Categories: Ekonomi

Glocalization Nedir?

Oxford sözlüğüne girmiş yeni ifadelerden biri olan glocalization, İngilizcede küreselleşme anlamına gelen ‘globalization’ ile, yerelleşme anlamına gelen ‘localization’ ifadelerinden türetilmiştir. Glocalization nedir dendiğinde ise ilk yanıt, küreselleşme içindeki yerelleşme kavramı olarak verilebilir. Türkçe karşılık olarak ‘küreyerelleşme’nin kullanıldığı glocalization ifadesi, küresel ürün ve hizmetlerin yerel ölçekte yeniden şekillendirilmesi anlamını taşır. Glokal, groballeşme gibi karşılıkların da kullanıldığı glocalization küresel ticarette, şirketler için önemli stratejileri barındırır.

Glocalization kavramının çıkışı, çok uluslu şirketlerin ya da küresel etkiye sahip kurumların, uluslararası operasyonlarında yerel düşünce stratejilerinden gelmiştir. Global markalar, glocalization felsefesi ile küresel düşünüp, yerel dinamiklere göre kararlar alır. Küreyerelleşme, ürün ve hizmetleri dünyanın farklı noktalarına taşırken, her pazarda farklı bir rota belirlemek demektir. Ülkelerin kültürleri, inançları, sosyal ve ekonomik yapısı glocalization planını da ortaya koyar. Küresel çapta bilinirliğe sahip markalar incelendiğinde, küresel ürün ve hizmetlerin yerel ihtiyaçlara göre optimize edilmesinin, başarıda önemli olduğu görülebilir.

İş dünyasında önemli bir yaklaşım olan glocalization, aynı zamanda “glokal” olarak da ifade edilir. Japonya’da “dochakuka” olarak kullanılan bu kavram, globalleşmenin yerel değerlerle pekiştirilmesi olarak tanımlanır. Küresel bir pazarlama stratejisinin yerel değerlerle örtüşmemesi durumu ise bir pazarlama sorunu olarak kabul edilir. Global şirketlerin pazarlama stratejileri incelendiğinde, glocalization kavramının önemsendiği görülür. Coca Cola’nın Ramazan ayında özel reklamlar çekmesi ya da Google’ın Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı gibi özel günlerde doodle yayınlaması, bir küreyerelleşme örneğidir.

KuCoin Borsası, Glocalization’a önderlik eder ve gelişmesini sağlar. Web 3.0’ın daha iyi anlaşılmasını ve bu konuda kullanıcıların bilinçlenmesini amaçlar.

KuCoin ile kripto yolculuğunuz boyunca ödüller kazabilirsiniz. İşlem yaptıkça ve görevleri tamamladıkça 500$’a varan bonusu kazanıp yatırım sermayenizi büyültebilirsiniz. Kripto Bonusunu kazanmak için web sitesi üzerinden ilk işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ek Olarak, Web 3.0 döneminde yeni çıkan coinleri ilk siz keşfederek fırsatları değerlendirebilirsiniz. KuCoin gem projeleri ilk listeleyen en büyük kripto borsasıdır.

KuCoin Borsası Web 3.0 coinlerini rahatlıkla bulabilir ve işlem yapabilirsiniz. KuCoin’de bulunan DOT Coin fiyatını ve yorumlarını okuyabilir daha sonra DOTUSDT paritesinde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Globalization Ne Demek?

Globalization, Türkçede ‘küreselleşme’ olarak kullanılan bir ifadedir. Globalization, genel olarak bir ürünün, düşüncenin ya da kültürün, uluslararası ölçekte yaygınlaşmasıdır. Çok boyutlu bir kavram olan küreselleşme, sosyolojik ve toplumsal yönleri olan bir bütünleşmedir. Küreselleşme kavramı, etkilerini 20. yüzyılla birlikte hissettirmiştir. Toplumların dışa kapalı olduğu, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmediği dönemlerde dünyanın belli bölgelerinde yaşanan gelişmeler, diğer bölgelerinde bir yansımaya yol açmıyordu. Küreselleşme ise ekonomik, kültürel ve siyasal anlamda insanların ve toplumların yaşamını değiştirmiştir.

Küreselleşmenin başlangıcı konusunda farklı yaklaşımlar söz konusudur. Bazı düşünürler küreselleşmeyi neolitik döneme, bazıları tarım devrimine, bazıları ise 1969 yılında Ay’a ayak basılmasına dayandırır. Globalizm, 21. yüzyılla birlikte internetin yaygınlaşması neticesinde, çok hızlı bir dönüşüm yaratmıştır. Günümüzde bir ülkede doğan kültürel akımlar, kitlesel gelişmeler dünyanın her yerinde çok hızlı bir şekilde etkilerini göstermektedir.

Glocalization ile Globalization Farkı Nedir?

Glocalization ve globalization farkı, hem ekonomik hem de kültürel anlamda belirgin seviyededir. Globalization, küreselleşmeyi ifade ederken arka planda, yerel ürün ve hizmetlerin global ölçekte sunulmasını ifade eder. Glocalization bundan farklı olarak, ürün ve hizmetlerin, yaklaşımların farklı coğrafya ve kültürlerde, lokal olarak ölçeklendirilmesi ve sunulmasıdır.

Küreselleşme ile küreyerelleşme farkı, uluslararası markaların, kuruluşların ve örgütlerin aksiyonları ile örneklendirilebilir. Toplumsal ve sosyolojik açıdan ele alınabildiği gibi, İletişim ve pazarlama stratejileri içinde de değerlendirilebilen globalization ile glocalization arasındaki seçim, faaliyet alanı ve mecraya göre farklı sonuçlar ortaya koyabilir. Glocalization, özellikle Coca Cola, Starbucks, McDonald’s gibi markalar için farklı kültürlerin, toplumsal yapıların yer aldığı pazarlarda başarının anahtarı olarak görülmektedir. Globalization ise ürün ve hizmetin yapısına göre, glocalization ile karşılaştırıldığında farklı avantajlar sunabilir.

Glocalization Nedir? yazısı ilk önce HaberTR üzerinde ortaya çıktı.

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

2 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

24 saat ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

6 gün ago