Hukuk öğrencileri Beşiktaş’da, hocalarıyla ve avukatlar eşliğinde hukuki anlamda soruları olan vatandaşlara destek verecek. Prototip avukatlık bürosu olarak faaliyet gösterecek birim, hem öğrencilerin hukuki becerilerini geliştirmek hem de ihtiyacı olan vatandaşlara destek vermek amacıyla çalışmalarını yürütecek.
Beşiktaş’ın göbeğinde yer alan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörlüğü’ne bağlı olan Global Hukuk Devleti İlkeleri Programı Direktörlüğü (IGUL), öğrenciler aracılığıyla vatandaşların hukuki sorularını yanıtlayacak. Hukuk öğrencilerinin, hocalarıyla ve avukatlar eşliğinde gelen sorulara yanıtlar vereceği büroda, öğrenciler aynı zamanda eğitimler de alacak. BAU yeni Hukuk Fakültesi binasının hukuk eğitimine uygulamalı bir şekilde katkı sağlayacak şekilde inşa edildiğini belirten IGUL Eş Direktörü Prof. Dr. Feridun Yenisey, “Sanal duruşmaların yapılması amacıyla oluşturulan mahkeme salonunun yanında temsili bir avukatlık bürosu da oluşturulmuştur. Gönüllü öğrencilerimiz bu avukatlık bürosunda, gerçek bir büro çalışanı gibi somut olaylardan derlenerek soyutlaştırılmış hukuki problemleri çözerek mesleğe hazırlanacak” dedi.
UYGULAMALI ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Hukuk öğrencilerinin hocaları ve uygulama biriminde görevli avukatların yardımıyla kendilerine yöneltilen güncel hukuki soruların üzerinde çalışacaklarını ifade eden Ceza Hukukunun duayeni Prof. Dr. Feridun Yenisey, “Somut olayın hukuk açısından önem taşıyan yönleri belirleniyor. Konuya ilişkin içtihat araştırıyorlar, doktrini inceliyorlar ve hukuki sorunun inceliklerine cevap arayan bir strateji belirliyorlar. Dilekçe yazımı, kanun yolu başvurusu ve diğer adli yazışmaların hazırlanması konusunda gerekli temel bilgileri uygulamalı olarak öğreniyorlar. Böylece tecrübeli eğitici avukatımız, avukatlık etik kuralları ve her şeyden önce de konu analizi yapma becerilerini somut olgu ve örnekler üzerinden öğretiyor. Bu eğitim sistemi dünyaca meşhur IRAC formülünün (Issue, Rule, Application, Conclusion) uygulanmasıdır. Önce çözülmesi gereken hukuki konu veya sorun netleştirilir, uygulanması gereken yasal düzenleme ve içtihat bulunur sonrasında ise konu hukuk açısından değerlendirilir ve bir sonuca varılır” şeklinde konuştu.
İLERİKİ DÖNEMDE HAKİMLİK VE SAVCILIK EĞİTİMLERİ DE YAPILACAK
Hukuk eğitimi konusunda uygulamanın çok önemli olduğunun altını çizen IGUL Eş Direktörü ve BAU Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feridun Yenisey, şunları söyledi; “Hukuk Fakültelerinde öğrencilere hukukun temel ilkeleri öğretilir. Doğal olarak bu temel bilgilere sahip olmaksızın ve ilkeleri içselleştirmeksizin hukukçu olmak mümkün değildir. Fakat bir de bildiğini uygulama becerisi çok önemlidir. Hukuk fakültelerinin birincil amacı mezunlarını belli mesleklere hazırlamak değil; onları öncelikle hukukçu olarak yetiştirmektir. IGUL’un hedefi, hukuk fakültesinin ehil hocaları tarafından hukukun temel prensipleri bakımından güçlü bir eğitime tabi tutulan öğrencileri ve hukuk mezunlarını Üstün Başarı Sınıfına kabul ederek onlara fakültede öğretilmeyen, uygulamaya yönelik bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Önem verdiğimiz husus, toplumda karşılaşılan güncel hukuki sorunlara öğrencisi, hocası ve avukatı ile birlikte çalışarak hukuki çareler, çözümler oluşturmaktır. IGUL bünyesinde oluşturduğumuz “Hukuk Meslekleri Uygulama Birimi”nde, şimdilik avukatlık mesleği uygulamaları üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu eğitimlere hakimlik ve savcılık meslek uygulamalarına yönelik eğitimler de katılacaktır. Fakültemizde hakimliğe yönelik çalışmalar da yapılageliyordu. Yargı kökenli hocalarımız, örneğin Abdulkadir Kaya, İsmail Pamuk ve Fahrettin Demirağ uygulamayı yansıtıyordu. Önümüzdeki dönemde bu çalışmalarımızı daha da geliştireceğiz. Böylece, hukuk öğrencilerimiz bu mesleklerin uygulaması aşamasına geçtiklerinde hızlı şekilde intibak etmeleri için sağlam bir bilgi ve tecrübe alt yapısı da kazanmış olacaklar. Aynı zamanda Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına hazırlanmış olacaklar.”
“KÜVEZ” UYGULAMASI BAŞLATILDI
Öte yandan, IGUL bazı Amerikan Hukuk Fakültelerinde uygulanan “küvez (incubator)” modelini benimseyerek, BAU Hukuk mezunu avukatlarla iş birliği yaptı. Alumni ile sıkı bir ilişki içinde olan fakülte, hukuk öğrencilerinin mezun avukatlarla mesleki konularda çalışmalar yapmasını sağlamakta. Küvez modelinin özelliği ise usta – çırak eğitimi gibi olmasıdır. Program sayesinde öğrenciler aynı zamanda avukatlık mesleğinin inceliklerini öğrenirken, taze doktrin bilgilerini de uygulamaya katma fırsatı bulmaktalar. Kazan-kazan modeliyle işleyen süreç aracılığıyla, mezun avukat hukuktaki gelişmeleri öğrenmekte, öğrenci ise mesleğini yürüten avukattan hukukun uygulamalarını öğrenmekte.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…