Ege Üniversitesi (EÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa’nın yürütücülüğünü üstlendiği, GSTMF Öğretim Üyesi Dr. Elçin As’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Bir İnteraktif Belgesel Üretim Modeli Araştırması: Efeler Yolu Örneği” isimli projenin çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, EÜ GSTMF öğrencileri sanal gerçeklik gözlüğüyle interaktif film deneyimi yaşadı.
Projenin temel amacının Efeler Yolu köylerinin sahip olduğu zengin kültürel mirası interaktif belgesel aracılığıyla genç nesillere ve geniş kitlelere aktarmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Parsa, “Ülkemizde interaktif belgesel yapımlarının sayısının bir hayli az olmasından dolayı, hem izleyicileri bu yeni belgesel film diliyle tanıştırmak hem de belgesel yapımcılarına interaktif belgeselin imkânlarını aktarabilmek bu projenin çıkış noktaları arasında yer alıyor” dedi.
“Öğrencilerimiz interaktif film deneyimi yaşadı”
Prof. Dr. Parsa, “Proje kapsamında aldığımız Meta Quest 3 sanal gerçeklik gözlüğümüzün deneyimini ilk olarak Fakültemiz öğrencileri yaşadı. Çoğu öğrencimiz bu teknolojiyi ilk kez deneyimlemiş oldu. Onların bu teknolojiye duydukları ilgi bizleri oldukça memnun etti. Projenin sonlanmasıyla öğrencilerimiz, Efeler Yolu’nun interaktif filmini de deneyimleme şansına sahip olacaklar. Böylesine yenilikçi bir projeyi desteklemelerinden dolayı Aliye Üster Vakfı’na ve üniversitemize proje geliştirme ekosistemini yerleştiren ve bizleri bu konuda her zaman motive eden Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür ederiz” diye konuştu.
Proje hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi Dr. As, “Günümüzde interaktif belgeseller yeni nesil izleyicilerin beklentilerine karşılık vermeyi ve onları belgeselin içerisinde aktif kılmayı vadediyor. Bu yeni nesil, çok yönlü ve doğrusal olmayan belgesellerin web sitelerine devamlı yeni bilgi bağlantıları eklenebilmekte, güncellenebilen ve genişletilebilen bu kapasiteleriyle, belgeseli bir kez izlenme fikrinden uzaklaştırarak bir nevi belgesele yeniden bir tanımlama getiriyor. Bu projenin interaktif belgesel formunda yapılmak istenmesinin temel amaçları, uluslararası standartlarda işaretlenmiş Efeler Yolu kültür rotasının tanıtımına ve markalaşmasına katkı sunmak, Efeler Yolu’nun geçtiği bölgenin kadim değerlerini, tarihsel ve kültürel zenginliklerini interaktif belgesel ile ilgi çekici hale getirerek, gelecek kuşaklara aktarmaktır” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.