1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dilara Koçak’tan Buzdolabı Yerleştirmek için İpuçları

Dilara Koçak’tan Buzdolabı Yerleştirmek için İpuçları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

LG Türkiye resmi Youtube kanalında, “LG NatureFRESH ile İyi Yaşam” başlığı altında bir seri başlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, buzdolabını doğru yerleştirmek için tüyolar verdi.

Gıdaların daha uzun süre, ilk günkü tazeliğinde tüketmesine imkan veren LG NatureFRESH™ teknolojisine sahip buzdolapları, doğru kullanım ve uygun yerleştirme yapıldığında maksimum performans sergiliyor. 

 

Tüketiciler her zaman düzenli, yiyecek ve içeceklerin uygun bölmelere yerleştirildiği buzdolapları ister. Ancak günlük yaşamın hızı, ev halkının yeterli özeni göstermemesi buzdolabının düzenini kaybetmesine, bunun sonucunda da gıdaların hızlı bozulmasına neden olur. LG’nin resmi Youtube kanalında “LG NatureFRESH ile İyi Yaşam” başlığı altında önemli bilgiler paylaşan Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, LG için kaleme aldığı yazısında buzdolabını yerleştirmek için ipuçları verdi. 

 

Geçtiğimiz günlerde yayına giren ilk videosunda sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmenin, taze ve doğru gıda zincirine özen göstermenin sağlıklı beslenmenin ilk adımı olduğundan bahseden Dilara Koçak,   besinlerin uzun süre taze kalmalarına yardımcı olmak için buzdolaplarına gereken özenin gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Koçak “Buzdolabınızı yerleştirirken ufak ipuçlarına dikkat edip, buzdolabınızı daha verimli bir şekilde kullanmanız aslında çok kolay. Elbette doğru bakımın çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety dergisinde geçtiğimiz aylarda yayınlanan yeni bir araştırmaya göre buzdolabını verimli kullanmak gıda kaybı ve israfında önemli rol oynuyor” diyor. 

 

Dilara Koçak LG için İpuçları Veriyor

Dilara Koçak LG için kaleme aldığı yazısında, buzdolabını verimli kullanmak için şu noktalara mutlaka dikkat etmek gerektiğine değiniyor:

 

Raf Dizilimi

Üst ve orta raflarda tüketime hazır gıdalar, yemekler, süt ürünleri, pişmiş ürünler, hazır salatalar; alt rafta ise parçalanmış et ve et ürünleri (kıyma, köfte), parçalanmış balık ve balık ürünleri, sebzelikte meyve ve sebzeler ile kapı raflarında yumurta ve ambalajlı ürünleri depolamak buzdolabındaki sıcaklık dağılımına göre en uygun saklama şeklidir. Özetlemek gerekirse; üst raflar içecekler, hazır yiyecekler (peynir, şarküteri ürünleri vb.) yerleştirmek için uygundur. Orta raflara ise pişirilecek yemeklerde kullanılacak malzemeler veya pişmiş yemekler konabilir. 

 

Çapraz Bulaşma

Alt rafa parçalanmış et ve et ürünleri (kıyma, köfte), parçalanmış balık ve balık ürünleri gibi besinler yerleştirilmeli. Bu şekilde meydana gelebilecek çapraz bulaşma önlenmiş olur. Çapraz bulaşma, yani çapraz kontaminasyon bakteri ve virüslerin bir yüzeyden başka bir yüzeye transferidir. Bakteri bulaşı besin zehirlenmelerine sebep olabilir bu yüzden dikkat etmek önemlidir. Çiğ ette bulunan Salmonella adı verilen bakteri, pişmiş veya hazır gıdalara bulaşabilir. Bu nedenle çiğ et ile pişmiş eti asla bir arada bulundurmamak gerekir. Mikroorganizma bulaşma ihtimali olan yiyecekler kapalı kaplarda buzdolabının en alt rafında saklanabilir. Bakteri ve mikroorganizma üreme riskini azaltmak için et konulan rafın sık sık temizlenmesi de ihmal edilmemeli.

 

Buzdolabının sebzelik kısımları ise besinleri belirli nem aralıklarında tutmak ve sıcaklığı korumak için tasarlandıkları için sebze ve meyveler bu bölümde saklanabilir. 

LG Nature Fresh özelliğiyle, yiyecekleri klasik buzdolaplarına oranla 7 güne kadar uzayan bir süre için ilk günkü canlılığında, sağlamlığında, tazeliğinde ve tadında tutarak tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişimini kolaylaştırıyor.

 

Buzdolabının sadece yüzde 70’inin dolu olması verimliliği için önem taşıyor. Buzdolabının fazla doldurulmaması, yiyecekler arasında yeterince boşluk bırakılmasına özen göstermek önem taşıyor. 

LG NatureFRESH özellikli InstaView buzdolabının ayarlanabilir rafı, bu konuda tüketicilerin imdadına yetişiyor. Ayarlanabilir raf, uzun ve büyük şişeleri veya kapları saklarken, geriye doğru kayabiliyor.

 

Hem buzdolabı hem de dondurucu bölümlerinin sıcaklığını sık sık kontrol edilmesi gerekiyor. Buzdolabı bölmesi 2-4 derece ve dondurucu bölümü -18°C olarak ayarlanmalıdır. 

LG İnverter Lineer Kompresör sayesinde sıcaklık dalgalanmalarını ±0,5 aralığında koruyan NatureFRESH Buzdolabı, DoorCooling™ teknolojisiyle yiyeceklerin tadının ve görüntüsünün ilk günkü gibi kalmasına yardımcı oluyor. 

 

Buzdolabının açılan kapak kısmı en sıcak kısımdır, bu yüzden sadece çeşnileri bu kısma yerleştirilrbilir. 

LG DoorCooling+™ özelliği, geleneksel soğutma sistemlerinden yüzde 35 daha hızlı bir şekilde cihazın iç sıcaklığını daha eşit hale getiriyor ve soğutuyor. İç kısım ile bölmenin kapı tarafı arasındaki sıcaklık farkını önemli ölçüde azaltıyor.

 

Yumurta veya sütünün buzdolabının daha soğuk bir yerine yerleştirilmesinde fayda var.   Yumurtaları yıkamadan, karton kutusundan çıkarmadan saklamaya özen göstermek gerekiyor. Böylelikle hem mikroorganizma üreme riskini hem de diğer yiyecek ve içeceklere çapraz bulaşma riskini engellenmiş olur.

 

Kısa süreli elektrik kesintilerinde, ısı dengesi sağlamak için, derin dondurucunun kapağının açılmaması gerekiyor. Gıda güvenliği açısından çözünen besinlerin tekrar dondurulamayacağını unutmamak gerekli.

 

İlk Giren İlk Çıkar Kuralı

Hem mutfakta hem de buzdolabında ilk giren ilk çıkar kuralını benimsemek önem taşıyor. Son kullanma tarihi geçmek üzere olan yiyecekler için bir kutu yapılabilir. Bu şekilde atık oranı da azaltılmış olur. Örneğin açılmış kavanozları arka taraflar yerine ön taraflara yerleştirmek göz önünde durmalarını sağlar. Bu şekilde israfın önüne geçilmiş olur. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir