuyor. Bakım, gübreleme ve budama aşamalarından oluşuyor. Gübreleme, toprak analizi sonrasında ihtiyaçlara göre gerçekleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fındık Yetiştiriciliği belgesine göre, toprağın organik içeriğini zenginleştirmek için dekar başına 3-5 ton çiftlik gübresi kullanılabiliyor. İhtiyaca göre, fosforlu ve potasyumlu gübreler de tercih ediliyor. Dikim öncesi yapılan temel gübrelemeden sonra, birinci yıldan itibaren 5. yıla kadar fidan başına ortalama 40 gram azotlu gübre uygulanıyor. Bu miktarın yarısı mart ayının başında, diğer yarısı mayıs sonu ve haziran başında veriliyor, gübre çapalanarak karıştırılıyor. Bu sayede yıllık sürgünlerin gelişmesi sağlanıyor.
Fındık genellikle, azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum destekleri ile gelişimini sağlıyor. Bu maddelerde eksiklik olması halinde destekler verilerek gübreleme gerçekleştiriliyor. Karadeniz’de toprak asit karakterinde olduğu için kalsiyum amonyum nitrat gübresi sıklıkla kullanılabiliyor. Fosforlu gübre, 3 yılda bir kasım ile şubat ayları arasında tavsiye edilen miktarlarda kullanılıyor. Potasyumlu gübreye genellikle ihtiyaç duyulmuyor ancak eğer analizde gereklilik görülüyorsa, üç yılda bir kasım ve şubat arasında uygulama gerçekleştiriliyor.
Budama, fidanlara şekil kazandırma ile başlayan uygulamalarla çeşitleniyor. Verimin artması için budama gerçekleştiriliyor. Fındıkta budama zamanının sonbahar olduğu biliniyor. Vegetasyonun durduğu, yaprakların döküldüğü dönemde budamaya başlanıyor. Peki fındık ağacı nasıl budanır? Budama testeresi, budama makası, çepin ile budama yapılabiliyor. Testere, ana ve yan dalların kesilmesinde kullanılıyor. Enli ve uzun olmayan testereler tercih ediliyor. Budama makası, yıllık sürgünler ile ince dalcıkların kesimi için tercih ediliyor. Çepin ise kök sürgün temizliğinde kullanılıyor. Girebi ile kesim yapılabileceği düşünülse de uzmanlar budama için girebi kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Girebi kesim yerlerinde yarılma oluşturabiliyor, bu da zararlıların yataklık yapabileceği bölgeler oluşmasına neden oluyor.
Fındık ağacının verimi ve meyve verme süresi bakıma, arazi ve iklim şartlarına göre değişiklik gösteriyor. Tarfin Satış Noktası Çakır Tarım’ın sahibi, Ziraat Mühendisi Fatih Bey’den aldığımız bilgiye göre, fındığın başkentlerinden biri olan Ordu genelinde meyve süresi için ortalama bir zaman belirtilebiliyor. Ağaç çamurlu, killi bir topraktaysa kum dökme işlemi yapılması gerekiyor. Toprağın hava almasının sağlandıktan sonra, ağaca iyi bakıldığında ortalama 3. yılın ardından çakıldak fındıktan meyve alınabiliyor. Yağlı fındıklarda meyve verme süresi ortalama 4 yıl alıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği Bölümü çatısı altında yazılan Fındık Toplama Makinası Tasarımı adlı makaleye göre, fındık verimi Türkiye’de dekar başına 130 kilogram hesaplanıyor. Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
Işkın Alma (Fındık) yazısı ilk önce Gezi Bülteni üzerinde ortaya çıktı.
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…
EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…
Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…
Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…
Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…
Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.