TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından Diyarbakır’da UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği bugün sona erdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Diyarbakır Valiliği ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen etkinlikte, Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 2 bin gökbilim meraklısı bir araya geldi.
2 Eylül’de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları nedeniyle Japonya’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da online olarak bağlandı. Bakan Varank, Zerzevan Gökyüzü Gözlem Şenliği gibi etkinliklerin özellikle gençler ve aileleri açısından farkındalığı arttırmak açısından çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, gökyüzü gözlem etkinliklerinin Anadolu’ya yayılacağını söyledi.
Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne yurtdışından büyük ilgi
UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi’nde düzenlenen etkinliğe yurtdışından da ilgi büyüktü. Bulgaristan, Ukrayna, Slovenya ve Lüksemburg büyükelçilerinin eşleriyle birlikte katıldığı etkinlikte katılımcılar, dünyanın en iyi korunan Mithras Tapınağı’nda binlerce yıl önce gerçekleştirilen astronomi çalışmaları hakkında bilgi aldılar.
Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 2 bin gökyüzü meraklısı, 3 gün boyunca teleskoplarla profesyonel astronomlar eşliğinde yıldızları ve gökyüzünü inceleme fırsatı buldular.
Gece çadırlarda konaklayan katılımcılar, son hilal evresinde olan Ay’ı, güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter’i, halkalı gezegen olarak da bilinen Satürn’ü ve daha birçok gök cismini gözlemleyerek uzayın gizemli derinliklerini keşfetmeye çalıştılar.
3 gün boyunca katılımcılar gündüzleri de seminerler, yarışmalar ve Deneyap Türkiye, su roketi, Galileoskop yapımı, İHA pilotluk eğitimi, uydu yapımı, uzay-zaman sürekliliği, Mars aracı yapımı gibi atölyelere katıldılar.
Tarih boyunca astronominin merkezi
Türkiye’de gökyüzü gözleminin yapılabileceği en iyi 10 noktadan biri olan Zerzevan Kalesi, tarih boyunca astronominin merkezi olmuş. Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kalenin, askeri yerleşimi, yer altı ve yerüstü yapıları ile dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarından biri olduğunu belirterek, “Bunun yanında, farklı kültür ve inanç evrelerine ait birçok iz taşıyor. Kazı çalışmalarında keşfettiğimiz Mithras Tapınağı’nin yeri rastgele seçilmemiş. Mithrasçılar, astronomi ve uzay bilimi ile yakından ilgili. Mithra kültüründe yedi derecenin geçilmesiyle kurtuluşa erişileceği inancı var. Ve bu yedi derece; Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter ve Satürn ile sembolize edilmiş. İşte bu tarihi özelliklerinin de katkısıyla Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.