1. Haberler
  2. Sanat
  3. Emotet’i çökertmek: Yeni belgesel, dünyanın en büyük siber suç ağının nasıl çökertildiğini anlatıyor

Emotet’i çökertmek: Yeni belgesel, dünyanın en büyük siber suç ağının nasıl çökertildiğini anlatıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaspersky'nin belgesel yapım birimi Tomorrow –ed, hacker:HUNTER dizisi 'Emotet vs The World Police'in son bölümünü yayınladı. Film, son on yılın en tehlikeli botnetlerinden biri olan siber suç hizmeti Emotet'in kaldırılmasıyla sonuçlanan uluslararası operasyonun ayrıntılarını ortaya koyuyor. Belgesel, Tomorrow –ed'ın YouTube kanalında gösterildi. Bu, hacker:HUNTER gerçek siber suç serisinin beşinci bölümü.

 

Film, Almanya, Hollanda ve Ukrayna'daki savcıların ve polis memurlarının gözünden, uluslararası polis iş birliğinin olağanüstü bir siber suç işini nasıl çökerttiğini anlatıyor. Ayrıca uluslararası alanda tanınmış siber güvenlik araştırmacıları konuya kendi geniş bir bakış açılarını ekleyerek Emotet'ten sonra neler olabileceğini tahmin etmeye çalışıyor. Belgeseldeki bir araştırmacı operasyonu özetlerken "Polis bu suçluları durdurabildi, çünkü siber suçlular gibi düşünmeye başladılar" diyor.

 

Emotet, ağ erişiminin metalaştırılmasında ön saflarda yer aldı ve dünya çapında meydana gelen siber suçlar için arka planda kolaylaştırıcı işlevi gördü. Bazı yönlerden Emotet 20. yüzyılın modern organize suç çetesine benziyordu. Suçları işlemek için araçlar sundular ve operasyonlarının sonraki yıllarında saldırıları asla kendileri gerçekleştirmediler. Bu da onları yakalamayı zorlaştırdı. Emotet, çeşitli yüksek değerli hedeflere ve hastaneler gibi genellikle sınır dışı kabul edilen kuruluşlara şiddetli saldırılar başlatan siber suç gruplarına kapı açtı.

 

İlk olarak 2014'te keşfedilen Emotet, operatörlerinin daha sonra fidye yazılımı, bankacılık Truva atları gibi çeşitli kötü amaçlı yazılımlara bulaşmaları için dünya çapında yüz binlerce cihaza erişim ve araçlar satması ve sürdürmesiyle sürekli olarak gelişerek son derece tehlikeli hale geldi. Botnet ağı spam iletilerdeki kötü amaçlı ekler yoluyla yayıldı. Bu tür bir ek açıldığında cihaza kötü amaçlı yazılım bulaşıyor ve tehditlere açık hale geliyor. Bu yaklaşım çeşitli siber aktörler arasında oldukça yaygın olsa da sahip olduğu muazzam ölçek Emotet'i öne çıkardı.

 

Birden fazla ülkeye yayılmış, geniş ve merkezi olmayan altyapısı nedeniyle Emotet büyük ölçüde başarılı oldu ve kaldırılması neredeyse imkansıza yakındı. En azından Europol'ün Emotet'in operasyonlarını durdurduğunu ve çetenin kilit aktörlerini tutukladığını duyurduğu Ocak 2021'e kadar. Europol tarafından onaylanan ve Avrupa ve ötesindeki çeşitli ülkelerden çok sayıda hükümet yetkilisinin yakın iş birliğiyle yürütülen operasyon, Emotet operatörlerinin tutuklanması ve başarılı olması için gerekliydi.

Yeni Hacker:Hunter filmi, Emotet'in yaptıklarını ve Emotet'in bitişine yol açan operasyonun arkasındaki hikayeyi takip ediyor, perde arkasından bakış sunuyor ve soruşturmaya öncülük eden kişilerin deneyimlerini yansıtıyor.

Belgesel Jessica Benhamou tarafından yönetilirken yapımcılığını Max Peltz ve Stephen Robert Morse üstlendi. Hacker:HUNTER serisi, Carbanak grubu ve WannaCry fidye yazılımı saldırısı hakkında dizinin ilk iki belgeselini de yöneten Hugo Berkeley tarafından yaratıldı. Künyenin tamamı IMDB'de bulunabilir.

Hacker:HUNTER Ha(ck)cine” Direktörü Jessica Benhamou, şunları söyledi: “Siber suçlar geliştikçe ve siber suçlular birlikte çalışabilme yeteneği kazandıkça, yetkililerin buna uygun yanıtlar vermesi ve tehditlerle ve bunların arkasındaki kişilerle mücadele için yakın çalışması gerektiğini görüyoruz. Bence insanlar bir siber çeteyi çökertmek için ne kadar çaba harcandığının farkında değiller. Bunu gerçekleştirmek için sınırların ötesinde ne kadar çok tutkulu ve özverili insanın birlikte çalıştığını göstermekten dolayı çok heyecanlıyım” diyor.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir