Categories: Eğitim

Egeli bilim insanları ‘AD Scientific Index 2023’te üst sıralarda yer aldı

EÜ, devlet üniversiteleri arasında 7’nci sırada

 

Ege Üniversitesinden 317 öğretim üyesi, “AD Scientific Index 2023” Dünya Bilim İnsanı ve Üniversitesi Sıralamaları 2023’te yerini alırken Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rena Çiftçi, ilk yüzde 2’lik dilime, 18 öğretim üyesi ise dünyada ilk yüzde 10’luk dilime girmeyi başardı.

 

Dünya sıralama kuruluşlarından farklı bir metodolojiyle ilk kez uygulanan “AD Scientific Index 2023” Dünya Bilim İnsanı ve Üniversitesi 2023 Sıralamalarında Ege Üniversitesi, ulusal bazda 7’nci devlet üniversitesi olurken dünyada bin 327’nci sırada, gelişmekte olan ülkeler sıralamasında ise 563’üncü sırada yer aldı.

 

Ege, devlet üniversiteleri arasında 7’nci sırada yer aldı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Nitelikli akademisyen kadrosuna ve son teknoloji ile donatılmış laboratuvarlara sahip olan Tam Akredite Araştırma Üniversitemiz; bilim dünyasına ve insanlığının sorunlarına yönelik nitelikli ve çözüm odaklı çalışmaların üssü olmayı sürdürüyor.  Yayımlanan AD Scientific Index 2023- Dünya Bilim İnsanı ve Üniversitesi sıralamalarında büyük bir başarı göstererek üst sırada yer alan Üniversitemiz, ulusal bazda 7’nci devlet üniversitesi olurken dünyada bin 327’nci sırada, gelişmekte olan ülkeler sıralamasında ise 563’üncü sırada yer aldı. Araştırmacılarımızdan 19’u dünyada ilk yüzde 10’luk dilime girmeyi başardı. Akademik performanslarıyla, nitelikli çalışmalarıyla Üniversitemizin dünya ölçeğinde tanınırlığına ve görünürlüğüne katkı veren mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Üniversite olarak nitelikli ve topluma faydalı bilgi üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Egeli 666 bilim insanı değerlendirmeye alındı

Sıralamada; Tarım ve Ormancılık, Sanat, Tasarım ve Mimarlık, İşletme ve Yönetim, Ekonomi ve Ekonometri, Eğitim, Mühendislik ve Teknoloji, Tarih, Felsefe, İlahiyat, Hukuk ve Hukuk Çalışmaları, Tıp ve Sağlık, Fen Bilimleri, Doğa Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında 216 ülke, 10 bölge ve 19 bin 500 kurum değerlendirildi.

 

Bilim insanlarının bireysel performansı ve bilimsel üretkenliğinin katma değerinin belirleyici olduğu sıralamada, kurumların performansı da ön plana çıktı. Türkiye’deki 251 eğitim kurumundan 26 bin 453 akademisyenin değerlendirildiği “AD Scientific Index 2023”de 218 eğitim kurumu sıralamaya girebildi. “Türkiye’nin En İyi 10 bin Bilim İnsanı Sıralaması”nda 666 Egeli bilim insanı değerlendirme kapsamına girerken bu akademisyenlerin 317’si dünyada ilk 10 bin içinde yer almayı başardı. “Türkiye’nin En İyi 10 bin Bilim İnsanı Sıralaması”nda, yüzde 2’lik dilime 25 devlet üniversitesinden öğretim üyeleri girebilirken yüzde 10’luk dilime 73 devlet üniversitesi dâhil olabildi.

 

Bilim insanlarının üretkenlikleri listelendi

Dünyada ilk ve tek olma özelliği bulunan sıralama, araştırmacıların oluşturduğu ve doğru kabul edilen Google Akademik profillerinde yer alan bilgileri kullanarak; bilimsel yayınların, son beş yılın h-endeksi ve i10 endeksinin puanları ile toplam puanları ve son beş yılın alıntı sayısının değerlendirilmesiyle yapıldı. Elde edilen verimlilik sıralaması ile üretkenlik listelenirken belirli bir alanda, disiplinde, üniversitede ve ülkede bilim adamları ve bilimin gelişimine rehberlik etmesi amaçlandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Naylon Fatura Suçu

Naylon fatura nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmakta olup bu soruyu cevaplamak için Vergi suçları ve…

2 gün ago

Sukhamed – Geniş Ürün Yelpazesiyle Konforlu ve Güvenilir Tekerlekli Sandalye Çeşitleri

Sukhamed, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanmış geniş bir ürün yelpazesine sahip kapsamlı bir e-ticaret…

3 gün ago

Dawn İç Mimarlık ile Ev Dekorasyonu

Ev dekorasyonu, sadece görsel bir estetik sunmanın ötesinde, bir evin ruhunu ve sahibinin kişiliğini yansıtan…

3 gün ago

Whizzo ile Dijital Dünyada Fark Yaratın!

Yenilikçi dijital çözümler ve kullanıcı odaklı hizmetleriyle, web tasarımı, e-ticaret ve dijital reklam yönetiminde markalar…

6 gün ago

EduTalks 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde!

İş dünyasına dair farkındalık yaratan EduTalks, 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde sektör liderlerini öğrencilerle buluşturuyor.

1 hafta ago

Akciğer Kanserinin En Yaygın Nedeni: Sigara Kullanımı!

Akciğer kanserinin %90'ı sigaradan! Erken teşhis ve kişiye özel tedaviyle yaşam süresi artıyor.

2 hafta ago