Grafik tasarımcı ve akademisyen Doç. Dr. Özlem Mutaf Büyükarman, dijital iletişim ağlarından yaratıcı endüstrilere kadar çok sayıda alanda grafik tasarıma olan ihtiyacın gün geçtikçe arttığına işaret ederek “Grafik tasarım günümüzde olduğu gibi gelecekte de popüler olmayı sürdürecek” dedi
Görsel kültürün öncelik kazandığı günümüzde, grafik tasarım alanı da değişime uğruyor ve grafik tasarıma olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor.
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özlem Mutaf Büyükarman, günümüzün önemli iletişim araçlarından biri olan grafik tasarım ile ilgili bilgi verdi.
“Tasarım Çözümler Geliştirir”
Çevremizde gördüğümüz, kullandığımız, etkileşime geçtiğimiz her şeyin farklı tasarım disiplinleri sorumluluğunda geliştiğini ifade eden Doç. Dr. Büyükarman, “Doğanın sonucu olmayan her şey bir tasarım çözümüdür. Tasarım düşüncesi çözümler geliştirir, gereksinim karşılar, içinde yaşadığımız kültüre, toplumsal eğilimlere yön verme potansiyeline sahiptir, yaratıcı öneriler sunar, yeni yollar açar” dedi.
Günümüzde çeşitlenen iletişim mecralarının büyük bir çoğunluğunun grafik tasarım çözümleri sayesinde etkileşim sağladığına işaret eden Büyükarman, grafik tasarım alanının da günümüz ihtiyaçları doğrultusunda ve teknolojinin sunduğu yeni iletişim kanallarının gereksinimlerine göre şekillendiğini ve kendini sürekli yenilediğini anlattı.
Tasarım Alanını Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?
103 ülkeden, 5 bin 437 tasarımcının katılımı ile gerçekleştirilen The American Institue of Graphic Arts (The AIGA) Design Point of View (Design POV), 2021 An In-Depth Look at the Design Industry Now Executive Summary raporunun sonuçlarını paylaşan Büyükarman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Katılımcıların yüzde 42’si, yakın gelecekte, tasarımın daha dijital-mobil etkileşimli; yüzde 41’i daha çok yönlü, daha çeşitli becerilere ihtiyaç duyan; yüzde 25’i daha fazla topluluk/toplum/insan odaklı; yüzde 25’i daha fazla veri odaklı; yüzde 18’i daha deneyimsel ve dijital uygulamalara yönelik; yüzde 17’si daha çok makinalar tarafından tasarlanan bir alan olacağını ve yüzde 17’si iş stratejilerine entegre hale geleceğini düşünüyor. Yine araştırmaya katılanların yüzde 49’u yapay zekânın, yüzde 38 AR/VR’nin, yüzde 33’u işbirlikçi tasarım yazılımlarının, yüzde 28’i çevrimiçi davranış izleme/modellemelerinin ve yüzde 25’i telepresence/sanal iş yerlerinin tasarımda daha çok yer tutacağı görüşünde.”
“Tasarımcı Kendini Sürekli Yenilemeli”
Doç. Dr. Özlem Mutaf Büyükarman, bu önemli araştırmanın tasarımın gideceği yönü ve yaşayacağı gelişmeleri gösterdiğini kaydederek şöyle devam etti:
“Bu nedenle tasarımcıların yaşam boyu öğrenme konusunda proaktif davranmaları ve bunu bir alışkanlık olarak benimsemeleri çok önemli. Kendi öğrenme planını geliştiren bir tasarımcı için internet, online eğitimler, videolar, podcast’ler, tutorial’lar gibi çok çeşitli öğrenme olanakları sunuyor. Bu noktada, yabancı dil bilgisi de hem literatür takibi hem de online kaynakları kullanabilmek için çok gerekli. Güncel tipografi eğilimleri, bilgi grafikleri ve veri görselleştirme, hareketli afişler, dinamik logo tasarımları, tüketicinin tasarıma katılımını sağlayan ya da kişiselleştirilebilir kimlikler, ürünler, ambalajlar gibi konularda da tasarımcının güncel literatürü her kanaldan takip etmesi ve tasarıma bakışını zenginleştirmesi gerekiyor. Raporda, gelecek proaktif, yıkıcı (disruptive), sabırlı ve adapte olmayı gerektiriyor şeklinde tanımlanmış ki bu becerilere ek olarak kapsayıcı (inclusive) ve sosyal olarak duyarlı olmak da tasarım etiği bağlamında yine tasarımcının öncelikli sorumlulukları arasında yer almalı.”
“Tasarım Düşüncesi Büyük Firmaların Başarısında Etkili”
“Büyük firmalar tasarımcıları strateji ve ürün/konsept geliştirme ekiplerine baştan dahil ederek başarıyı yakaladılar” diyen Doç. Dr. Büyükarman, şunları kaydetti:
“Günümüz koşullarında, dijital iletişim ağlarında, tüketime sunulan sonsuz seçenekteki ürün ve markada, interdisipliner projelerde, sosyal sorunlarda, yaratıcı endüstrilerde kendisine duyulan ihtiyaç giderek artarken, grafik tasarım gelecekte de popüler olmayı sürdürecek. Çünkü grafik tasarım her yerde ve hayatın hep içinde! Üstelik alanın gereksinimlerine yönelik güncel bir grafik tasarım eğitimi bu alanda en sağlam temeli oluştururken, bu eğitimi grafik tasarım, animasyon, etkileşim tasarımı gibi yüksek lisans programlarıyla zenginleştirmek de gelecek için iyi bir eğitim ve kariyer yatırımı.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…