1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İlk Rakı Tat Çemberi Artık Dünyada da Tescilli

İlk Rakı Tat Çemberi Artık Dünyada da Tescilli

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayata geçirdiği projelerle geçmiş ve yeniyi harmanlayarak geleceğe önemli yatırımlar yapan Mey|Diageo’nun Çukurova Üniversitesi birliğiyle rakının tat çemberini tanımladığı bilimsel çalışma, dünyanın önde gelen hakemli dergilerinden Foods MDPI’da yayınlandı. İki yıl süren çalışma, üç ilde 16 uzman duyusal analistin katılımıyla gerçekleştirilmişti. 

 

Mey|Diageo’nun Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği iş birliğiyle rakının aroma- tat çemberini tanımladığı bilimsel çalışmayı içeren makale, dünyanın önde gelen hakemli gıda bilimi dergisi Foods MDPI’da yayımlandı. Rakının aromatik derinliği ve zenginliğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayan çalışma, tanımlayıcı duyusal analiz metodu kullanılarak iki yıl boyunca üç ilde, 16 uzman panelistin katılımıyla yürütülmüş; 2020 Mayıs ayında Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu; Dr. Öğr. Üyesi Merve Darıcı ve Mey Diageo Kıdemli Kalite, Teknik ve İnovasyon Müdürü Duygu Beypınar ile Kalite, Teknik ve İnovasyon Müdürü Koray Özcan tarafından bilimsel bir makale haline getirilmişti. 

Anasonlu bir içkinin aroma tat çemberinin tanımlandığı çalışma, dünyada ‘ilk’ olma özelliği taşıyor.  Tat çemberi çalışması alkollü içki sektöründe viski ve şarap, gıda sektöründe kahve, çikolata gibi gastronomik derinliği olan ürünler için yapılıyor. Rakı için ise literatürde bugüne kadar yapılan tat çemberi çalışması bulunmuyordu. Gelecek kuşaklara bir miras niteliğindeki çalışmayı içeren bilimsel makalenin Foods MDPI’da yayınlanması ile rakının aroma- tat çemberi uluslararası literatüre girmiş ve tescil edilmiş oldu.

3000’den fazla tadımla duyusal analiz yapıldı

“Sensory Lexicon and Major Volatiles of Rakı Using Descriptive Analysis and GC-FID/MS” isimli bilimsel çalışma, Mey|Diageo ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği iş birliği ile gerçekleştirildi. İki yıl boyunca Türkiye’de piyasada bulunan tüm üreticilere ait önemli markalar, 3000’den fazla tadımla tekrarlı duyusal analizlere alındı ve rakının aromatik dünyası ve aroma-tat çemberi tanımlandı.

Tanımlayıcı duyusal metotlar, ürünlerin duyusal değerlendirilmesinde eğitimli analistler tarafından duyusal tanımlayıcıların hem kalitatif hem kantitatif olarak belirlenmesinde kullanılan en gelişmiş yöntem olarak kabul ediliyor. 

 Bu metot bir ürünü diğerlerinden ayıran aroma, görünüş, tat, lezzet, tekstür, ağız hissi, tadım sonrası his ve ses gibi özelliklerinin kalitatif yönden değerlendirilmesini sağlıyor. Algılanan ürün özellikleri, daha sonra panelistler tarafından kantitatif olarak değerlendiriliyor.

Tanımlayıcı duyusal analizlerin en önemli avantajı, tüketici tercihi ya da enstrümantal analiz sonuçları ile duyusal sonuçlar arasında bir ilişkinin tespit edilebilmesini sağlaması. Tanımlayıcı duyusal analizler ayrıca ürünlerin kalite kontrolünde tüketici tepkilerinin anlaşılmasında ve ürünlerin eşleşmesinde kullanılabiliyor.

Foods Dergisi Hakkında

Gıda bilimi konusunda saygın bir yeri olan Foods dergisi; uluslararası, bilimsel, hakemli, açık erişimli bir yayındır. Açık erişimli dergilerin yayıncısı konumundaki MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) tarafından online olarak yayınlanıyor.

 

Mey Diageo hakkında: 

1862 yılında İnhisarlar İdaresi’nde başlayan, Tekel ile devam eden bir geleneğin temsilcisi olan Mey | Diageo, 2011’den bu yana yaklaşık 180 ülkede ticari faaliyeti ve 80 ülkede bölge ofisi bulunan, dünyanın en büyük ve lider alkollü içki üreticisi Diageo’nun çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bugün Türkiye’de 9 fabrikası ve 1.000’i aşkın çalışanıyla gıda ve içecek kategorisinde Türkiye’nin en büyük beşinci hızlı tüketim ürünleri şirketi unvanını taşıyan Mey | Diageo, kurulduğu günden bu yana çiftçi, esnaf, dağıtım kanalları, yan sanayi, turizm ve hizmet sektörleriyle geliştirdiği doğrudan ve dolaylı ilişkiler aracılığıyla yüz binlerce kişinin geçimine katkıda bulunuyor. Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin önemli bir parçası olan şirket; Türkiye’nin ISO 9001 belgeli ilk rakı üreticisi ve ISO 22000 belgeli ilk şarap üreticisi unvanlarıyla portföyünde birçok çeşit distile alkollü içki ve şarap markası barındırıyor. Yüksek alkollü içki sektöründe çevre ve yönetim sistemini ISO 14001 standardını uygun olarak belgeleyen ilk ve tek firma olarak öne çıkan Mey | Diageo, faaliyetlerini sürdürürken kurumsal sosyal sorumluluğunu yerine getirme hedefinin ötesinde, "sorumlu bir sosyal kurum" olma hedefiyle çalışıyor.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir