İYİ Parti Ordu İl Başkanı Ekrem Şentürk fındık fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Fındık hazırlığı ve hasadı başladı ama ortalıkta halen fiyat yok” diyerek tepki gösterdi.
Bölgedeki fındık sorununa ilişkin açıklama yapan Başkan Şentürk şunları söyledi:
Bölgedeki fındık sorununa ilişkin açıklama yapan Başkan Şentürk şunları söyledi:
“HER SENE OLDUĞU GİBİ REKOLTE OYUNU SAHNEYE KONULDU”
“Fındık hazırlığı ve hasadı başladı ama ortalıkta halen fiyat yok. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda ziraat odaları, ihracatçı birlikler, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, üniversiteler, fiskobirlik, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Fındık Konseyi temsilcilerinden oluşan fındık rekolte tespit heyeti günlerce sahada çalıştı ve 2021 fındık rekolte tahminini 650 bin ton olarak belirledi. Bu veriler bakanlığa ulaştıktan sonra, rekolteyi düşük bulan ihracatçılar ve fındığın en büyük alıcısı ve ihracatçısı Ferrero harekete geçti. Her sene olduğu gibi rekolte oyunu sahneye konuldu.”
“DON OLAYI ORDU VE GİRESUN’DA YÜZDE 55’İN ÜZERİNDE ZARAR VERİYOR”
“Öncelikle, Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği rekolte tahmin heyetinde olmasına rağmen, belirlenen rekolteyi kabul etmeyerek masa başında yeni bir fındık rekoltesi açıkladı. Rekoltenin 815 bin 336 ton olacağı ilan edildi. Bununla da yetinmeyen ihracatçı birlikleri bakanlığa baskı yaparak yeni bir rekolte tahmini yaptırmak için hareket geçtiler. Bakanlık taşraya gönderdiği yazıda 27 temmuza kadar rekolte tahminlerini bildirmesini istedi. Tüm üreticilerin ifade ettiği don olayının Ordu ve Giresun’da bir çok yerde yüzde 55’in üzerinde zarar verdiği bir gerçektir. TARSİM’in tespitleri dikkate alındığında da bu gerçeğin ortaya çıkacağı malumdur. Türkiye genelinde olmasa da Giresun ve Ordu’da en az yüzde 50 don zararı var demektir. Bu da rekoltenin 650.000 tona bile ulaşamayacağını göstermektedir.”
“FİYAT ÖNCESİ REKOLTE YÜKSEK TUTULARAK FİYATLAR DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR”
“Fiyat açıklanması öncesi rekoltenin yüksek tutularak fiyatların düşürülmeye çalıştığı açıktır. Artık millet bu oyunları öğrendi. Lütfen işinizi düzgün yapıp, 3 tane şirketin çıkarlarına alet olmayın. Üreticiyi korumasanız bile en azından doğrusunu yapın. Üreticinin alın terinin ve emeğinin korunması için en az taban fiyatın 35 TL olarak belirlenmesi şarttır. Yaşanılan pandemi sürecinde fındık üretici bölgelerindeki esnafımızın da bir nebze nefes alması sağlanılmış olacaktır.”
“BÖLGEMİZDE FINDIK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURACAĞIZ”
“Bugünden sonra yapılacak olan bir an evvel TMO destekleme fiyatlarını açıklamak ve alıma yıl boyu devam edeceğini belirtmek olmalı. Yeterince depo mevcuttur. Bir yandan alırken bir yandan da ihracaat için satışa devam etmelidir. Fındık için bundan sonra yapılacak olan ilçelere lisanslı depolar yapmak ve sayın genel başkanım Meral Akşener’in geçen hafta grup konuşmasında belirttiği Fındık Organize Sanayii Bölgesi kurmak. Fındık, aynı zamanda bir sanayi ürünümüzdür. O nedenle, Ar-Ge çalışmalarının yapılabilmesi, işlenmesi ve mamul haline getirilerek ihraç edilebilmesi için, yani katma değerli ihracat için bölgemizde Fındık Organize Sanayi Bölgesi kuracağız.”
“FINDIK İHRACATININ 15 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMASI MÜMKÜNDÜR”
“Fındık gıda sanayii ve fındık makinaları sanayii ile fındığın ihracatının 15 milyar dolara çıkarılması mümkündür. Tüm Ordulu siyasileri ve sanayicilerimizi Fındık Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına destek olmaya çağırıyorum. Böylece üreticimiz de 3 tane şirkete mahkum olmaktan kurtulacaktır.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.