Cognitiwe’nin Koç Ünivesitesi ve Tofaş ile proje ortaklığı yaptığı “Üretim Ortamında Hareket ve Aktivitelerin Görüntü İşleme ile Takibi ve Analizi” projesi, TÜBİTAK'ın Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. Proje otomotiv sektöründeki bir üretim tesisinde montaj hattı başına aylık 300 bin Euro tasarrufa ulaşmayı hedefleniyor.
Öngörüye dayalı görsel yapay zeka platformu Cognitiwe’nin Koç Üniversitesi ve Tofaş ile birlikte konsorsiyum üyeleri arasında yer aldığı “Üretim Ortamında Hareket ve Aktivitelerin Görüntü İşleme ile Takibi ve Analizi” projesi, TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı sonucunda “Akıllı Üretim Sistemleri” alanında desteklenmeye değer 10 projeden biri seçildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla 13 Kasım Pazar günü İstanbul'da gerçekleştirilen imza törenine katılan Cognitiwe Kurucu Ortağı Attila Algan, süreç optimizasyonuna odaklanan bu projede hareketli üretim bantlarındaki verimlilikte yüzde 10 iyileşme yakalanabileceğini ortaya koyduklarının altını çizerek “Bu da o hatta üretilen her birim ürün için enerji harcamasını ve karbon emisyonunu yüzde 10 aşağı çekebileceğimiz anlamına geliyor. Başka bir deyişle, hattın mevcut enerji harcaması ve karbon emisyonu ile 100 ürün yerine, 110 ürün üretmiş oluyoruz” dedi.
Üretim sektöründe kendi geliştirdiği yapay zeka algoritmaları ile üretim hattındaki hataları tespit edip, çevresel değerlerle birleştirerek sorunlar oluşmadan önce uyarıda bulunabilen ve bu sayede müşterilerine malzeme, zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak, sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen Cognitiwe, TÜBİTAK projesini tamamlandıktan ve ürünü ticarileştirdikten sonra, 3 sene içinde teknoloji satışıyla birlikte ekonomiye 50 milyon TL’ye yakın fayda sağlamayı hedefliyor.
Bu yıl TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından ilk defa açılan "Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı" Türkiye'de yerleşik ve proje sonuçlarını ülkede uygulamayı taahhüt eden şirketlerin geliştirdiği yapay zeka teknolojilerinin, ihtiyaçlar doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamak amacıyla planlandı. Türkiye Yapay Zeka Ekosistemini harekete geçirerek, bilgi birikiminin şirketlere aktarılması, yapay zeka alanında rekabet öncesi iş birliği yaklaşımının oluşturulması ve bu alanda araştırmacı insan kaynağının yetiştirilmesini hedefleyen çağrıya toplam 10 konsorsiyum projesi kabul edildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.