Categories: Ekonomi

Abdi İbrahim Otsuka, kuruluşunun 10’uncu yılında da ‘damgalama farkındalığı’ için çalışıyor

Topluma ‘Öyle Söyleme’meyi öğretiyor

 

Türkiye’de kuruluşunun 10’uncu yılını kutlayan Abdi İbrahim Otsuka, ruhsal hastalıklar yaşayan bireyler ve yakınları hakkında yerleşmiş önyargılara ve yanlış bilgilere dikkat çekmek amacıyla başlattığı “Öyle Söyleme!” projesi ile farkındalık yaratmaya devam ediyor. “Öyle Söyleme!” başlığı altında 2 yıl önce başlatılan hareketle, toplumun bütün kesimleri, ruhsal hastalıklarla ilgili sözcükleri aşağılama ve hakaret olarak kullanmaktan vazgeçmeye davet ediliyor. 

 

DAHA fazla hayatı iyileştirme vizyonuyla 2012’den bu yana Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren Abdi İbrahim Otsuka (AİO), 2 yıl önce “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü”nde ruhsal hastalıklarla mücadele eden insanların ve yakınlarının yaşadıkları damgalama ve ayrımcılık sorunlara yönelik başlattığı “Öyle Söyleme!” projesiyle farkındalık yaratmaya devam ediyor. 

 

Dilde damgalamayı önlemeyi amaçlayan “Öyle Söyleme!” hareketi önemli başarılar kaydetti. Sosyal medyada yayınlanmak üzere hazırlanan farkındalık filmi ve içerikler 1 milyon 400 bin kez izlendi. Üniversiteler ile gerçekleştirilen iş birliği sonucu toplumsal sorunlara duyarlı 3500 öğrenciye eğitim verildi. 

 

Proje kapsamında verilen eğitimler sonucu lise ve üniversitelerden 50 öğrenci, “Öyle Söyleme!” elçisi olarak yetiştirildi. Eğitimlere katılarak sertifika alan gençler, ruhsal hastalıkla yaşayan bireylere yönelik damgalama ve olumsuz dil kullanımının yıkıcı etkilerini çevresine anlatan elçi oldu.

 

2021 yılında ruh sağlığı alanında bilinç oluşturmaya yönelik atılan en büyük adım ise Abdi İbrahim Otsuka’nın Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı iş birliği protokolü oldu. Protokol kapsamında ruh sağlığı bilinci, veli ve öğrencilerin yaşadıkları ya da karşılaşabilecekleri damgalama ve ayrımcılıkla mücadele, teknoloji bağımlılığı, akran zorbalığı gibi konularda farkındalık oluşturacak dijital içerikler üretilerek Millî Eğitim Bakanlığına teslim edildi. Rehber öğretmen, öğretmen, öğrenci ile velileri için hazırlanan eğitim modülleri ilk faz eğitimleri "EBA Mesleki Gelişim" alanı "Sınıf Yönetimi ve Rehberlik" kategorisi altında   Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yayımlanıyor. 

 

Görmezden Gelmeyelim sergisini, 7 yılda 5 milyon kişi gezdi

Öğrenci ve gençlerin yanı sıra çalışanlarını ve paydaşlarını da Öyle Söylene hareketine dahil eden AİO’nun Öyle Söyleme çağrısı sosyal medyada bugüne kadar 27,6 milyon erişime ulaştı.

 

Öte yandan Türkiye’de bir ilk olan ve şizofreni konusunda toplumsal bilinç oluşturma hedefiyle ilk kez 2015 yılında sergilenen ‘Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne bağışlandı. 

 

 AİO’nun şizofreni hastalarının ve hasta yakınlarının sesi olmak, ön yargılarla ve damgalamayla mücadele etmek amacıyla hazırladığı ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu iş birliğiyle hayata geçirilen sergi, hastaneye bağışlanarak kalıcı olarak sergilenecek. Türkiye’nin pek çok noktasında sergilenen “Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi bugüne kadar 5 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edildi. 

 

AİO Genel Müdürü Moonseok Choi, her yıl olduğu gibi Abdi İbrahim Otsuka’nın kuruluşunun 10’uncu yılında da 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününde toplumdaki anlayış ve farkındalıkları hedefleyen etkinlikler yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Bu yıl Türkiye’nin lider ilaç firması Abdi İbrahim ile Japonya’nın en eski ilaç firmalarından Otsuka İlaç’ın yüzde 50-50 ortaklığıyla kurulan Abdi İbrahim Otsuka’nın kuruluşunun 10’uncu yılı. Başarıyla geçen bu 10 yılda gücümüzü hep kurucu ortaklarımızın hayatları iyileştirmeye adanmış eşsiz tecrübesinden aldık. Çalışma odağımızda her zaman inovatif ürünler geliştirmek, onlar aracılığıyla büyümek ve elbette hizmet ettiğimiz topluma sosyal fayda yaratacak çalışmaları hayata geçirmek oldu. Bir yandan merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler sistem hastalıkları ve polikistik böbrek gibi nadir görülen hastalıklar alanında ilk ve tek olan niş tedavi yöntemlerini sunarken; diğer yandan tüm paydaşların hayatına dokunan ve sosyal fayda sunan çalışmalarımızı da hayata geçirdik. Örneğin şizofreni ile ilgili toplumsal algıyı kırmak için 2014’te başlattığımız ‘Görmezden Gelmeyelim’ projemizin başarısını, dildeki ayrımcılığı ortadan kaldırmak için 2020’de başlattığımız ‘Öyle Söyleme!’ hareketi ile güçlendirdik. Üniversiteler ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sonucu toplumsal sorunlara duyarlı öğrencilere bu konuda eğitim verdik. Proje kapsamında gençlerle yaptığımız çalışmalar sonucu 50 öğrenciyi, Öyle Söyleme! elçisi olarak yetiştirdik. Millî Eğitim Bakanlığı ile bir iş birliği protokolü imzaladık ve hazırladığımız eğitimler ile öğretmen, rehber öğretmen, öğrenci ve velileri ruhsal hastalıklar ve damgalama konusunda bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Bu yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde tüm vatandaşlarımıza ruhsal hastalık isimlerinin hakaret amaçlı kullanımını dillerinden çıkarmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz. Dilde damgalamaya karşı başlattığımız bu hareketin toplumun kılcal damarlarına yayılmasını sağlamak için kamuoyunun her kesiminden yoğun katılım bekliyoruz.”

 

AİO tarafından dilde damgalamayı bitirmeye yönelik başlatılan “Öyle Söyleme!” hareketi, öncelikle herkesi kendi düşünce ve sözlerinde bir davranış değişikliği başlatmaya çağrı yapıyor. Günlük dilde ruhsal hastalıklara olumsuz anlam yükleyen damgalayıcı söylemlerden uzak durmaya, bu tip söylemlerin farkında olmaya davet ediyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

İstanbul Böcek İlaçlama Hizmetleri

İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…

2 gün ago

EduTalks Serisinin İkinci Durağı İstanbul Aydın Üniversitesi

EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…

2 gün ago

Kadın Kazak Modelleriyle Sıcak Bir Kışa Hazırlanın

Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…

5 gün ago

Kadın Giyimde Renklerin Psikolojisi ve Kombin İpuçları

Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…

6 gün ago

Duvar Paneli Nedir?

Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…

1 hafta ago

Toplumsal Roller Üzerine Bir Eleştiri

Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.

1 hafta ago