Gerçek adıyla Mike Winkelmann olarak tanınan dijital sanatçı Beeple, NFT’de değerlendirmeye alınan 10 saniye süren videosunu satılığa çıkardı. Videonun 70 milyon dolara satılması NFT nedir sorusunu gündeme getirdi.

B–chain ile doğrulanmış olan videolar sektörde imza niteliği taşıyor. Böylece videoların kime ait olduğu ve orijinalliği tespit ediliyor. Sektörde yeni dijital varlık haline gelmiş olan eserler ‘Değiştirilemez Nominal’ (non-fungible token-NFT) şeklinde ifade ediliyor. Şöhreti küresel olarak yayılma gösteren müzayede salonu Christie’s, NFT eserlerini açık artırmaya çıkardı.

Son olarak Beeple tarafından çekilmiş olan ve 10 saniye süren video Christie’s vasıtasıyla 70 milyon dolara satıldı.

Bunun üzerine pek çok insan NFT nedir şeklinde aramalar yapmaya başladı.

NFT Nedir?

 

Asıl adıyla değiştirilemez token olarak bilinen NFT, klasik dijital para birimlerine oranla biraz daha farklıdır. Yıkılmaz ve bölünemez olarak bilinen NFT, pasif gelir gruplarında öne çıkmayı başarır. Sektörde bir kullanıcı, kendi çektiği videoyu değiştirilemez token ile oluşturmuş olduğu takdirde kendisi için pasif gelir de oluşturur.

Benzer eserlerden çok sayıda olmasına rağmen sahibinin ve eser orijinalliğinin tespit edilebiliyor olması imkanı bu noktada büyük bir avantaj sağlıyor.

NFT’ye örnek olarak ise; spor kartları, dijital sanat eserleri, IP adresi halinde bulunan sanal arazi parçaları, internet üzerindeki domain adı ve kripto para için tercih edilen cüzdan adları gösterilebilir.

Editör: Özlem Çelik

Recent Posts

İzmir Bornova’da Kalite ve Ekonomiyi Buluşturan İkinci El Eşya Mağazası

İzmir’in Bornova ilçesinde ikinci el eşya alım satımında köklü bir firma olan Doğan Spot Eşya…

1 saat ago

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın 19 Mayıs Mesajı

Belediye Başkanı Rasim Arı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj…

2 saat ago

Yeşilyurt Pazaryeri çalışmaları hızla sürüyor

Karabağlar Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Yeşilyurt bölgesinde yaşayan vatandaşlar, modern ve kapalı bir pazaryerine…

2 saat ago

Başkan Büyükakın: Kocaeli’nin en güzel manzaralı kütüphanesi gençlerimize armağan olsun

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın arifesinde geleceğin emanetçileri gençlere…

4 saat ago