Birgi, SENTRUM Yeşil Destinasyon Modelinin İkinci Durağı Olacak! Birgi’de Yeşil Turizm Dönüşümü! Enerjisa Enerji, Yeşil Destinasyon Modeliyle Turizmi Dört Mevsime Yaymayı Hedefliyor.
Sürdürülebilir turizmde dönüşüm yaratan “Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM)” Projesi, ikinci yeşil destinasyon merkezini İzmir’in tarihi Birgi Köyü’nde kuruyor. Bu girişim, Ayvalık Küçükköy’den sonra gerçekleştirilmiş olacak.
Enerjisa Enerji’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi ile başlattığı SENTRUM Projesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) iş birliğiyle güçleniyor. Sabancı Vakfı ve HiltonSA Otelleri projeyi desteklerken, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kaymakamlığı da yerel ortaklar arasında yer alıyor.
İzmir’in Birgi köyü, sürdürülebilir turizm prensipleri doğrultusunda, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla turizmin dört mevsime yayıldığı, kültürel ve doğal değerlerin korunduğu bir yeşil destinasyona dönüştürülecek. SENTRUM Projesi, Birgi’de toplum temelli sosyo-ekonomik kalkınmayı desteklemeyi, küresel standartları yerel ihtiyaçlarla uyumlu hale getirmeyi ve sürdürülebilir turizmi teşvik etmeyi amaçlıyor.
Projenin temel hedefleri arasında, Birgi’de Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterlerine uygun bir dönüşüm sağlamak, iklim risk değerlendirmesi yaparak turizm destinasyonunun gelecekte karşılaşabileceği riskleri belirlemek ve bu risklere karşı uyum tedbirleri geliştirmek yer alıyor. Ayrıca, ziyaretçi kapasitesi planlamasıyla Birgi’nin sosyal, çevresel ve kültürel mirası üzerindeki baskıyı azaltmak, markalaşma ve pazarlama stratejisi oluşturmak da projenin önemli hedefleri arasında.
Çalışmalar kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve gençlerin istihdam edilebilirliği, turizm meslek lisesi ve üniversite öğrencileri için staj imkanlarının belirlenmesi gibi konularda mevcut durum analizleri yapılacak, eylem planları hazırlanacak ve kapasite geliştirme çalışmaları yürütülecek. Aynı zamanda, yürüyüş ve bisiklet rotaları oluşturulacak, çevre dostu ulaşım teşvik edilecek ve konaklama tesisleri ile kamu binalarında enerji etütleri yapılacak. Bu çalışmalar, Birgi’nin eşsiz kültürel ve doğal mirasını tanıtmayı hedeflerken, bölge halkının geçim kaynaklarına yönelik fırsatları artırmayı amaçlıyor.
SENTRUM projesinin hedefleri, yapılan çalışmalar ve Birgi’de gelecekte yapılacaklar, 20 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Birgi köyünde düzenlenen basın toplantısında Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu tarafından paylaşıldı.
Basın toplantısında konuşan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, Enerjisa Enerji olarak Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ettiklerini belirtti. İklim krizi ve diğer küresel sorunlara çözüm bulma hedefiyle faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Pınar, “Daha İyi Bir Gelecek” vizyonu çerçevesinde turizm sektörünün sürdürülebilir uygulamalar ve yenilenebilir enerji ile dönüşebileceğini SENTRUM ile Ayvalık Küçükköy’de kanıtladıklarını ifade etti. Pınar, Birgi’de de paydaşlarla birlikte çalışarak Türkiye’ye örnek olacak başarı hikayeleri yazmaya devam edeceklerini söyledi.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, turizmin kalkınma için güçlü bir motor olabileceğini, ancak çevre üzerinde ağır bir baskı oluşturabileceğini belirtti. Vinton, bu nedenle turizmden geçimini sağlayan bölge halkına sosyal ve ekonomik fayda sağlarken doğayı koruyan sürdürülebilir modellerin geliştirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu ise, Türk turizminin sıfır atık çalışmalarıyla dönüşüm yolculuğuna başladığını ve 2022 yılında Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile yapılan iş birliği anlaşmasıyla sürdürülebilir turizm yol haritasının oluşturulduğunu belirtti. Bu anlaşma ile Türkiye’nin sürdürülebilir turizm alanında hükümet düzeyinde ilk defa anlaşma yapan ülke olduğunu ifade eden Fisunoğlu, 2030 yılına kadar tüm uluslararası standartların sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Fisunoğlu, SENTRUM projesinin Türkiye’nin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacağını ve dünyada iyi bir uygulama örneği olarak yerini alacağını belirtti.
Kaynak: Gezi Bülteni
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…