Covid-19 enfeksiyonunun çocuklarda genellikle bulgu vermeden veya çok hafif bulgularla seyrettiğinin bilindiğini işaret eden Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Gülendam Koçak, “Nadiren bazı çocuklarda Covid enfeksiyonu geçirdikten ortalama 2-4 hafta sonra MIS-C denilen ağır bir hastalık durumu ortaya çıkabilmektedir” dedi.
Covid-19 teması olmuş, hastalığı belirtili veya belirtisiz geçirmiş tüm çocuklarda MIS-C gelişme riski bulunduğunu ifade eden Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Gülendam Koçak, “Genellikle hastalık 3-12 yaş arasındaki çocuklarda (ortalama yaş 8) görülmekte fakat küçük bebeklerde ve daha büyük çocuklarda da görülebileceği bilinmektedir. Hangi çocuklarda MIS-C görülebileceği veya hangi hastalıklara sahip çocukların risk altında olduğu henüz bilinmemektedir” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Gülendam Koçak, çocuklarda görülen MIS-C’nin nadir görülmesine rağmen, ciddi bir durum olması nedeniyle bulgularının iyi bilinmesi ve ailelerin hekimlere erken tanı açısından yardımcı olmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Prof. Dr. Koçak, önceden geçirilmiş (genellikle 2-4 hafta önce) veya yeni geçirilmekte olan Covid-19 enfeksiyonu ya da Covid-19 enfekte kişi ile temas öyküsü olan çocuklarda dirençli ateş başta olmak üzere, aşağıdaki bulguların bir kısmının olması durumunda bu hastalıktan şüphelenilerek hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti:
Hastada şiddetli karın ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, cilt/dudak/tırnak yatağında solukluk, morarma benzeri renk değişikliği, bilinç değişikliği ve uykuya eğilim gibi bulguların varlığında ise acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini ifade eden Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Gülendam Koçak, ne kadar çok bulgu bir aradaysa hastalık riskinin o kadar yüksek olduğunu belirtti.
2 yaşından büyük çocuklar maske takmalı
Aşının Covid-19 enfeksiyonundan koruduğu ve daha hafif bir hastalık geçirmesini sağladığının bilindiğinin altını çizen Prof. Dr. Gülendam Koçak, “Günümüzde henüz ülkemizde çocukların aşılanması söz konusu değildir ama erişkinlerin aşılanması ile çocukların da kısmen korunmasının sağlanacağı aşikârdır” dedi.
Prof. Dr. Gülendam Koçak, aşılanma ile toplum bağışıklığı kazanılıncaya dek aşağıdaki korunma yöntemlerini uygulamanın günümüzde geçerli olan tek korunma yöntemi olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu:
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Dijital pazarlama dünyasında dikkat çekmek hiç olmadığı kadar zor. Her gün yüzlerce reklamla karşılaşan kullanıcılar, artık…
Naylon fatura nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmakta olup bu soruyu cevaplamak için Vergi suçları ve…
Sukhamed, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanmış geniş bir ürün yelpazesine sahip kapsamlı bir e-ticaret…
Ev dekorasyonu, sadece görsel bir estetik sunmanın ötesinde, bir evin ruhunu ve sahibinin kişiliğini yansıtan…
Yenilikçi dijital çözümler ve kullanıcı odaklı hizmetleriyle, web tasarımı, e-ticaret ve dijital reklam yönetiminde markalar…
İş dünyasına dair farkındalık yaratan EduTalks, 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde sektör liderlerini öğrencilerle buluşturuyor.