1940’lı yılların başından itibaren 25 ülke ve 65 delege, 67 kişilik bir teknik komite ile gelişmeye başlayan yönetim sistemleri geliştirme süresi, 1980’li yıllarda gelişimini hızlandırdı ve bütün dünyanın yanı sıra Türkiye’de de çok fazla kuruluş tarafından benimsenmeye başlayan tercih edilen bir “Kalite Güvence Standardı” biçimini aldı.
1990’lı yılların sonuna doğru ülkemizde de küçük adımlarla yürümeye başlayan yeni yönetim sistemleri, gelişen teknoloji ve iletişim hızının giderek artmasıyla 2008’lerden sonra daha da hızlanarak daha fazla sayıda kuruluşta uygulanmaya başlandı. Bunda elbette kamunun iş taleplerinde ihracatın hızlı yükselişine paralel piyasaya verilen işlerde ve diğer ülkelerde çok sayıda gelen taleplerle zorunlu talep edilmeye başlanan ISO belgelerinin önünün açılmasını sağladı.
Giderek daha da artan belgelendirme kuruluşu ve danışman firmaların yüksek hızla artışı belgelendirme ücretlerinin de uygun fiyatlı verilmeye başlamasına neden oldu.
2020’li yıllara geldiğimizde ise (yazının yazıldığı tarih itibariyle 2023) artık çok sayıda ve her boyuttaki işletmenin ilgi odağına dönüştü.
Oldukça gelişmesi, daha büyük katılım ve uzman araştırmalar eşliğinde geliştirilen kalite yönetim sistemlerinde özellikle uygulamada ortaya çıkan eksikler sürekli yeni revizyon ve güncellemeler ile gelişen ve değişen şartlara uyumlu kılınmaya devam ediliyor.
Hangi açıdan ele alınırsa alınsın bugün kalite yönetim sisteminin lokomotifi ve temel alt yapısı ISO 9001 belgesi ile devam ediyor. Genel olarak hangi yönetim sistemi olursa olsun tüm standartların hizmete yönelik belgeler olduğu unutulmamalıdır.
Örneğin CE belgesi ürünler için bir belgelendirme, TSE ise gibi ürün belgelendirme sistemleri konuyla yakın ancak farklı ele alınması gereken süreçlerden meydana gelmektedir.
Bu farkı şu şekilde özetlemek gerekirse; CE işareti sadece üretilen ürünlerin insan ve çevre sağlına etkileri açısından yetkin onaylı kuruluşlar tarafından uygun ekipmanlara sahip laboratuvarlar içerisinde test edilmektedir.
Her ürüne ait test grubu farklıdır ve farklı sektörlerdeki ürünlere farklı “notified body” denilen test kuruluşları analiz yapabilir. Bu daha çok CE işaretinin kapsamları ile alakalıdır.
Ürünün hangi test kapsamına girdiğini aynı TSE’de olduğu gibi ilgili 8 ana madde içerisinde bulmanız veya bir ürün numunesini ve teknik özelliklerini içeren bir dosyayı test kuruluşuna göndermeniz gerekebilir.
Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen TSE yerel bir ürün minimum şartlara uyguluk kalite belgesidir. Buradaki kalitenin kanıtı ise üretim sırasında kayıtları tutulan ISO 9001 kalite yönetim sistemiyle güvence altında tutuluyor olmasıdır.
Kalite yönetim sistemi ISO 9001’in dünyada uygulanması ve stratejik gerekliliği noktasında çok sayıda araştırma yapılmakta verilez analiz edilerek duyurulmaktadır.
Bununla birlikte TSE ve CE arasında birliktelikler bulunmaktadır. Ortak kümenin elemanlarına bakarsak öncelikle her ikisinin de ISO 9001:2015 ile ilintili olmasıdır. Bu sistem ile kalite kayıtları tutularak geçmiş ve mevcut teknik verilerin ispat olarak CE veya TSE’nin test işlemlerinde geçerlilik kazanmasını sağlamaktadır.
Avrupa Birliği’nin yeni yaklaşım direktifleri kapsamında uyulması mecburi olan ürünlere koyulan bir işarettir. Bu kapsama giren ve Avrupa Birliği üye ülkelerin piyasasına sunulacak bu ürünlerde bu işaret zorunludur. Ürünlerin Avrupa piyasalarında serbestçe dolaşabilmeleri için bir nevi sahip olmaları gereken bir pasaport gibi düşünülebilir.
Onaylanmış kuruluş, bir AB ülkesi tarafından belirli ürünlerin piyasaya sürülmeden önce uygunluğunu değerlendirmek üzere görevlendirilen bir kuruluştur. Bu organlar, üçüncü bir tarafa ihtiyaç duyulduğunda ilgili mevzuatta belirtilen uygunluk değerlendirme prosedürlerine ilişkin görevleri yerine getirir. Avrupa Komisyonu bu tür onaylanmış kuruluşların bir listesini yayınlamaktadır.
(2) Science Direct
(3) Adl Belge
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Dijital pazarlama dünyasında dikkat çekmek hiç olmadığı kadar zor. Her gün yüzlerce reklamla karşılaşan kullanıcılar, artık…
Naylon fatura nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmakta olup bu soruyu cevaplamak için Vergi suçları ve…
Sukhamed, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanmış geniş bir ürün yelpazesine sahip kapsamlı bir e-ticaret…
Ev dekorasyonu, sadece görsel bir estetik sunmanın ötesinde, bir evin ruhunu ve sahibinin kişiliğini yansıtan…
Yenilikçi dijital çözümler ve kullanıcı odaklı hizmetleriyle, web tasarımı, e-ticaret ve dijital reklam yönetiminde markalar…
İş dünyasına dair farkındalık yaratan EduTalks, 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde sektör liderlerini öğrencilerle buluşturuyor.