Sağlık

Dış Kulak İltihabı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sık rastlanan kulak problemlerinden biri olan dış kulak iltihabı, kulakta görülen enfeksiyon türlerinden biri olup tedavisine geç kalındığında başka kulak problemlerine de sebebiyet verebilmektedir. Dış kulak iltihabı nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri ve belirtileri hakkındaki tüm detayları, aşağıda bulabilirsiniz.

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Kulağın iç ve dış olmak üzere ayrılan bölümlerinden biri olsa da daha çok dış kulaktan içeriye doğru giden kulak yolunda enfeksiyonlara bağlı olarak görülen iltihaplanma durumudur.

Yüzücü kulağı olarak da anılan bu rahatsızlığın bu isimde anılmasının nedeni, yüzücü kişilerde daha yaygın olarak görülmesidir.

Dış Kulak İltihabı Nedenleri ve Risk Faktörleri

Rahatsızlığın görülme olasılığını yükselten bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar arasında en fazla öne çıkan risk faktörleri, şu şekilde tanımlanmaktadır;

  • Lupus veya sedef hastalığı gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin dış kulak iltihabına yakalanma riskleri daha fazla görülür.
  • Saç boyası veya farklı kimyasal içerikli cilt ve saç bakım ürünleri, tahriş ve alerji gibi etkiler ile birlikte dış kulak iltihabına neden olabilir.
  • Uzun süreli ve sıklıkla işitme cihazı ya da kulaklık kullanmak, enfeksiyonun görülme olasılığını artırır.
  • Kulak temizliği yaparken pamuklu kulak çubuğunun veya farklı sert cisimlerin kulak içerisinde hızlı hareket ettirilmesi iltihabı oluşturabilecek tahrişlere neden olabilir.
  • Kulak deliğinin dar olması da iltihap riskleri arasında bulunmaktadır. Çünkü bu tip kulak yapıları daha fazla su tutmaktadır.
  • İçeriğinde yüksek oranda bakteri olabilecek göl sularında uzun süre yüzmek, orta kulak enfeksiyonu nedenleri arasındadır.

Dış Kulak İltihabı Belirtileri

  • Kulak kepçesi çekildiğinde artan ağrılar
  • Hafif derecede kızarıklıklar görülmesi
  • Dış kulak yolunda rahatsız edici derecede kaşıntılar
  • Kulaktan kokusuz ve berrak akıntı gelmesi
  • Sık görülen ve şiddeti devam eden ağrılar
  • Kulakta tıkanıklık hissi
  • İleri seviyesinde işitmede azalma görülmesi
  • Dış kulakta şişme
  • Kulak çevresi başta olmak üzere boyun ve yüze vuran ağrılar

Dış Kulak İltihabı Tedavisi

Rahatsızlığın tedavisinde temel olarak, kulak kanalında iyileşme ve enfeksiyonu durdurmak gibi amaçlar dikkate alınır. Bu yüzden tedavi rahatsızlığın durumuna göre farklılıklar gösterebilir. Kulak damlaları ve dış kulak yolunun tıbbi ortamda temizlenmesi gibi yöntemler, tedavide önemli yer tutar.

Kulak küreği ve vakum gibi yöntemlerle kulak kiri tamamen temizlenerek, enfeksiyonun giderilmesi için damlalar kullanılır. Oluşan iltihabın çeşidine ve durumuna göre, tedavi esnasında steroidli damlalar ve asidik çözeltiler kullanılabilir.

Diğer yandan kulaktaki bakterilerle mücadele etmek için, antibiyotik içerikli damlalarda kullanılmaktadır. Mantar sorununu ortadan kaldırmak için, hastaya çeşitli ilaçlarda doktor tavsiyesi ile verilebilmektedir. Yine doktor tavsiyesi dikkate alınarak, ağrıların azaltılması için çeşitli ağrı kesicilerde kullanılabilmektedir.

Editör: Özlem Çelik

Recent Posts

Bu maçın kazananı Atatürk gençliği oldu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik…

9 saat ago

Okan Bayülgen Ya Filozof Olacaktım Ya Da Eğitimini Gördüğüm Sanatı Yapacaktım

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Dilek Tekintaş’ın “Günümüzde artık herkesin sinemaya atlamaya çalıştığı bir zamanda siz tepe…

9 saat ago

19 Mayıs, Kadıköy’de Coşkuyla Kutlanacak

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki gün boyunca sürecek 19 Mayıs Gençlik ve Spor Şöleni’nin…

9 saat ago

Tuğçe Tuna Hareket Atölyesinde Gençlerle Buluştu

Katılımcıların kişisel yeteneklerini keşfetmesini sağlayan ve becerilerini geliştiren etkinlikler yoğun ilgi görüyor.

9 saat ago

Başkan Tugay: “Biz bütün Makedonya ile kardeşiz”

Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği (MAK-GÖÇ) aracılığıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nden gelen K.

9 saat ago

Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mudanya Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi

4 gündem ve 3 gündem dışı maddenin karara bağlandığı toplantıda, 2019 yılında kapatılan Dolgu Alanı’nda…

9 saat ago