Eko-Anksiyete: Çağın Yeni Psikolojik Sorunu! Eko-Anksiyete İle Başa Çıkmanın 6 Yolu nedir? LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzman Klinik Psikolog Cansu Karaman, eko-anksiyetenin belirtilerini açıklıyor.
İklim değişikliği endişeleri, bazen rüyalarınıza giriyor mu? Ya da gün ortasında birinin iklim kaygıları nedeniyle aniden ağladığına şahit oldunuz mu? Günümüzün giderek artan psikolojik problemlerinden biri olan ve özellikle çocuklarda da görülen bu durumun adı: Eko-anksiyete.
Dünya genelinde giderek daha fazla insanın endişe kaynağı haline gelen konuların başında iklim değişikliği geliyor. Bilimsel araştırmalar, iklim değişikliğinin hem dünya hem de insan yaşamı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu, gelecekte daha büyük sorunlara yol açabileceğini ortaya koyuyor. Bu durum, bazı insanlarda derin bir kaygı ve endişe duygusu yaratıyor ve bu duruma “iklim değişikliği anksiyetesi” veya “eko-anksiyete” deniyor.
LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzman Klinik Psikolog Cansu Karaman, eko-anksiyetenin belirtilerini şu şekilde açıklıyor: “Eskiden fazla önemsenmeyen iklim değişikliği artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Teknoloji ve sanayideki gelişmelerle çevreye duyarsız kişilerin yarattığı tahribatlar her gün haberlerde karşımıza çıkıyor. Herkes eko-anksiyete hakkında bilgi sahibi olmasa da, çöle yağan kar veya yüz yılın en sıcak günü gibi haberler herkes tarafından bilinir hale geldi. Bu haberlerin sadece başlangıç olduğu, iklim değişikliğine bağlı afetler nedeniyle can ve mal kayıplarının yaşanabileceği endişesi de giderek yayılıyor.
Eko-anksiyete, genellikle sürekli bir endişe ve huzursuzluk hissi, uyku bozuklukları, odaklanma zorlukları, çaresizlik duygusu, fiziksel belirtiler (baş ağrısı, mide rahatsızlıkları), sosyal izolasyon ve geleceğe dair karamsarlık gibi belirtilerle kendini gösterir.
Eko-anksiyetenin ciddi psikolojik sonuçlara yol açabileceğine dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, “Araştırmalar, iklim değişikliğinin akut ve kronik sonuçları olarak travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete ve hatta intihar girişimlerinin artabileceğini gösteriyor. İklim değişikliğine bağlı doğal afetler sonrası travma sonrası stres bozukluğu gelişebilir, hava sıcaklıklarındaki artışa bağlı olarak duygu durumu dalgalanmaları yaşanabilir ve maddi kaynak sıkıntısı nedeniyle uzun süreli endişe hali, intihar ve şiddet olaylarında artışa yol açabilir” diyor.
Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, eko-anksiyete ile başa çıkmanın 6 yolunu şu şekilde sıralıyor:
Kaynak: Eko-Anksiyete
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…
EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…
Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…
Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…
Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…
Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.