Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi Bulutistan; Türkiye bilişim sektörü için hep daha iyisini başarma hedefiyle çalışmayı sürdürürken, bu yolda paydaşları ile kurduğu güçlü iş birliğini “Bulutistan Customer Summit 2023” etkinliğinde ortaya koydu. Türkiye’nin bilişim sektörüne hizmet veren yaklaşık 400 sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen zirvede, ülkemizin cumhuriyetin 100’üncü yaşındaki dijitalleşme atağı masaya yatırıldı. Bulutistan’ın da yakın dönem hedeflerinin açıklandığı etkinlikte açılış konuşmasını üstlenen Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk unicorn olma yolunda adım adım ilerlediklerini belirtirken; Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil, 2023 yılı sonuna kadar 7 ülkede, 22 şehirde olmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Kendi yazılımlarını ve çözümlerini üreten, güçlü Ar-Ge donanımına sahip bir Türk şirketi olarak büyüyen Bulutistan; cumhuriyetin 100. yaşını kutlarken başlattığı ve geleneksel hale gelecek “Bulutistan Customer Summit 2023” ile Türkiye bilişim sektörünü bir araya getirdi. Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina’da 400’e yakın sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen ve bilişim sektörünün yarınının konuşulduğu etkinlikte; Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil, Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk, İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü ve ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TUBİSAD) Başkanı Levent Kızıltan konuşmacı olarak yer aldı. Bulutistan’ın da yakın dönem hedeflerinin açıklandığı etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil, 2023 yılı sonuna kadar 7 ülkede 22 şehirde olmayı hedeflediklerini dile getirirken; Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk ise unicorn olma yolunda adım adım ilerlediklerini belirtti.
Bulutistan Customer Summit 2023, Bulutistan’ın geleneksel hale getireceği ve bu yıl 9 kategoride verilen müşteri ödülleri töreni ile son buldu.
“Bulutistan olarak geçen yıla göre 3 kat büyüdük”
Etkinliğin açılış konuşmasını üstlenen Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk, Bulutistan’ın 8 yıl önceki kuruluşundan bu yana nasıl bir gelişim gösterdiğini aktardı. 2022 yılının kendileri için bir mihenk taşı olduğunu ve birçok önemli başarıya imza attıklarını belirten Gençtürk, “Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi, Avrupa’nın da en hızlı büyüyen 20 şirketinden biri olarak 2022 yılında dolar bazında tam 3 katına çıkmayı, finans sektörüne özel finans topluluk bulutu alt yapısını hayata geçirmeyi, çalışan sayımızı yüzde 120 arttırmayı, iş ortağı sayımızı ise yüzde 350 oranında arttırmayı ve sunduğumuz altyapı yatırımlarını tam 3 kat arttırmayı başardık. Bunlara ek olarak operasyon ekibimizin yeni yerleşkesini Bilişim Vadisi’nde kurduk. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında hedeflerimiz çok yüksek. Bu güzel senenin sonunda Mart ayı itibariyle sevgili CEO’muz Begim Başlıgil’den bayrağı devralmak bana kısmet oldu. Bu anlamda çok mutlu ve gururluyum. Çünkü 8 yıl önce fikir aşamasında olduğum Bulutistan’da bugün bu görevi icra etmek benim için çok önemli” açıklamasında bulundu.
“En büyük hayalimiz unicorn olmak”
En büyük hedeflerinin unicorn olmak olduğunu da belirten Gençtürk, “Unicorn olmak isteyen bir yerli sermaye firmasıyız ve bu bizim hedeflerimizin başında geliyor. Bu başarıyı elde ederek sektörümüzde Türkiye’nin gururu olmak istiyoruz. Bunu tek başımıza yapamayız, bu başarıyı iş ortaklarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Bugün 125 kişilik uzman kadromuz ile 3 farklı coğrafyada, 6 farklı veri merkezi üzerinden Türkiye’nin en büyük 1000 şirketinin 500’üne hizmet veriyoruz ve Türkiye’nin en büyük 20 holdingi bizimle çalışıyor” dedi.
Bulutistan’ın Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması hedefini dünya devi servis sağlayıcı firmaların altyapısıyla sunabildiklerine dikkat çeken Gençtürk; “Bulutistan ilk kurulduğu günden farklı bir yere evrimleşti. Artık sadece bir bulut platformu değil, Türkiye’nin yerelleştirilmiş hibrit bulut platformu, yani bulut ekosistemi diyebiliriz. Bu ekosistemin içinde; iş ortaklarımızın bulut altyapısı üzerinden sunduğu hizmetlerimiz var. Misyon olarak sadece hiper ölçekli, bir yandan rakibimiz bir yandan iş ortağımız olan markalarla iş birlikleri yapıyoruz. Sektörümüzün en önemli handikaplarından biri Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması sorunsalı. Müşterilerimiz verilerini burada tutmak isterken bir yandan da hiper ölçekli bulut hizmet sağlayıcıların da servislerine ulaşmak istiyor. Bunu mümkün kılan Bulutistan olarak yapmış olduğumuz iş birlikleri ve yatırımlar” açıklamasında bulundu. IBM ile yaptıkları iş birliğinin buna önemli bir örnek olduğuna dikkat çeken Gençtürk, IBM Cloud üzerinden müşterilerine, verileri Türkiye’de kalacak şekilde bir altyapı sunduklarını belirtti.
“Farklı sektörlerin dinamiklerine ve beklentilerine yönelik farklı hizmetler üretiyoruz”
Gençtürk ekosistemin diğer parçalarını da şöyle açıkladı: “Finans sektörü ve oyuncuları için de Türkiye’de ilk defa finans topluluk bulutu altyapı yatırımı yaptık. Burada önemli olan BDDK ve Merkez Bankası’na uyumluluktu. Bu konuda gerekli tüm onayları aldık. Ekosistem içinde sunduğumuz bir diğer hizmet de SAP Cloud platformumuz. Son 5 yılda bu platformdan yararlanan müşteri sayımız yüzde 70’e yükseldi. Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde bir pazar payı ile şu anda bu alanda lider olarak hizmetlerimize devam ediyoruz. Oluşturduğumuz bir diğer topluluk bulutu da perakende sektörü özelinde yatırımını yaptığımız perakende topluluk bulutu. Bulutistan olarak gördük ki; sektörlerin ihtiyaçları ve dinamikleri birbirinden çok farklı. Regülasyonların dışında performans beklentileri de çok farklı. Biz de bunu gözeterek yatırımlar yapıyor ve kendimizi sürekli geliştiriyoruz.”
“Önceliğimiz her zaman müşterilerimizin ihtiyaçları oldu”
Bulutistan’ın kuruluş gününden beri önceliklerinin her zaman müşterilerinin ihtiyaçları olduğunun altını çizen Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil ise, “Kendimize sorduğumuz ilk soru şu oldu; ‘Neyi farklı yapacağız ve müşterilerimiz neden Bulutistan’ı tercih etsin?’ Bunun yanıtını ararken tersten bir yöntem izledik ve biz ‘Ne yapmalıyız?’ sorusuna değil ‘Ne yapmamalıyız?’ sorusuna odaklandık” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “İlk olarak müşterilerimizden asla taahhüt istememeliyiz, onları sözleşmelerle bağlamamalıyız, dedik. İkinci olarak kapalı olmamalıyız; müşterimiz bize verisini emanet ederken şeffaf olmalıyız, bilgiyi hemen paylaşmalıyız, dedik. Üçüncü olarak ise sorumluluk almaktan kaçmamalıyız, dedik; problem bizden kaynaklansa da kaynaklanmasa da bizden değil deyip bırakmamalı, gerçek bir çözüm ortağı olmalıyız, diye düşündük. Ve son olarak tahmin edilemez olmamalıyız; son dakika manevralar yapmamalı, müşterilerimizi fiyat konusunda korkutmamalıyız, dedik. 8 yıldır da bu sözümüzü tutmaya devam ediyoruz.”
“2023 yıl sonu hedefimiz 7 ülkede 22 şehirde olmak”
Başlıgil, Bulutistan’ın küresel açılımından da söz ederek; “2022 yılında CIS bölgemizi açtık ve küreselleşme yolculuğumuza çok büyük bir güçle başladık. Bugün Azerbaycan’daki her 10 holdingden biri bizimle çalışıyor. Buna ek olarak MENA genel müdürlüğümüzü de Dubai’de açıyoruz. Bu yıl İngiltere de geliyor. 2023 yıl sonu hedefimiz; 7 ülkede 22 şehirde var olmak. Göreceğiniz gibi, uluslararası bir Türk markası kurma hayalimiz çok büyük ve güçlü” açıklamasında bulundu.
“Bilişim ve birçok farklı sektörü yapay zeka domine edecek”
Türkiye’deki bilişim sektörüyle ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TUBİSAD) Başkanı Levent Kızıltan, bilişim dünyasında çok büyük bir değişim olduğunu belirterek, “Türkiye’de bilişim sektöründe 2021 yılının verilerine baktığımızda rakamların şöyle olduğunu görüyoruz; her şey çok hızlı gelişti ve pazar yaklaşık 26 milyar dolar, yani geçen seneki kurla 260 milyar TL olarak kapandı. 2022 yılında ise Türk lirası olarak pazarın 400 milyar TL civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Enflasyon ve döviz kurları nedeniyle bilişim teknolojileri pazarı bir miktar geriledi; ancak bu sadece Türkiye’ye özgü bir şey değil, bu ölçekleme dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslanarak yapılıyor. Bundan sonra inanılmaz bir değişimle karşı karşıyayız ve bu değişim yapay zekâ. Yapay zekâ ile çok sayıda şeyin değiştiğini, günlük hayattaki sürecin farklı bir yöne gittiğini göreceğiz. Endüstride çalışan karar vericilere teknolojileri anlatmak yerine iş çözümlerini göstersek sanayinin de endüstrinin de değişimi çok daha hızlı olabilir” dedi.
“Dijitalleşme aynı zamanda demokrasi demektir”
İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü ve ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ise dijitalleşmenin ülkemiz açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bulutistan çok büyük bir sorumluluğun altına giriyor, çünkü dijitalleşme aynı zamanda demokrasi demektir. Dijitalleşme finans gibi konularda fırsat eşitliği sağlar, bu nedenle burada son derece demokratik bir iş yapılıyor” açıklamasında bulundu.
Deprem bölgesindeki illerin deprem öncesi gelir durumu araştırmasına bakıldığında Türkiye ortalamasına bile yakın olmadıklarını, bu bölgelerin kalkınması için bina yapmaktan çok daha fazlasının gerekli olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Alkin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bölgelere 500 bin tane ev dikerek, otoyol yaparak bu bölgeleri kalkındıramayız; dijitalleşme lazım, dijital altyapılar kurmak lazım, spor, sağlık, eğitim, sanat, kültür lazım. Bunları yapmazsak beyin göçü kaçınılmaz.”
Türkiye’nin önemli teknoloji firmalarının paydaşı olduğu Bulutistan Customer Summit 2023’te; Arista/Network Exclusive, Veritas, İnspur, Norm Digital ve Atlas Space Platinum; Tecron Gold, Netsmart, ICT Teknoloji Gold; Rigosis Bilgi Sistemleri, Rasyona, Equinix ve Easy-IT firmaları ise Silver Sponsor olarak yer aldı.
Etkinliğin sonunda gerçekleştirilen ödül töreninde; Zorlu Holding, Boyner, Turkon Holding, Çalık Holding, Demirören Holding, Futurence, Kale Holding, İste Gelsin, Kale Clamp Mavi, Bizim Toptan, Flo, Agesa, Ulusal Faktoring, HDI Sigorta, Abdi İbrahim, Global Yatırım Holding, Kale Kilit, Endeksa, Ay Yapım, SabancıDx, Arabam.com, Eren Perakende, Uludağ İçecek, AGEAS ve Yıldız Holding’e 9 farklı kategoride ödülleri takdim edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Dijital pazarlama dünyasında dikkat çekmek hiç olmadığı kadar zor. Her gün yüzlerce reklamla karşılaşan kullanıcılar, artık…
Naylon fatura nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmakta olup bu soruyu cevaplamak için Vergi suçları ve…
Sukhamed, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanmış geniş bir ürün yelpazesine sahip kapsamlı bir e-ticaret…
Ev dekorasyonu, sadece görsel bir estetik sunmanın ötesinde, bir evin ruhunu ve sahibinin kişiliğini yansıtan…
Yenilikçi dijital çözümler ve kullanıcı odaklı hizmetleriyle, web tasarımı, e-ticaret ve dijital reklam yönetiminde markalar…
İş dünyasına dair farkındalık yaratan EduTalks, 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde sektör liderlerini öğrencilerle buluşturuyor.