Categories: Ekonomi

Bosch, bölgesel ve sektörel büyümeyi hızlandırmayı hedefliyor

2022 ticari yılı, gelecek için sağlam bir temel oluşturuyor

  • 2022 ticari yılı hedeflerine ulaşıldı: 88,2 milyar Euro satış / 3,8 milyar Euro kazanç / yüzde 4,3 faaliyetlerden FVÖK marjı
  • 2023 görünümü: yüzde 1,7 küresel ekonomik büyüme / satışlarda yüzde 6 ila 9 artış / bölgedeki faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı yüzde 5
  • Geleceği güvence altına almak için yüksek yatırımlar: 2022’de 12 milyar Euro’yu aşan Ar-Ge ve sermaye harcaması
  • Mobilite sektörü yeniden düzenleniyor: 2029 yılına kadar 80 milyar Euro’nun üzerinde satış hedefliyor
  • Stefan Hartung: “’Yaşam için teknoloji’ ile dünyanın her bölgesinde büyümeyi ve ilgili pazarlarımızda ilk üç tedarikçiden biri olmayı hedefliyoruz.”
  • Markus Forschner: “2023’te, uzun vadeli hedefimiz olan en az yüzde 7’lik marjımıza bir adım daha yaklaşmak istiyoruz.”

Stuttgart ve Renningen, Almanya – 2022’de Bosch, zorlu geçen yılda ticari hedeflerini aşan bir sonuç elde etti. Teknoloji ve servis tedarikçisi, bir önceki yıl 78,7 milyar Euro olan satışlarını 88,2 milyar Euro’ya çıkardı. Bu yüzde 12’lik bir artış veya kur etkisinden arındırılmış yüzde 9,4’lük bir büyümeye denk geliyor. Faaliyetlerden elde edilen 3,8 milyar Euro ile FVÖK (faiz ve vergi öncesi kazanç) da bir önceki yıl elde edilen 3,2 milyar Euro’dan daha yüksek. Faaliyetlerden FVÖK marjı yüzde 4’den 4,3’e çıktı. Şirketin yıllık finansal rakamlarını açıklayan Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung şunları söyledi: “2022’nin zorluklarını iyi bir şekilde aştık – hem satışlarımız hem de marjımız beklenenden yüksekti. Ekonomik ve sosyal ortam zorlu olmaya devam etse bile, önemli ölçüde daha hızlı büyümek istiyoruz.” 

Önümüzdeki yıllarda enflasyonun normal seyrinde yıllık satışların ortalama yüzde 6-8 oranında artması ve marjın en az yüzde 7 olması hedefleniyor. Hartung, “’Yaşam için teknoloji’ ile dünyanın her bölgesinde büyümeyi ve ilgili pazarlarımızda ilk üç tedarikçiden biri olmayı hedefliyoruz.” dedi. 

İklim değişikliğine karşı mücadele, iş dünyasında ve toplumda önemli büyük bir değişime neden oluyor ve aynı zamanda teknolojik değişimi hızlandırıyor. 

Hartung, “Bu teknolojik dönüşüm, hem mevcut işimizde hem de ilgili ve yeni alanlarda değerlendirmek istediğimiz büyüme fırsatları yaratıyor. Bu bağlamda, ‘Yaşam için teknoloji’ mottomuz yalnızca elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme gibi ana trendler söz konusu olduğunda değil, aynı zamanda yazılım ve yapay zeka açısından da her zamankinden daha önemli.” dedi. 

Geleceğe yatırım: inovatif güç, finansal güce ihtiyaç duyar

Bosch Grubu CFO’su Dr. Markus Forschner, “Zorlu ortama rağmen, 2022’de elde edilen sağlam sonuçlara bakabiliriz. Bunun da ötesinde, Bosch’un geleceğin pazarlarındaki başarısının zeminini hazırladık.” dedi. Sonuç olarak, şirket geleceğini güvence altına almak için geçen yıl 12 milyar Euro’dan fazla harcama yaptı. Araştırma ve geliştirme harcamaları 7,2 milyar Euro’ya (2021’de 6,1 milyar Euro’dan) veya satışların yüzde 8,2’sine (2021’de yüzde 7,8) yükseldi. Sermaye harcamaları da 1 milyar Euro artışla 4,9 milyar Euro oldu. Özsermaye oranı bir parça artışla yüzde 46,6’ya çıktı (2021: yüzde 45,3). Geleceğe yapılan yatırımlara ek olarak, büyük belirsizlik zamanlarında yüksek teslim kabiliyeti fonları bağladı. Bu, geçen yıl 4 milyar Euro’luk negatif bir serbest nakit akışına yol açtı. Forschner konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bosch gerekli fonlara ve çok sağlam bir mali duruma sahip olsa bile, yatırımlar ve maliyet disiplini arasında zorlu bir denge sağlamamız gerekiyor.” 

2023 görünümü: maliyet baskısı, enflasyon ve soğuyan ekonomi

Bosch Grubu, Kovid-19 pandemisinin artçı etkilerine rağmen 2023’ün ilk çeyreğinde satışlarını yüzde 3,5 artırmayı başardı. Kuzey Amerika, yüzde 18’lik çift haneli büyüme ile özellikle olumlu bir gelişme sergiledi. Avrupa’da da şirket, yüzde 7,7 gibi güçlü bir büyüme kaydetti. Bosch CFO’su Forschner, “Yeni ticari yılın ilk birkaç ayı, 2023’ün de zorlu bir yıl olacağını gösterdi.” dedi. Forschner, hammadde ve enerji piyasalarında fiyatların yanı sıra enflasyonun da yüksek kalmasını beklediğini açıkladı. Bosch, 2023 için küresel ekonomik çıktının yalnızca yüzde 1,7 büyümesini ve böylece her yıl önemli ölçüde daha fazla soğumasını bekliyor. Mütevazı ekonomik görünüme rağmen Bosch, 2023’te yüzde 6 ila 9 arasında satış büyümesi hedefliyor. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı hedefi yüzde 5 civarında. Forschner, “Böylece, uzun vadeli hedefimiz olan en az yüzde 7’lik marjımıza bir adım daha yaklaşmak istiyoruz. Kendimiz için hırslı bir yol haritası belirledik.” dedi.

Mobilite sektörü: yeniden yapılandırmayla büyüme

Bosch, mobilite sektörü alanını değişen pazar ve müşteri gereksinimlerine göre yeniden düzenliyor. Amaç, mevcut ve yeni müşteri ihtiyaçlarına tek kaynaktan özelleştirilmiş çözümlerle daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek. Hartung, “Mobilite sektöründe lider bir teknoloji tedarikçisi ve müşterilerimiz için tercih edilen iş ortağı olarak kalmak istiyoruz. Bunun için zemin hazırlıyoruz.” dedi. 

Şimdiye kadar dünya genelinde 66 ülkede 300’den fazla lokasyonda yaklaşık 230.000 çalışanla Mobilite Çözümleri faaliyet alanı, artık “Bosch Mobility” faaliyet alanı olarak isimlendirilecek. Şirket bünyesinde kendi işinden sorumlu olacak ve kendi liderlik ekibine sahip olacak. 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere, bireysel bölümler bazı durumlarda yeniden çizilecek ve yatay sorumluluklar da verilecek. Bosch CEO’su, yeniden yapılandırılan mobilite işinin yıllık 80 milyar Euro’nun üzerinde satış gerçekleştireceği 2029 yılına kadar ortalama yaklaşık yüzde 6 oranında büyümesinin hedeflendiğini açıkladı. Gelecekteki büyümesinin bir ayağı, on yılın sonunda üç katına çıkması beklenen otomotiv yazılımı pazarı olacak. Bu pazarda Bosch Mobility, müşterilerine işletim sistemleri için yazılım çözümleri ve yazılım tanımlı araçlar için alana özel uygulamalar sağlayacak. Bosch ayrıca otomotiv elektroniği işini de önemli ölçüde genişletiyor: silisyum karbür çiplere yönelik artan talebi karşılamak için şirket, ABD’li çip üreticisi TSI Semiconductors şirketinin bir kısmını devralmayı planlıyor. Bosch, önümüzdeki birkaç yıl içinde Amerikalı şirketin Kaliforniya’daki Roseville lokasyonuna 1,4 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmak ve üretim tesislerini yenilemek istiyor. 2026’dan başlayarak ilk çipler, yenilikçi malzeme silikon karbüre (SiC) dayalı 200 milimetrelik yonga plakalarında üretilecek.

Enerji ve Bina Teknolojisi: alternatif ısıtmaya geçişle büyüme

Hartung, özellikle küresel enerji sistemlerinin elden geçirilmesinin ek bir iş potansiyeli kaynağı olduğuna inanıyor: Hartung, “Büyüme, mobilitede çok başarılı olsak bile, bununla sınırlı kalmayacak. Isıtma sistemlerinin elektrifikasyonu söz konusu olduğunda, ısı pompalarımız çok talep görüyor.” dedi. Bosch’ta bu alan, araçlar için elektrikli güç aktarma çözümleri kadar ortalamanın üzerinde bir büyümenin itici gücü. Şirket, ısı pompası kapasitesini genişletiyor ve 2020’lerin sonuna kadar Avrupa’da toplamda 1 milyar Euro’dan fazla yatırım yapmak istiyor. Yılın başında Eibelshausen, Almanya’da seri üretime başlanmasının ardından Bosch, kısa bir süre önce Polonya Dobromierz’de bir fabrika daha inşa ettiğini duyurdu. Bosch, ev sahiplerinin ısıtma sistemlerini modernize etmelerini uygun fiyatlı hale getirmek için hibrit çözümleri de teşvik ediyor. Mevcut bir gaz yakıtlı kazanın daha küçük ölçekli bir ısı pompasıyla birlikte kullanılması, genellikle kapsamlı yenileme ihtiyacını ortadan kaldırır. Yalnızca ısı pompası çözümüyle karşılaştırıldığında bu, modernizasyon maliyetlerini yüzde 30’a kadar azaltabilir. Bosch, Avrupa ısı pompası pazarının 2023’te yüzde 20 büyümesini bekliyor. Bu alandaki satışlar ise Bosch’ta iki kat daha hızlı artış gösteriyor. Bu hızlı büyümenin 2020’lerin ortasına kadar sürmesi bekleniyor. Bosch, ticari binaları enerji ve maliyet açısından daha verimli hale getirmeye geçişten de fayda sağlıyor. Şirket, Hörburger AG’yi satın alarak yakın zamanda portföyünü bina otomasyonunu içerecek şekilde genişletti. 

Sanayi teknolojileri ve dayanıklı tüketim malları: iddialı büyüme hedefleri

Bosch, sanayi teknolojileri ve dayanıklı tüketim malları iş alanlarında da büyüme yolunda. Bu teknolojiden elde edilen satış geliri, 7 milyar Euro’ya yükseldi. Bosch CEO’su, “2028’deki satış geliri hedefi 10 milyar Euro’dur. Bu, sanayi teknolojileri sektöründe öncüler arasında yer almak için önemlidir.” dedi. Hartung, yaklaşık 2.100 çalışanıyla HydraForce’un yakın zamanda satın alınmasının burada merkezi bir rol oynayacağını da sözlerine ekledi. “Amerikalı şirketin devralınması kompakt hidrolik satışlarımızı yalnızca üçe katlamakla kalmadı. Ayrıca, HydraForce’un bayi ağı da bize ABD pazarına daha iyi bir erişim sağlayacak.” dedi. Bosch Rexroth da yeni bir alana giriyor: mobil makinelerin elektrifikasyonu. Bölüm, bu alan için eksiksiz bir ürün portföyü olan eLion programını yakın zamanda başlattı. Ayrıca arazi aracı üreticilerinden çok sayıda sipariş aldı. Hartung; “Traktörlerin, beton mikserlerinin ve ekskavatörlerin elektrifikasyonu, endüstrinin tam da beklediği şey.” diyerek konunun önemini vurguladı.

Dayanıklı Tüketim Malları faaliyet alanı da hırslı büyüme hedeflerine sahip: Örneğin Bosch Elektrikli El Aletleri, 2030 yılına kadar satışlarını ikiye katlayarak 10 milyar Euro’yu aşmayı hedefliyor. Bunu sağlamak için iş kolu, aksesuar işini genişletmek gibi projelere geçen yıl yaklaşık 300 milyon Euro yatırım yaptı. Bu yıl için dokuz haneli yeni yatırımlar planlanıyor. Odak noktalarından biri, tek başına küresel elektrikli el aletleri pazarının yüzde 40’ından fazlasını temsil eden Kuzey Amerika olacak. BSH Ev Aletleri de buradaki konumunu güçlendiriyor. Örneğin, 2024’ten itibaren Meksika’daki yeni bir fabrikada Kuzey Amerika pazarı için soğutma cihazları üretecek.

2022 ticari yılı: Faaliyet alanlarına göre gelişmeler

Şirketin en büyük faaliyet alanı olan Mobilite Çözümleri, satışlarını yüzde 16’lık artışla 52,6 milyar Euro’ya yükseltti (kur etkisinden arındırılmasının ardından yüzde 12,1). Faaliyetlerden elde edilen marj yüzde 0,7’den yüzde 3,4’e yükselerek beklenenden daha iyi bir sonuç elde edildi. Forschner, “Kronik çip kıtlığına ve otomotiv üretimindeki zayıf büyümeye rağmen, mobilite ile ilgili satışlarımızı önemli ölçüde artırmayı başardık. Biz de fiyatlarımızı artan maliyetlere uyarlamak zorunda kaldık.” dedi. Sanayi Teknolojileri faaliyet alanı, güçlü makine pazarından fayda sağladı. Satışları, yüzde 13,9’luk (kur etkilerinden arındırılmasının ardından yüzde 11) artışla 6,9 milyar Euro’ya yükseldi. FVÖK marjı yüzde 9,8’e çıktı. Dayanıklı Tüketim Malları faaliyet alanı, ev aletleri ve elektrikli el aletlerine yönelik talepteki keskin düşüşten zarar gördü. Yine de satışlar yüzde 1,5’lik artışla 21,3 milyar Euro’ya yükseldi (kur etkilerinin arındırılmasının ardından yüzde 1,6 oldu). Buna ek olarak, Rusya’daki faaliyetlerin aşamalı olarak durdurulması kazançları zorladı. Önceki yıl yüzde 10,2 olan faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı yüzde 4,5’e yükseldi. Enerji ve Bina Teknolojisi faaliyet alanında satış gelirleri yüzde 17,4’lik artışla 7 milyar Euro oldu (kur etkilerinden arındırılmasının ardından yüzde 15,9). Bu talebin itici güçlerinden biri, iklim dostu ısıtma teknolojisine yönelik yoğun talepti. FVÖK marjı yüzde 6 oldu (2021: yüzde 5,1).

2022 ticari yılı: Bölgeye göre gelişmeler

Forschner, “Bosch Grubu, 2022’de tüm bölgelerde, özellikle de Amerika’da önemli bir satış artışı kaydetmeyi başardı.” dedi. Kuzey Amerika’da satışlar yüzde 25,7 artarak 14,4 milyar Euro’ya yükseldi. Kur etkilerinin arındırılmasının ardından rakam yüzde 12,3 oldu. Güney Amerika‘da satışlar 1,8 milyar Euro’ya ulaştı. Önceki seneye göre artış yüzde 26 ya da kur etkilerinden arındırılmasının ardından yüzde 16,7 oldu. Avrupa‘da satış geliri yıllık %7,3 arttı ve toplamda 44,3 milyar Euro’ya ulaştı. Kur etkilerinin arındırılmasının ardından büyüme yüzde 9,8 oranında oldu. Asya Pasifik’te (diğer bölgeler dahil) satışlar yüzde 12,8’lik artışla 27,7 milyon Euro’ya yükseldi. Kur etkilerinin arındırılmasının ardından büyüme yüzde 7,1 oranında oldu. 

2022 yılı çalışan sayısı: dünya genelinde 18.724 kişilik artış 

31 Aralık 2022 itibarıyla Bosch Grubu dünya genelinde 421.338 kişiyi istihdam etti. Bu rakam, bir önceki yıla göre 18.724 kişi daha fazla. Çalışan sayısındaki büyümenin çoğu Amerika ve Asya Pasifik’te olmak üzere tüm bölgelerde arttı. Araştırma ve geliştirmede çalışan sayısı 9.422 kişi artarak 85.543 kişiye ulaştı ve bunların yaklaşık 44.000’i yazılım geliştirme alanında çalışmaktadır. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

16 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

2 gün ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

7 gün ago