1. Haberler
  2. Gündem
  3. 29. Gemlik Zeytini Festivali’nde hem üreticiler hem de kadın girişimciler meydandaki yerini aldı

29. Gemlik Zeytini Festivali’nde hem üreticiler hem de kadın girişimciler meydandaki yerini aldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl 29. kez kapılarını açan Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali yarışmalar, danslar, söyleşiler ve konserlerle büyük bir coşkuyla devam ederken Gemlik’in yerli üreticileri için de stantlar açıldı. Üreticiler kendi imalatı olan zeytini katılımcılara tanıtma fırsatı yakaladı.

 

“Festival ilaç gibi geldi”

Gemlik’in yöresel tatlarını standına taşıyan Ayşe Aksoy, 2. kez festivale katıldığını belirterek “Bu 2. sezonumuz. Daha devamını bekliyoruz. Ev eriştelerimiz var. Köy ekmeklerimiz var. Lokumlarımız var. Hep kendi üretimlerimiz. Yani kendimiz yapıyoruz hep. Tabii ki güzel bir şey. Halkımıza bir destek. Fayda oluyor tabii ki satışlara, ilaç gibi geliyor. Allah razı olsun” dedi.

 

“Başkanımızın desteğiyle ürünlerimizi tanıtma fırsatı yakaladık”

Diğer bir üretici Ramazan Yıldırım da standında kendi üretimleri olan zeytinyağı ürünlerine yer verdi. 400 yıldır zeytin ve zeytinyağı ürettiklerine dikkat çeken Yıldırım, “Belediyemiz çiftçilerimize destek olsun diye böyle standlar verdi. Belediye Başkanımız Mehmet Uğur Sertaslan'a çok teşekkür ediyoruz.  Zeytinlerimizi tanıtıyoruz. Dışarıdan gelen insanlar da oluyor. Onlara Gemlik zeytinini tattırıyoruz. Bizim için güzel bir şey oluyor. Markamızı tanıtmış oluyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Zeytinimizin lezzetinde iddialıyız”

Gemlik’in en eski köylerinden biri olan Engürücük köyünden gelerek stant açan diğer bir satıcı Selçuk Doğru ise zeytin ve zeytinyağı üretiminde iddialı olduklarını belirterek, “Uğur Başkanımıza teşekkür ederiz. Bize desteklerinden dolayı. Üreticiden tüketiciye iletiyoruz biz zeytinlerimizi ve kalitemiz noktasında da iddialıyız. Köyümüz zeytiniyle bilinen bir köy. Meyvecilik yok denecek kadar az. Zeytinliklerimiz atadan dededen kalma. Lezzetimiz de buradan geliyor” dedi.

 

“Kadınlara öncü olabilmek için stant açtım”

Tarhanadan, zeytinyağlı kreme, zeytinyağından erişteye kendi el emeği ürünlerini satan Melek Düşmez, kadınlara desteği arttırmak ve kadınların her alanda yer aldığını göstermek için stant açtığını söyledi. Gemlik Umurbey köyünden gelen Düşmez  “Gemlik zeytininin zaten özelliğini biliyorsunuz. Tamamen dünyaca ünlü bir zeytinimiz var. Allah'ımıza bin şükür. Bizi bu topraklarda yetiştirmiş. Ben mahsulümü kendim topluyorum, satışını da kendim yapıyorum. Topraktan bize bizden halka katkısız bir şekilde kendimiz ne yiyorsak onu satıyoruz” diye ifade etti.

 

“Kadın dernekleri de festivalde yerini aldı”

Festivalde kadınlar da unutulmadı. İskele Meydanı’nda kadın dernekleri için özel bir alan ayrıldı. Umurbey Kadın Girişimi Derneği, Küçük Kumla Kadın Derneği, Büyük Kumla Kadın Derneği katkısız, doğal ve ev yemeklerini halkla buluşturdu.

 

“Derneğimizle birlikte köyün çehresi de değişti”

 

Bir yıl önce kadınların ortak fikri ile kurulan Umurbey Kadın Girişimi Derneği, tarihi bir köy olan Umurbey’de kadınların gücünü yeniden ortaya çıkmasını sağladı. Dernek başkanı Nesrin Ünlü dernek ile birlikte köyün çehresinin değiştiğini belirterek, “Kuruluşumuzu yaptık. Ondan sonra faaliyetlere başladık ki meğerse o kadar ihtiyaç varmış da biz farkında değilmişiz. Yani şartlar bizi arkamızdan sürekli itekledi. Biz bir yıl içinde bir işletme haline geldik. Erkek hegemonyasında olan esnaf kadınlı, erkekli oldu. Bu sefer çarşıdaki dil kültürü de gelişti.” dedi.

 

“Derneğimiz sayesinde eşlerimizden para istemiyoruz artık”

Belediyenin sunduğu bir proje ile dernekleşmeye giden bir kadın öyküsü de Büyük Kumla’dan. Büyük Kumla Kadın Derneği başkanı Süreyya Bayrak projenin hayata geçmesi ile kadınların hayatında büyük bir değişiklik yaşandığına işaret ederek “Yani eşlerimizden hiç değilse para istemiyoruz. Kendi kazancımızla yaşamak daha güzel. Biz varız burada, bir köyümüz var diyoruz artık” dedi.

 

“Ne işiniz var diyenler bile mutlular”

Kuruldukları andan itibaren kadınlar için yeni olanaklar yaratan bir diğer dernek de Küçük Kumla Kadın Derneği oldu. Dernek başkanı Kamile Pekel, özellikle geçim sıkıntısı yaşayan kadınlara ve ailelere destek olmak için bu projeye başladıklarına dikkat çekerek “Hem evlerimize bir nebze olsun katkıda bulunmak amacıyla hem de ihtiyacı olan ailelere dokunmak amacıyla kuruldu. Belediyemizin bize temin ettiği güzel bir bahçemiz var. Orada kahvaltı veriyoruz. Kendi ürünlerimizi yapıyoruz, servis ediyoruz.  Ne işiniz var diyenler bile şu an yaptığımız işten o kadar mutlular ki ve olumlu bakıyorlar ki hem köyümüzü tanıtmış olduk, hem kendi ailemize de katkıda bulunmuş oldu” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir