1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Huzursuz bacak sendromu (HBS) hastalığından muzdarip kişiler, sürekli hissettikleri rahatsızlıktan dolayı bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyarlar ve bu ihtiyaçlarını kontrol edemezler. Kişi bacaklarını hareket ettirdiğinde ise o an sahip olduğu rahatsızlık hissi kısa süreliğine azalma gösterir, ancak bu durum bir süre sonra nüks eder. Yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilen huzursuz bacak sendromu, genellikle kişi oturur haldeyken ve yataktayken gerçekleşir. Kişi yataktayken bacağını hareket ettirme isteği duyacağından dolayı, huzursuz bacak sendromuna sahip hastalarda genellikle uyku bozukluğu da görülmektedir.

Hastalar, sürekli bacaklarını hareket ettirmek istedikleri için uyumakta büyük güçlük çekerler. Aynı zamanda hastalar uykuya dalmakta problem yaşadıkları için, genellikle kendilerini gün içinde yorgun hissederler ve bu durum iş hayatlarına, arkadaşlık ilişkilerine ve genel olarak yaşam kalitelerine olumsuz etki eder. Huzursuz bacak sendromu genel olarak ikiye ayrılır;

1.) İdyopatik Huzursuz Bacak Sendromu

2.) İkincil Tip (Sekonder) Huzursuz Bacak sendromu

İdyopatik huzursuz bacak sendromunda, hastalığın altında yatan sebepler tam olarak bilinememektedir. İkincil tip huzursuz bacak sendromunda ise sendrom, kişide bulunan diğer hastalıklardan veya eksikliklerden temel alarak ortaya çıkar. Nitekim anemi, nöropati, vitamin-mineral eksikliği, böbrek hastalıkları, romatizma vb. rahatsızlıklar, bu sendromun temelinde yatan sebepler arasında sayılabilir.  Huzursuz bacak sendromuna sahip olan kişilerin yaklaşık %75’inde idyopatik özelliğe rastlanmaktadır.

Asıl olarak kişinin pek hareket etmediği vakitlerde nüks eden bu sendrom, kendisini dış dünyada da gösterebilir. Örneğin; şehirler arası otobüs yolculuğu yaparken, sinemada uzun bir film izlerken, iş ortamında masa başında çalışırken ortaya çıkabilir. Bu tür ortamlarda vücut hareketsiz kalacağı için, kişide bacaklarını hareket ettirmek yönünde büyük bir dürtü oluşacaktır.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni günümüzde tam olarak saptanamamıştır. Hastalığa yol açan faktörler ise kabaca;

  • Genetik yatkınlıklar,
  • Dopamin dengesinde anormallik,
  • Hamilelik,
  • Nöropati,
  • Aşırı alkol tüketimi,
  • Demir eksikliği,
  • Anemi ve çeşitli antidepresan ilaçların kullanımı olarak sıralanabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kendini çeşitli semptomlarla gösterilen bu rahatsızlığın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bacaklarda ve ayaklarda aniden oluşan rahatsızlık hissi
  • Vücudun alt kısmındaki rahatsızlıktan ve huzursuzluktan dolayı oluşan hareket etme ihtiyacı
  • Bacak bölgesinde seğirme
  • Bacakta karıncalanma hissi
  • Bacakta yanma hissi
  • Bacakta kaşıntı hissi
  • Uzun süre hareketsiz kalındıktan sonra bacaklar hareket ettirildiğinde oluşan anormal derecede rahatlık hissi

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Hastalığın tedavisi için öncelikle hastalığın türünü saptamak gerekir. Bu doğrultuda, doktor tarafından birkaç tetkik istenebilir. Bu aşamada hastada vitamin eksikliği, demir eksikliği yahut anemi gibi sıkıntıların varlığı tespit edilirse, bu hastalıkları da tedavi etmeye yönelik bir ilaç programı düzenlenir.

Hafif HBS belirtileri gösteren kişilerin tedavisi için düzenli egzersiz, masaj, bacak bölgesine sıcak-soğuk kompres tedavisi gibi yöntemler tavsiye edilir. Diğer yandan kimi durumlarda bu hastalığın ortaya çıkmasına bazı ilaçların kullanımı sebep olabilir. Bu durumda, söz konusu ilaçların kullanımı azaltılmaya çalışılır. Bununla birlikte hasta alkol ve sigara kullanıyorsa, bu alışkanlıklarından uzaklaştırılmaya çalışılır. Hastada eğer varis varsa bu varisin tedavi edilmesi yönünde adımlar atılır. Gerekli görülen durumlarda hastadaki vitamin-mineral dengesine bakılarak uygun bir yemek programı düzenlenir veya çeşitli vitamin takviyeleri önerilebilir.  Kimi hastalarda ise fizik tedavi yöntemine başvurulması, yapılacak en uygun tedavi yöntemi olarak öne çıkar.

Bütün bunların haricinde, bazı maddelerin huzursuz bacak sendromuyla kendini gösteren semptomları artırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle tedavi sırasında hastalar kafein, alkol, sigara ve çeşitli antidepresan türlerinden uzak durmalıdır. Son olarak, tedavi sürecinde uzun süre boyunca hareketsiz kalınacak işleri akşam vakti yerine sabah saatlerinde yapmak, hasta için çok daha yararlı olacaktır.

Huzursuz bacak sendromunun tedavisi; tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık kuruluşlarında, SGK ile anlaşmalı hastanelerde veya özel polikliniklerde ekstra ücret ödemeden mümkündür. Birçok avantajı beraberinde getiren tamamlayıcı sağlık sigortasına dair bütün detaylara https://www.tamamlayicisaglik.com/ web sitesi üzerinden ulaşabilir; bütçenize en uygun şekilde, en doğru yerde tedavi olma imkânına sahip olabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir