Categories: Teknoloji

Galaxy Z Fold2 menteşesinin mühendislik sırları!

Samsung’un uzmanları, Galaxy Z Fold2’nin menteşesini tasarlarken teknik zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini anlattı.  

Telefonunuzu açıp kapamak basit bir hareketmiş gibi görünebilir. Ancak konu katlanabilir cihazlar olduğunda, yapılan her katlama hareketinin arkasında binlerce saatlik emeğe dayanan araştırma ve inovasyon çalışmaları var. İlk olarak Galaxy Z Flip ve daha sonra Galaxy Z Fold2’de kullanılan Gizli Menteşe teknolojisi bunun en açık göstergesi.  

Samsung, ilk Galaxy Fold’dan sonra sağlamlığı arttıran ve Esnek Mod’u sunabilen yeni Gizli Menteşe özelliğini geliştirerek, kullanıcılar için tamamen yeni bir cihaz etkileşimi tarzı ortaya koyuyor. Samsung’un Galaxy Z Fold2’nin menteşesini tasarlarken teknik zorlukların nasıl üstesinden geldiklerini doğrudan uzmanları anlatıyor. 

Katlanabilme özelliği daha da gelişti

İlk Galaxy Fold ile birlikte geleneksel akıllı telefon algısı değişime uğrarken henüz iyileştirilmesi gereken tasarım unsurları da bulunuyordu. Galaxy Z Fold2’de, Gizli Menteşe mekanizması üzerinde, katlanabilir cihaz deneyimini iyileştiren bazı değişiklikler yapıldı. Yeni menteşede cihazın Esnek Mod’da durmasını sağlayan ve aşamalar halinde birbirine geçen çıkıntılı iki ayrı parçaya sahip özel bir CAM yapısı kullanılıyor. Galaxy Z Fold2, cihazı 180 derece açık bir şekilde tutan ve yanlışlıkla kapanmasını önleyen daha güçlü bir tutma kuvvetine sahip. Daha büyük form seçeneğinin gereksinimlerini karşılamak üzere Galaxy Z Fold2, Galaxy Z Flip'ten daha fazla sayıda CAM yapısına ve yaya sahip olsa da kompakt tasarımını da koruyor. Samsung Electronics Gelişmiş Mekanik Ar-Ge Grubu’ndan SeungHyun Hwan, şunları söylüyor: “İlk olarak Galaxy Z Flip’te kullanılan Gizli Menteşe, sunduğu Esnek Mod’u ve stabil katlama deneyimiyle kullanıcılardan olumlu geri bildirim aldı. Yeni ürünümüzde bu güçlü yanları muhafaza etmek istedik.”

Şık ve incelikli tasarım 

Dışarıdan basit görünse de Gizli Menteşe 60'tan fazla son derece küçük parçadan oluşan oldukça kompleks bir yapıya sahip. Onu hayata geçiren tek ekip mühendisler değil. Ürün tasarım ekibi de önemli bir role sahip. SeungHyun Hwan, bu konuyla ilgili olarak da “İncelikli bir çözüm üretmemiz gerekiyordu. Tasarım ekibiyle onlarca alternatifi inceledikten sonra menteşenin yerleşeceği bölümü en uygun seviyeye indirmeyi başardık ve bu şekilde nihai tasarımı ortaya çıkardık.” diyor.

Tozu ve kiri dışarı atan tasarım 

Katlanabilir bir cihaz geliştirmenin en büyük zorluklarından biri, kir ve tozun menteşeye girmesini ve ekranın alt bölümünde hasara yol açmasını engellemek. Menteşede cihazın katlanıp açılmasını sağlayan küçük bir boşluk yer almak zorunda. Ancak böyle bir boşluk aynı zamanda cihazı tozdan kaynaklı hasarlara karşı savunmasız hale getiriyor. Samsung bu nedenle Gizli Menteşe için Süpürme mekanizmasını oluşturdu. Samsung Electronics Gelişmiş Mekanik Ar-Ge Grubu’ndan Hee-Cheul Moon bunu şöyle açıklıyor: “Cihazın ön kısmı ve menteşe yuvası arasında bulunması gereken boşluğu kapatabilecek bir teknoloji geliştirmemiz gerekiyordu. Geliştirdiğimiz çözüm hareket halindeyken dahi boşluğu esnek yapısıyla kapatabilen Süpürme teknolojisi oldu.”

Yeni tasarımların entegrasyonu 

Galaxy Z Fold2 cihazının gereksinimlerini karşılamak için Süpürme mekanizmasının üç koşulu karşılaması gerekiyordu. İlk olarak dayanıklı olmalıydı. Katlanabilir cihazların kullanım tarzına uyum sağlaması için menteşenin en az 200.000 katlanma hareketi yapabilmesi gerekiyordu. İkincisi, menteşenin tüm küçük bileşenlerinin hareketi için esnekliğin de korunmasıydı. Son olaraksa Galaxy Z Fold2'nin hafif ve ince olması için küçük boyutlu olması gerekiyordu. 98 farklı fikri eledikten sonra Samsung'un mühendisleri hiç akla gelmeyecek bir şey düşündü: Evlerimizdeki elektrikli süpürgeler. Moon, şöyle devam ediyor: “Elektrikli süpürgelerin fırçaları, liflerden yapılmış elastik bir gövdeye sahiptir. Cihazımızda kullanılabilecek kısalıkta olduğunu fark ettik. 1 mm'den daha kısa lifleri işleyerek cihaz ömrüne uygun esnek parçalar haline getirdik.”

Süpürme teknolojisi sayesinde, kullanıcılar ekranın altına dolabilecek toz veya kirle ilgili herhangi bir endişe duymadan cihazlarını istedikleri gibi katlayıp açarak kullanabiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

15 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

2 gün ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

6 gün ago