Categories: Teknoloji

Enerji Sektöründe Robotikleşme Rüzgarı

ROBOTİK SİSTEMLER RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN KANATLARI İÇİN ÇALIŞIYOR!

Robot teknolojileri gün geçtikçe gelişmeye ve pek çok farklı sektörü etkisi altına almaya devam ediyor. Türk rüzgar enerjisi sektöründe esen robotikleşme rüzgarı, kanat inceleme sürelerini en aza indirerek sektöre yeni bir dinamik katıyor. Normal standartlarda 1 günü aşabilen türbin kanat incelemelerinin, otonom uçuş sistemine sahip dronelar sayesinde 1-2 saate kadar indirgenebildiğini ifade eden Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisi santrallerinde emek yoğun işleri robot teknolojilerine bıraktıklarını belirtiyor.

 

Küresel ölçekte fosil yakıt bağımlılığından kurtulma yolunda başta rüzgar enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artıyor. Geleceğin enerjisi olan rüzgar enerjisi, teknolojinin en son geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Diğer yandan inceleme, bakım ve onarım süreçlerindeki türbinlerin duruş süreleri rüzgar enerjisinden elektrik üretme sürecini olumsuz etkiliyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine geniş yelpazede servis hizmetleri sunan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, türbinlerin kanat bakım ve incelemelerinde kullanılan teknolojiler ve uzmanlaşmış ekiplerin çalışmalarıyla sürecin 75 oranında kısaldığını ifade ediyor.

 

Türbin İncelemeleri Robotik Sistemler Sayesinde 75 Kısalıyor!

Rüzgar enerjisine yönelimin artmasıyla birlikte rüzgar santrallerinin büyüklüğü ve sayısı da aynı oranda artıyor. Rüzgar türbinlerinde yaşanan herhangi bir problem türbinlerin durmasına ve elektrik üretiminin sekteye uğramasına sebebiyet veriyor. Bu noktada üretimi doğrudan etkileyen kanat yapılarının kondisyonu büyük önem taşıyor. Eski sistemde rüzgar kanat incelemelerinin 1 günü bulabildiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yüksekte çalışma platformlarında Ülke Enerji’nin sahip olduğu mobil bakım atölyeleri ve otonom yazılıma sahip drone teknolojileri sayesinde onarım ve inceleme işlemlerinin süresinin 75 oranında azaldığına dikkat çekiyor. Öyle ki bu durum Türk rüzgar enerjisi sektörünün türbin işletme süreçlerinde bakım ve onarım faaliyetlerinden sürdürülebilirlik performansına kadar her ayağında gözle görülür bir farka yol açıyor. Ülke Enerji için mobil bakım atölyeleri de tam donanımlı bir çalışma ortamı için ön koşul olarak görülüyor. Atölyeler, operasyon ekibine zaman kazandırarak bakım ve onarım faaliyetlerini büyük ölçüde hızlandırıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

16 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

2 gün ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

7 gün ago