Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da birçok yazar, şair ve gazetecinin konuk olduğu fuarda edebiyat dünyasının önemli isimleri kitapseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Gemlik Kitap Limanı adıyla gerçekleştirilen fuar, bu yıl 16 – 24 Eylül tarihleri arasında, Gemlik İskele Meydanı’nda gerçekleşiyor. Fuarın ilk gününden itibaren birbirinden önemli konuklar yer alırken ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.
Türk edebiyatının usta kalemlerinden Latife Tekin ve romanlarıyla tanınan, eserlerinde toplumsal ile bireysel olanı buluşturan yazar Barış İnce, Gemlik Kitap Limanı’nda “Zamansız Hikâyeler” başlığıyla söyleşi gerçekleştirdi. Okurlarıyla buluşan yazarlar daha sonra kitaplarını imzaladı.
“Yoksul çocuklar da yazar çünkü yazmak için kalem ve defter yeter”
1980 sonrası kadın romancılar arasında önemli bir yeri olan Latife Tekin’in eserleri büyülü gerçekçiliğin Türk edebiyatındaki önemli örneklerinden olan, romancı kimliğinin yanında siyasi gündem, kadın hakları, doğanın tahrip edilmesi gibi değişik konularda da gerçekleştirdiği konuşmalar ve verdiği röportajlarla dikkat çeken Tekin, kitaplarının derinine girerek anlattı. Lise öğrencilerinin öğretmenleriyle birlikte katıldığı etkinlikte konuşan Tekin, “Ben çok erken yaşlarda şiirler, deneme türünde yazmaya başladım. Bizim dönemimiz sağıyla soluyla sokakta birlikte oynayan kuşaktık sonrasında ayrışmaların olduğu nesle dönüştük. 12 Eylül’den hemen sonra ben yazmaya başladım. Çok genç ve çok parasız dönemlerimizdi. Yazmak para gerektiriyor birinin size bakması gerekiyor en azından, çünkü romana zaman ayırmak gerekiyor. Benim şöyle bir cümlem de var, ‘Yoksul çocuklar da yazabilir çünkü yazmak sadece bir kalem ve kağıt gerektirir’ ve bir defter, kalem alarak başladım” ifadelerini kullandı.
Bir kadının gözünden birçok kadının hikâyesini anlatan kitap: Sevgili Arsız Ölüm
Bir kadının gözünden birçok kadının hikâyesinin anlatıldığı ve tiyatro sahnesine de uyarlanan ‘Sevgili Arsız Ölüm’ kitabının ortaya çıkış sürecine değinen yazar Tekin, ‘Kendimi 6 ay bir odaya kapatarak öyle bir cümle ile sıçradım ki Sevgili Arsız Ölüm’ün ilk cümleleriyle o odadan çıktım ve eşime ‘Bu cümlelere bakar mısın galiba oldu’ dedim. Her zaman o cümleleri kuramadan çıkıyordum o odadan ama vazgeçmiyordum ve eşim ‘evet galiba oldu’ dedi. Sonra o cümleye heyecanlanarak, üzerine titreyerek küçük cümleler kurarak 30 sayfa devam ettim sonra da kanatlanarak günde 9 sayfa yazmaya başladım” dedi.
Dönemin toplumsal sorunlarının edebiyata yansıması üzerine ilerleyen söyleşi gazeteci-yazar Barış İnce’nin Latife Tekin’e yönelttiği sorularla ilerledi. Ardından imza etkinliği gerçekleştirildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.