Sürekli olarak değişen teknoloji ve tüketici talepleri, ambalajın satışlar üzerindeki etkisinin önemsiz olduğu inancını ortadan kaldırıyor. 3’te 2 oranında olumsuz sonuçlandığı bilinen yeniden markalama çalışmaları ise yerini 5’li raf etkisi yöntemine bırakıyor. Göz izleme testi sonucunda elde edilen yapay zeka destekli ambalaj performansı ölçme yöntemi, ürünü rakipler arasında öne çıkarmayı amaçlıyor. Yapay zeka destekli yaklaşımla tasarlanan ambalajın zihinlerde kalıcı bir yere sahip olacağını söyleyen Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, %95 oranında doğru ölçüm sonuçları veren 5’li raf etkisinin adımlarını paylaşıyor.
Markalar, hedef kitlelerine uyum sağlama çabası ve teknolojinin her geçen gün gelişmesi nedeniyle ambalaj tasarımında değişime ihtiyaç duyuyor. Uzun yıllar süregelen ambalajın satın alma davranışında herhangi bir etki yaratmadığı inancı, yeniden markalama çalışmalarının 3’te 2’sinde olumsuz sonuçlara neden oldu. Bu sebeple markalar, çok kısa sürede ambalaj tasarımlarını test etmeye yarayan yapay zeka destekli 5’li raf etkisi metoduna yöneldi. Ürün satışlarından istenilen verimi almak için ambalajın ölçümlenmesi gerektiğini söyleyen Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Sıkça kullandığımız yapay zeka teknolojisi, ambalajdaki ögelerin ne kadar görünür olduğunu %95 doğruluk payıyla bize sunuyor. Biz de ürünü raflar arasından öne çıkaracak alanları kolayca tespit edebiliyoruz. 5’li raf etkisi dikkate alınarak tasarlanmış ambalaj, rakipler arasında kolayca kendini belli ediyor.” sözlerini kullanarak 5’li raf etkisinin adımlarını sıralıyor.
1. Güçlü bir Marka Kimliği Oluşturmak: Ürünün kolayca hatırlanmasını sağlayan marka kimliği, ambalajın akılda kalmasını sağlıyor. Markanın başarılı olması için kendine has yönlerini ortaya çıkararak farklı ve güçlü bir görsel kimliğe sahip olması gerekiyor.
2. Sürekli ve Tutarlı Olmak: Rakipler arasında ilk akla gelen ürün olmak için, sürekli ve tutarlı davranmak önem teşkil ediyor. Markaların tüketiciyle doğru iletişim sağlaması, tüketicilerin zihninde ayrıştırıcı bir yere sahip oluyor.
3. Ürünü Doğru Yansıtmak: Ambalajda yer alan kısa mesajlar ve çoklu görseller, ürünü doğru yansıtan unsurlardan biri. Ürün adının markadan daha görünür olması, daha olumlu bir algı yaratıyor.
4. İlgi Çekici Olmak: Ürün ne kadar çok dikkat çekiyorsa ve rakiplerinden farklı bir imaja sahipse ürünün satın alınma ihtimali de o kadar artıyor. Yoğunluğu çok olan raflarda bile ürünün ilk anda göze çarpmasına olanak sağlıyor.
5. Tüketici Odaklı Olmak: Tüketicinin ambalajla karşı karşıya geldiğinde ürüne karşı merak duyması gerekiyor. Bu sebeple tüketiciye ambalajda görmek istediği tüm etkiyi, onların ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde yansıtmak gerekiyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…