Categories: Sanat

Cazın Sakin Devi Henri Texier 10 Mayıs'ta CRR'de!

Texier, saksofon sanatçısı oğlu Sébastien Texier ve davulcu Gautier Garrigue’dan oluşan triosuyla, pandemi döneminde ortaya çıkardıkları, “Heteroklite Lockdown” ile sahnede olacak. Deneylere açık müziği, enstrümanına getirdiği maceracı yaklaşımıyla cazın zirvesinde kendine haklı bir yer edinen Texier’in konseri, bir müzik akşamı olmanın ötesinde; beklentisiz ve sakince üreterek her zaman kendini tazelemeyi başarmış bir müzik adamının hikayesini sunuyor.

Henri Texier, 16 yaşında tınısından çok etkilendiği kontrabası kendi kendine öğrenmeye başlamış. Onu derinden etkileyen müzisyen Wilbur Ware olmuş.  

1965’de Ornette Coleman ve Don Cherry’den etkilenerek kurduğu grup, Fransa’daki free cazın ilk defa ifade edildiği örneklerin başında geliyor. 1967’de Paris caz kulübü sahnelerine adım atan Texier, 70’lerin başlarına dek Dexter Gordon, Chet Baker, Phil Woods, Bud Powell, Donald Byrd gibi Amerikalı caz müzisyenleriyle çalmış ve kayıtlar yapmış. 

70’li yıllar Avrupa caz sahnesinde aktif olup Didier Lockwood, Gordon Beck, John Abercrombie gibi isimlerle iş birlikleri yaparken tüm enstrümanları çaldığı “Amir (1976)” ve “Verech (1977)” albümlerinde besteci yönünü göstermiş, kontrabasın caz dışı müzikler ile ilintisini deneysel, heyecan veren bir ses örgüsüyle sunabilmiş.

Henri Texier, 1995 -2005 arasında Louis Sclavis ve Aldo Romano ile fotoğrafçı Guy Le Querrec’in gözüyle Afrika teması etrafında kurgulanmış üç albüm kaydetti.

Bugüne kadar Joe Lovano’dan Steve Swallow’a Lee Konitz’den Kenny Wheeler’a uzanan geniş yelpazede caz müzisyenleriyle iş birlikleri ve kayıtlar gerçekleştiren Henri Texier üretmeye devam ediyor. 

Konser biletleri 75-120-180-220 TL olarak CRR gişesi ve Biletix’te satışta!

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Selçuklu Belediyesi Sanat Akademisi’nde tiyatro eğitimi alan öğrencilerin sahneye aktardıkları “Paldır Güldür Şov” isimli tiyatro gösterisi bir kez daha izleyicilerden büyük beğeni aldı

Akademide tiyatro eğitimi alan öğrencilerin sahnelediği “Paldır Güldür Şov” isimli tiyatro oyunu izleyicilerden tam not…

2 saat ago

Başkan Tugay: “İzmir ve Samsun kadersel olarak bağlı iki şehir”

Törende konuşan Başkan Tugay, Samsun’a İzmir’in selamını getirdiğini belirterek, “İzmir ile Samsun kadersel olarak birbirine…

2 saat ago

Başkan Tugay Samsun’da Bandırma Vapuru’nu ziyaret etti

CHP İlkadım İlçe Başkanlığı'nı ziyaret eden Başkan Tugay'ın programında Bandırma Vapuru da vardı.

2 saat ago

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Menemen’de tören ve etkinliklerle kutlandı

Tüm mücadelemiz yarınlarımızın teminatı gençlerimiz için.

2 saat ago

Basketbolcular Gaziemir’de kıyasıya yarıştı

Gaziemir Belediyesi, Gaziemir Gençlik Festivali kapsamında Türkiye Basketbol Federasyonu İzmir İl Temsilciliği ile iş birliğinde…

3 saat ago

Aliağa’da Coşkulu 19 Mayıs Kutlaması

Aliağa Cumhuriyet Meydanı’nda Aliağa Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Özlem Günay Karataş’ın Atatürk Anıtına çelenk…

3 saat ago