1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Akbank Sanat'ta “SANAT VE TEKNOLOJİ" konferans serisi başlıyor

Akbank Sanat'ta “SANAT VE TEKNOLOJİ" konferans serisi başlıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akbank Sanat’ın güncel sanat üretimlerini kökten etkileyen yapay zekâ sanatı, dijital sanat üretimleri ve buna olanak sağlayan yeni sistemler ve yeni medya kültürü gibi konuların inceleneceği yeni konferans serisi “Sanat ve Teknoloji” Ocak ayında başlıyor.

Moderatörlüğünü Gözde Mutluer’in üstleneceği seride; blok zincir, dijital kültürün yeni aracıları Wombo Dreams, DALL-E gibi yapay zekâ uygulamaları, sanatta yeni bir mülkiyet ve değer olgusunu ortaya çıkaran NFT’ler ve kripto sanat, video oyunlarının sanat eseri olarak kabulü ya da ayrı bir disiplin olarak sanat eseri kabul edilemeyişi konusundaki diyaloğa yeni bir perspektif getiren Machinima’lar, dijital bir evrenin kapısını aralayan metaverse kavramı, bu alanlarda yazan, çizen ve üreten konuklarla birlikte ele alınıyor.

Ocak ayında başlayıp Nisan ayına kadar devam edecek konferans serisi her ayın ilk Çarşamba günü Akbank Sanat’ın Çok Amaçlı Salon’unda ücretsiz olarak izlenebilecek. Ayrıca konferansın video ve ses kayıtları Akbank Sanat Youtube/Spotify kanallarında sanatseverlerle buluşacak.

Sanat ve Teknoloji konferans serisinin Gözde Mutluer’in moderatörlüğünü üstleneceği ilk etkinliği Bager Akbay ve Selçuk Artut katılımıyla 4 Ocak Çarşamba günü Akbank Sanat Beyoğlu’nda gerçekleşecek.

* Etkinlikler ücretsizdir. Katılım 120 kişi ile sınırlı olup etkinlik giriş davetiyeleri etkinlikten 1 saat öncesinden Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.

Program:

4 OCAK 2023 / ÇARŞAMBA

18:30

METİNDEN GÖRÜNTÜYE: YAPAY ZEKÂ SANATI

Moderatör: Gözde Mutluer

Konuşmacılar: Bager Akbay, Selçuk Artut

Yapay zekâ bir süredir hayatımızda ve teknoloji ilerledikçe yapay zekânın kulanım alanları ve kullanıcıların yaratıcı üretimleri de artmakta. Yapay zekâ, sanatçıların özgün sanat eserleri yaratmalarına yardım etmekle kalmıyor, aynı zamanda insanlara sanat eserlerinin nasıl üretilebileceğine dair çeşitli fikirler de sunuyor. Konuşmacılarımız Bager Akbay ve Selçuk Artut ile birlikte makine öğreniminden ve bunun yapay zekâ sanat uygulamalarıyla beraber yaratıcılığı körüklemek için nasıl kullanılabileceğinden bahsedeceğimiz bu seminerde son dönemde sanat üretiminde yeri artan, metinden görüntü ve içerik üreten uygulamalar ve sanat eserlerini masaya yatırıyor olacağız.

Gözde Mutluer

Gözde Mutluer 1991; aktrist, video artist ve ressam. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi – Sinema Televizyon bölümünde öğrenim gördü.Yapıtlarında özellikle insan duygu ve ifadelerini yansıtma aracı olarak gördüğü bakışlar ve tekinsiz göz temaslarına odaklanır. 2021’de bağımsız kültür sanat platformu Disyon’u kurdu ve o zamandan beri platformun küratörlüğünü yapıyor.

Bager Akbay

Tasarımcı, Sanatçı, Eğitmen. Robot Şair Deniz Yılmaz’ın hikaye anlatıcısı. Sanat eserleri Ars Electronica, Todays Art, Transmediale gibi festivallerde sergilendi. Çocuklar için Scratch kitabının yazarlarından olan Bager Akbay, İskele47’nin ortak-kurucusu ve Istanbul Maker Fuarı’nın ortak-küratörüdür. 2007 yılından itibaren teknoloji ve sanat alanında festivaller düzenleyen Amber Platform’un ve katılımcı, barışçıl öğrenme toplulukları kurmayı hedefleyen Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin yönetim kurulu üyesidir. Mimar Sinan Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Berlin Ernst Busch Sanat Akademisi’nde “Günümüz Sanat Tarihi” ve “Kuklacılık İçin Yazılım” dersleri vermekte ve FLU TV’de “Sanat Sohbetleri” programını yürütmektedir.

Selçuk Artut

Selçuk Artut’un sanatsal araştırmaları ve üretimleri insan-teknoloji ilişkisinin teorik ve pratik boyutlarına odaklanır.

Sanatçı ve Akademisyen Artut, Medya ve İletişim üzerine doktorasını İsviçre’deki European Graduate School’da tamamlamıştır. Sabancı Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı programında doçent öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yayınlanmış altı kitap, bir editör olduğu kitap ve birçok akademik makalesi bulunmaktadır. 1998 yılından beri üyesi olduğu post-rock avangard müzik grubu Replikas ile birçok albüm çıkarmıştır. Artut, 2016 yılında yaratıcı kodlama ve canlı kodlama teknikleri ile eserler üreten RAW (rawlivecoding) adlı görsel-işitsel performans ikilisini kurmuştur.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir