1. Haberler
  2. Sağlık
  3. B12 Vitamin Eksikliğinin Zararları ve Etkileri

B12 Vitamin Eksikliğinin Zararları ve Etkileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

B12 vitamini, B grubunda yer alan en önemli vitaminlerden biridir. B12 vitamin eksikliğinin zararları ve sağlık üzendeki olumsuz etkileri, başta hafıza sorunları olmak üzere hissedilir dereceye ulaşabilmektedir.

Sağlık durumunun bozulması genellikle belirli vitaminlerin eksikliği ile ortaya çıkar. Ne yazık ki, ileride kullanmak üzere vücudumuza vitamin stoklamak mümkün olmuyor. Bu nedenle vücudun sürekli vitamin almasına ihtiyacı olup, bunu sağlıklı besin kaynaklarından karşılamak gerekiyor.

Neden B12 Vitamini?

B12 Vitamini insan vücudu için normal hematopoez ve tam teşekküllü eritrositlerin oluşumu için gereklidir. Vitamin karbonhidrat ve yağ metabolizmasını uyarır ve protein sentezini geliştirir. Bunun yanında hidrojenin taşınmasına yardımcı olur.

B12 vücutta hemoglobin seviyesini arttırmak, kan damarlarını, kalbi, tiroid bezini güçlendirmek, sinir sisteminin ve vücutta görülebilecek enflamatuar hastalıklarını tedavi etmek için ciddi bir öneme sahiptir.

Birçok gıdada bulunan B12 vitaminini düzenli şekilde alarak, depresyon, sinirsel hastalıklar ve hafıza gibi problemlere karşıda kendinizi koruyabilirsiniz.

B12 Vitamin Eksikliğinin Zararları ve Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Vücudun uzun süre ve fazlaca B12 vitamin eksikliği yaşaması durumunda, vücutta aşağıdaki hasarların geçici veya kalıcı olarak görülmesi mümkün olmaktadır.

Hafıza Kayıpları Yaşanabilir

Hafıza kayıpları ve aşırı unutkanlık, B12 eksikliğine bağlı olarak erken yaşlarda da görülebilmektedir. Kişinin strese maruz kalmasıyla artan bu durum, ileriki yaşlarda hafıza üzerinde ciddi hasarlar bırakabilir ve hatta Alzheimer gibi sorunlara yol açabilir.

Beyin Aktiviteleri Yavaşlar

Vitaminin beyin üzerinde etkileri büyük ve önemlidir. Eksikliğinde beyinsel aktivitelerde yavaşlama ve bozulmalar meydana gelebilir. Bunun bir sonucu olarak aşırı B12 eksikliği görülen kişilerde, depresyon ve intihar düşüncesi gibi ağır vakalar oluşabilir.

Uyku Problemleri Artar

B12 vitamin eksikliğinin zararları arasında, uyku düzen ve kalitesindeki bozulmalarda ayrı bir öneme sahiptir. Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar kaliteli ve düzenli bir uykuyu önerirken, alınması gereken vitamin eksiklikleri ile bu mümkün olmayabilir. Dolayısıyla vitaminlerin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan uyku problemleri, genel sağlığı da olumsuz olarak etkiler.

Sigara ve Alkolün Zararlı Etkileri Artar

Sigara ve alkol insan sağlığına zararlı önemli alışkanlıklardır. En sağlıklı insanlarda dahi ciddi tahribatlar bırakmaları mümkünken, B12 vitamin eksikliği bulunan kişilerde sonuçlar daha hızlı ve ağır olmaktadır.

Sindirim Sistemi İşleyişi Bozulabilir

Mide ve bağırsakların işleyişinde bozulmalar meydana gelerek, kişinin aşırı kilo vermesi veya alması mümkün olabilir. Kilo alarak veya vererek, ideal kilonun çok dışına çıkılmasına neden olabilir. Bunun sonucunda metabolizma ve bağışıklık sisteminin işleyişi de bozulabilir.

Sinir Krizleri Artabilir

Artan kronik yorgunluk, kişinin ruhsal dengesinde değişiklik ve stres gibi sebeplere bağlı olarak, B12 eksikliği yaşayan kişilerin sinir krizi durumlarıyla karşılaşması daha muhtemeldir.

Eklem ve Kas Ağrıları

Vitaminin uzun süre eksik olması, eklem ve kaslarda hissedilen ağrıların kronikleşmesine neden olabilir. Bu durum ise fiziksel etkisinin yanı sıra, kişiyi zihinsel olarak da etkileyebilmektedir.

Kronik Yorgunluk

Bu vitaminin eksikliğinin ciddi derecelere ulaşması ve uzun süre devam etmesi, kronik yorgunluklara sebep olur. Sonraki süreçte vitamin eksikliği düzenli olarak giderilse bile yorgunluk kronikleştiği için, kişi kendisini sürekli yorgun ve bitkin hisseder.

B12 vitaminin eksik olması durumunda, yukarıda sayılanlardan çok daha fazla olumsuzluk ortaya çıkmaktadır. Bunlar vitaminin ne kadar sürek eksik alındığı ve diğer beslenme koşullarına göre değişebilmektedir.

B12 Vitamini En Çok Hangi Gıdalarda Bulunur?

Birçok yiyeceğin içerisinde bulunsa da B12 vitamini bakımından en zengin olan besin maddeleri şunlardır;

  • Somon, levrek ve ringa balığı başta olmak üzere tüm deniz balıkları
  • Karides
  • Yağsız sığır eti
  • Tavuk ciğeri
  • Tavşan eti
  • Hayvanların karaciğerleri
  • Yumurta
  • Kefir
  • Süt ve süt ürünleri
  • Kabuklu deniz hayvanları

Hayvanların karaciğerleri, B12 vitaminleri bakımından zengindir. Aynı şekilde dalak ve böbrek gibi sakatatlarda da bol miktarda B12 vitamini bulunmaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir