Categories: Sağlık

Delta Plus varyantı ile ilgili en çok merak edilen 10 soru

COVID-19 Delta varyantının ardından Delta plus varyantı da dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yayılmaya başladı. Delta ve Delta Plus varyantının aşı olanlara da bulaşabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “2 doz aşı mutasyonlara karşı da koruyor ancak henüz iki doz aşılama toplum bağışıklığı için yeterli değil. Normalleşme sürecinde de dikkatli olmalıyız” açıklamasında bulundu.

Delta Varyantı nedir?

COVID-19 Delta varyantına ilk kez Hindistan’da rastlandı. Dünya Sağlık Örgütü, Delta mutasyonunun orijinal COVID-19’a göre çok daha hızlı yayıldığı uyarısında bulundu. 

Delta plus varyantı nedir? 

Delta Plus varyantı, Hindistan’da görülen Delta varyantının Hindistan dışındaki ülkelerde yeniden mutasyona uğramasıdır. İlk olarak Güney Afrika’da görülen Delta Plus varyantı, Beta varyantında görülen K417N isimli spike proteinin mutasyonuna sahip.

Delta varyantı neden daha tehlikeli?

Delta varyantı diğer mutasyonlara göre daha hızlı bulaştığı için daha tehlikeli. Araştırmalara göre gençler daha çok sosyal yaşamda yer aldığı için Delta varyantı ağırlıklı olarak gençleri etkiliyor.

Delta varyantının belirtileri nelerdir?

Klasik Covid-19’un belirtileri ağırlıklı olarak yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı olarak kendini gösteriyor. Delta varyantında ise klasik COVID-19 virüsüne göre ağırlıklı olarak baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı belirtilerine rastlanıyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı belirtisiyle kendini gösteriyor. Ancak tat ve koku kaybı Delta varyantında da ciddi derecede görülüyor.

Kimler daha çok risk altında? 

Aşılanmamış, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstü kişiler risk altında. 

 

Aşı olan bireyler de Delta varyantını başkalarına bulaştırabilir mi?

Aşı olan bireyler de Delta varyantına yakalanıp enfekte olabilir. Hastalık aşı olanlarda daha hafif seyretse de varyant virüsü bulaştırabilirler. Aşı olmak insanın kendini korur, hastalığı taşımasını ve bulaştırmasını engellemez. Bu nedenle aşı olunsa da maske, mesafe ve hijyen şart!

Aşılar ne kadar koruyor mutasyonlara karşı? 

Araştırmalara göre iki doz Pfizer/BioNTech aşısı Delta mutasyonuna karşı yüzde 79 koruma sağlıyor. COVID-19 ve mutasyonlara karşı mutlaka aşı olunmalı.

Aşılarla birlikte salgın ne zaman kontrol altına alınabilecek gibi görülüyor? 

Aşılamada yüzde 60 oranına ulaştıktan sonra toplumsal bağışıklıktan söz edilebilir. Bu süre ne kadar hızlı olursa o kadar iyi. 

Şimdi bir de Peru’da ortaya çıkan “lambda variantından” söz ediliyor. Bu variantlardan korkmalı mıyız? Delta variantından daha bulaşıcı olduğu doğru mu?

Bu konuyla ilgili çok net bilgi yok elimizde. Ancak salgından korunma yolu hep aynı: Maske, mesafe, hijyen… 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

22. Altın Güneş Kültür ve Sanat Tatili

1-5 Mayıs tarihleri arasında Golden Sun Otel Sahibi Revza Bayer, organizatör Zamire Rsayeva ve Boğaziçi…

3 saat ago

Urla'da Uluslararası Enginar Festivali başladı

Urlalılar da enginarıyla, üzümüyle, zeytiniyle üretmeye devam ediyorlar.

3 saat ago

Spor şenliklerinde kupa ve madalya heyecanı sürüyor

Nilüfer Belediyesi’nin organizasyonuyla düzenlenen 22.

3 saat ago

Hayranlarından Şebnem Ferah'a Çağrı: Ses Ver Şebnem Ferah

Son albümünü 2018 yılında çıkaran ve en son 2020 yılında konser veren Şebnem Ferah’ın hayranları,…

6 saat ago

ASEV THM Korosu'ndan 'Solistler Geçidi'

Aliağa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen türkü gecesinde sahne alan koristler; Ülker Bengü Bozok, Zeynep Sever,…

6 saat ago