Categories: Ekonomi

9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON Başladı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen 9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON, 16-19 Kasım tarihleri arasında İzmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ile başladı. 4 gün sürecek kongrede, 17 oturumda 52 bildiri sunulacak, 3 yuvarlak masa toplantısı, 3 kurs ve 16 atölye çalışması gerçekleşecek. Kongre ile eş zamanlı gerçekleşecek HPKON Fuarı da 1.030 m2 alanda, Hidrolik-Pnömatik, Kontrol Tekniği, Mekatronik, Otomasyon ve Endüstri 4.0 uygulamalarını sergileyecek 39 firmanın katılımı ile gerçekleşiyor.

 

Uzun bir aradan sonra İzmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen 9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON’un açılış törenine; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın Ferron, MMO İzmir Şube Başkanı İlkin Boz, HPKON Yürütme Kurulu Başkanı Şemsettin Işıl, AKDER- Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz, DEİK – Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Avustralya İş Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young ve sektör temsilcileri katıldı. 

 

“TÜRKİYE EN BÜYÜK YATIRIM TALEBİ ALAN ÜLKE”

9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Biz 1970’li yıllarda bazı fonksiyonları yaptığımızda çok büyük bir iş yaptığımızı zannediyorduk ama bugün öyle değil. Bugün bir hidrolik press, hidrolik press olmaktan çıktı. Bir elektronik cihaz haline geldi.  Mekatroniğin hidrolikle buluşması çok önem taşıdı. Artık yaptığımız makinelerin fonksiyonları değişti” diyerek değişen ve dönüşen durumu anlattı. Yeni dünyaya göre Türkiye’deki sistemlerin nereye doğru gittiğinin çok önemli hale geldiğini ifade eden Büyükdede, “Eskiden Almanlara, İtalyanlara bıraktığımız birçok konuyu artık bünyemize almaya başladık. Bünyemize alırken de birçok konuda kendileriyle partnerlik yaptığımız firmalarımız oluşmaya başladı. Dolayısıyla şimdi yeni hidrolik pnömatik ve bununla ilgili konular klasik yapılardan çıktı. Artık her biri elektronik cihaz haline geldi. Türkiye değişim ve dönüşüm geçiriyor. Biz artık sanayicimize ve dış yatırımcımıza yer yetiştirmekte zorlanıyoruz. İzmir bölgesinde şu an 50 milyon metrekare yerimiz olsa bu 50 milyon metrekareyi yerleştiririz. Çünkü Türkiye şu anda belki de en çok talep gören ülke. En büyükyatırım talebi alan ülke. Şu anda Türkiye’yi metrekare metrekare büyütmeye gayret ediyoruz” dedi. 

 

“SEKTÖRÜN GELECEĞİNİ, MAKİNE İMALAT SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ BELİRLEYECEK”

Açılış töreninde konuşan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener de şunları söyledi: “Türkiye’de hidrolik pnömatik sektörünün geleceğini, ‘tedarikçisi’ olduğu makine imalat sektörünün gelişimi belirleyecektir. Makine imalatçıları nitelikli yerli ürünlere öncelik vererek yerli ürünlere olan güveni artırabilir ve katma değeri yüksek ürünlerin yerli olarak üretilmesinin önünü açabilir. Bu, yerli üreticilerinin rekabet gücünün artırılmasının yanı sıra ulusal ekonominin de yararına olacaktır. Yerli üretimin artması ise nitelikli teknik elemanlar, vasıflı işgücünün artması, ithalatı düşürmek ve dışa bağımlılığı yok etmek ile mümkün olacaktır. Yerli üretimin geliştirilmesi ile birlikte yurt dışından makine ve elemanlarının girişi de azalabilecektir. Nitelikli teknik elemanların varlığı ve istihdamı da ancak ülkede uygun çalışma ortamlarının sağlanması ve bu alana yatırım yapılması ile mümkündür.”

 

HPKON, SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK

 Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın Ferron, yaptığı açılış konuşmasında HPKON'un sektörün gelişimine katkı sağlayacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Hidrolik ve Pnömatik teknolojileri sektörümüz bugün Avrupa ve Amerika başta olmak üzere; dünya üzerindeki tüm kıtalara ihracat yapıyor. Değerli sektör temsilcilerimizden aldığımız bilgilere göre; 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan sektörün, Türkiye’de 560 milyon Avro pazar büyüklüğüne ulaştığı öngörülüyor. Ama bu rakamların sadece tahmini olduğunu önemle vurgulamak isterim. Çünkü, akışkan gücü teknolojileri, onlarca sektöre yüksek enerji verimliliği sağlayan, çevreci ve maliyeti azaltan teknolojik çözümler sunan bir sektördür. Bu açıdan bakıldığında ulaştığı pazar büyüklüğü aslında hayallerimizin ve hedeflerimizin çok ötesindedir. Her 3 yılda bir ev sahipliği yaptığımız Hidrolik ve Pnömatik Kongre ve Fuarı HPKON'un sektörün gelişmesinde önemli rol oynadığına ve katkı sağladığına inanıyoruz. Aynı şekilde her yıl İstanbul'da düzenlediğimiz WIN EURASIA fuarı ile Hidrolik ve Pnömatik sektörünün gelişimine katkı sağlamaya devam ediyoruz. HPKON, birbirinden değerli katılımcılardan oluşan kongre tarafı ile akademik bilgi ve deneyim aktarımı sağlarken, fuar bölümü ile de en son teknolojileri yerinde görme imkânı sunuyor. Bu açıdan burada yapılan çalışmaların hem bugünü sunmada hem de sektörün geleceğini şekillendirmede öncü olduğunu kabul etmek gerekir” diye konuştu.

 

HPKON KONGRESİ’NE TOPLAM 11 BİN 166 KİŞİ KATILDI

HPKON Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Şemsettin Işıl ise kongre hakkında şu bilgileri aktardı: “Kongrelerimize bugüne kadar 5 bin 297’si kayıtlı delege olmak üzere toplam 11 bin 166 kişi katılmıştır. Düzenlenen 9 kongre boyunca, 314 adet bildiri sunulmuş, 9 adet panel, 10 adet yuvarlak masa toplantısı ile 19 adet kurs düzenlenmiştir. Sunulan bildirilerin yer aldığı 8 adet ‘Bildiriler Kitabı’ yayınlanmıştır. Atölye çalışmalarının toplam sayısı ise 84’tür. Bu sayılara şimdiki kongremizin sonuç sayıları ayrıca ilave edilecektir. Kongremiz, başta akışkan gücü olmak üzere kontrol tekniği, mekatronik, otomasyon ve endüstri 4.0 alanlarında çağdaş bilgi ve teknolojilerin etkin bir şekilde tartışıldığı ve paylaşıldığı, kurumlar ve bireyler arasındaki profesyonel ilişki ağlarının kurulup geliştirildiği ve bu alandaki tüm yenilik ve gelişmelerden haberdar olma imkanının tekrar doğacağı bir bilimsel platform olacaktır.”

 

HPKON’UN ÖNEMİNE VURGU

MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlkin BozUlusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi’nin, düzenlenmeye başlandığı ilk günden bu yana sektörde önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirterek HPKON 2022’nin sektörün en önemli platformlarından biri olma özelliğini kolektif çalışmaya borçlu olduğunu söyledi. Boz, “Emeği geçen tüm kişi ve kurumları bir araya getirdiğimizde HPKON, yüzlerce kişinin emeği ve bilgi birikiminin eseri olarak ortaya çıkmıştır. Bütün bunları etkinlik katılımcılarıyla birlikte birleştirdiğimizde sektör için HPKON 2022’nin önemi bir kez daha gözler önüne serilmektedir” ifadelerini kullandı. 

 

“ÜLKE EKONOMİSİNE EN FAZLA KATKIYI KOYAN SEKTÖRLERDEN BİRİ”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Ülke ihracatımızın yaklaşık yüzde 5’ini makine ve aksamları oluşturuyor. Bununla birlikte ülkemizde kg başına ihracat değeri TİM verilerine göre 1,18 dolar iken, makine ve aksamlarında bu rakam 5,6 dolara çıkıyor. Daha da spesifik ürünlere bakıldığında rakam yükseliyor. Yani, ülke ekonomisine en fazla katkıyı koyan sektörlerden birisiniz. Yerlileşme politikası bu nedenle çok önemli” diye konuştu. Sanayinin ana ihtiyaç alanlarından biri olan nitelikli işgücüne ulaşımın, sektörün de öncelikli konusu olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak çok önemsediğimiz, çözümü için özel gayret sarf ettiğimiz bir konudur bu. İşsizlik değil, mesleksizlik vardır inancındayız. O nedenle de aranan eleman olarak tanımladığımız nitelikte işgücünün artırılmasına yönelik her projeye gönülden destek vermekteyiz. Tüm meslek liselerinin özel sektöre devredilerek; Almanya, Avusturya örneklerinde sağlanan başarıları da dikkate alınarak, küresel ekonomideki koşullar ve kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda yeni bir sistemin kurulmasını uzun bir zamandır talep etmekteyiz. Kararlılıkla talep etmeye devam edeceğiz. Kısmen de olsa bu konuda bir ilerleme kaydettiğimizi söyleyebilirim” sözlerine yer verdi. 

 

“İNSAN KAYNAĞI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, hidrolik ve pnömatik teknolojileri alanında başarılı olabilmek için yetişen insan kaynağının ayrıca kritik bir önem taşıdığına dikkat çekti. İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak hem istihdama hem de sektörlere gereken katkıyı vermek adına mekatronik mühendisliği bölümünü kurarak makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliklerinin kesişim noktalarında konumlandıklarını kaydetti. Özgener, şöyle devam etti: “Otomasyon, robotik, makine tasarımı ve imalatı, otomotiv, savunma sanayi ve sağlık başta olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışacak, iyi eğitimli, dünyayı iyi okuyabilen mühendisler yetiştirmeye devam ediyoruz. Diğer yandan, mühendislerle birlikte kalifiye tekniker ve teknisyenlerin de yetişmesi sektör açısından öncelikli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Pek çok sektörümüz için benzer şekilde öncelik taşıyan mesleki eğitim konusunda oda olarak projeler üretmeye devam ediyoruz.”

 

“YENİ DÜNYANIN DÖNÜŞÜMÜNÜ HAZIRLAYAN BİR KONGRE OLACAK”

Akışkan Gücü Derneği (AKDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz da “Sektörümüzün gittikçe büyümesi, dünyada aldığı payı artırması hepimize gurur veriyor. Bu kongre başlıklara baktığımızda günümüz sorunlarına yönelik yeni teknikler, çözüm önerileri, çeşitli sistemler göreceksiniz. Yeni dünyanın dönüşümünü hazırlayan bir kongre olacak” dedi. 

 

HPKON KONGRESİ ETKİNLİKLERİ YOĞUN İLGİYLE TAKİP EDİLDİ

İlgiyle takip edilen konferansın ardından DEİK- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Avustralya İş Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young’ın, “Mega Trends 2050” başlıklı konferansı gerçekleşti. 

 

9. HPKON Kongre ve Fuarı’nın ilk günü, Festo A.Ş.’nin katkılarıyla gerçekleşen kongre açılış kokteyli ile sona erdi. Kongre kapsamında 19 Kasım tarihine kadar bildiri oturumları, paneller, yuvarlak masa toplantıları ve atölye çalışmaları takip edilebilecek. 

 

İNOVATİF ÜRÜN VE TEKNOLOJİLER HPKON FUARI’NDA TANITILACAK

Kongre ile eş zamanlı olarak MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen            9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Fuarı’nda, 39 firma yer alıyor. 1.030 m2 alanda gerçekleşen fuarda Hidrolik-Pnömatik, Kontrol Tekniği, Mekatronik, Otomasyon, ve Endüstri 4.0 uygulamalarını sergileyen katılımcı firmalar, hem kongreye katılan sektör temsilcilerinin hem de sektör profesyonellerinin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

 

HPKON Kongresi ve Fuarı, 19 Kasım’a kadar MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde ziyarete açık kalacak. Hannover Fairs Turkey organizatörlüğünde gerçekleşen fuarda ziyaretçiler ilk elden inovatif ürün ve teknolojileri keşfetme fırsatı bulacaklar.”.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

7 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

1 gün ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

6 gün ago